Kan du huske ham? Frank “zappede” ud allerede som 52-årig

mandag d. 4. december 2017 kl: 18. 10 Af: Jesper Werge, jw@kendte.dk

I dag er det 24 år siden, at uforlignelige Frank Zappa døde på grund af prostatakræft. Den karismatiske musiker var en provokatør af format, der faktisk nåede at blive ambassadør for en kort bemærkning.

Frank Vincent Zappa blev født få dage før julen 1940 i Baltimore, Maryland i USA.

Han var den ældste af fire søskende – og så var han barn af en mor med franske og italienske rødder samt en far med sicilianske og græske ditto.

Faren var forsker udi kemisk krigsførelse og havde af den grund mange giftige ting i hjemmet.

Præsident er pludselig død

Frank Zappa var meget syg som barn med blandt andet astma og problemer med ørerne, men det vides ikke, om farens specielle arbejde havde skyld i det.

Var syg som barn

Familien flyttede dog en del rundt – både på grund af farens arbejde, men også som et forsøg på at finde en bopæl, hvor Frank Zappas astma kunne holdes i ave.

Frank Zappa begyndte at spille og synge i band, da han kom på High School, men først i 1963 kom med med i orkesteret “The Soul Giants”.

En måned inde i bandets levetid forlod den oprindelige leder gruppen – og Frank Zappa blev ny tovholder.

Et ganske produktivt band

Orkesteret skiftede navn flere gange, men den 10. maj 1964 tog de navnet The Mothers, fordi det den dag var Mors Dag.

Det blev senere ændret til “The Mothers of Invention” – og det bandnavn klinger bekendt i mangen et rock-øre,

Gruppen pladedebuterede i 1966 med dobbelt-lp’en “Freak Out!” og blev siden et ganske produktivt orkester, der blandede elementer fra rock’n roll, rhythm ‘n blues, doo-wop og moderne klassisk musik.

Oven i blev det kombineret med satiriske og samfundskritiske tekster, og bandet fik en solid position i det eksperimenterende musikmiljø på den amerikanske vestkyst.

Gjorde grin med Beatles

Da “The Mothers of Invention” i 1968 udgav pladen”We’re Only in it for the Money”, der på sit cover gjorde grin med Beatles’ “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“, fik Frank Zappa sit gennembrud både i USA og Europa.

I 1970’erne afsøgte Zappa nye musikalske grænser, mens han i slutningen af 1970’erne og begyndelsen af 1980’erne blev optaget af seksuelle temaer.

Mest ikonisk er nok nummeret “Bobby Brown Goes Down” fra “Sheik Yerbouti”-albummet, hvor Frank Zappa kommer forbi både urinsex, homoseksualitet, sadomasochisme og snart sagt ethvert andet seksuelt tabu.

Modstander af Reagan

Imod slutningen af 1980’erne genfandt Frank Zappa sin politiske interesse.

Han var en aktiv modstander af Ronald Reagan og George Bush Senior – og arbejdede aktivt mod censur og mærkning af stødende tekster i rock- og rap-musik.

Efter Berlinmurens fald blev han udnævnt som officiel ambassadør af Tjekkoslovakiets præsident Vaclav Havel, som var stor Zappa-fan.

Efter pres fra Bush-administrationen måtte Havel imidlertid kort efter trække udnævnelsen tilbage.

Modtog en Grammy-statuette

Gennem hele sin karriere var Frank Zappa optaget af den teknologiske udvikling.

I 1987 modtog han en Grammy for instumentalalbummet “Jazz from Hell”, der er indspillet udelukkende med Synclavier.

I sin karriere indspillede Frank Zappa intet mindre end 60 album, og blev i 1995 indskrevet i “The Rock’n’Roll Hall of Fame”.

Klublegende er pludseligt død: Fodboldverdenen er i sorg

Frank Zappa døde i 1993 af prostatakræft. Han efterlod sig sin kone Gail Zappa og børnene Moon Unit Zappa, Dweezil Zappa, Ahmet Rodan Zappa og Diva Muffin Zappa.

(Kilde: Wikipedia.org)

Del din kommentar

Forsiden lige nu