Kendte danskere: Sådan lever vi med kroniske sygdomme

torsdag d. 30. august 2018 kl: 7. 15 Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Flere kendte danskere døjer med kroniske sygdomme.

Kendte danskere med kroniske sygdomme er der mange af, og de er lige så forskellige som deres sygdomme. Her vil vi give et kort overblik over nogle af dem. En af de pågældende er den velkendte TV-personlighed og -vært Ibi Makienok (tidligere Støving).

Hun afslørede i et instagram-opslag tilbage i januar 2017, at hun blev indlagt den 29. januar 2015 på Bispebjerg Hospital og senere overført til Rigshospitalet i København. Hun havde dobbeltsidet nyresvigt.

Ramt af en diskusprolaps: Sådan er udsigterne

Sådan kan man også have det. For præcis 2 år siden i januar 2015 blev jeg kørt på Rigshospitalet i en ambulance med dobbelt nyresvigt og med et kreatinintal på 700. Det skal ligge mellem 50 og 70 for kvinder. Det er ikke et tal der går ned hvis man får en sportsvand eller sidder i lotusstilling. Det ka man dø af. Alle affaldsstoffer løber tilbage i kroppen og forgifter dig langsomt. Så fik jeg en røvfuld medicin der skulle knuse mit immunforsvar og betændelser. Det ødelagde self mere end det. Nemlig alt det gode også. Og så ender man med at se ud som på billedet. Nemlig rigtig skidt. Men levende. Trods alt. Jeg var rædselsslagen for at miste mig selv og efterlade en lille dreng uden en mor. Hvis du er interesseret i at få et indblik i det at have en kronisk sygdom, at få en svedende lussing af livet, om organdonation og den vigtige debat der ligger i det – så gå ind på www.organdonation-ja-tak.dk – der får du den fulde historie. Vi skal passe på hinanden. 👐🏼🙌🏽❤️ #organdonationjatak #kronisksygdom #stillhere #insidecounts #nofilter #sick #cause #purpose PS : dette er ikke et medlidenhedstogt – Det er ren oplysning og "lad os se om vi ka hjælpe hinanden" 😘

A post shared by Ibi Makienok (@planetibi) on


Det betyder kort fortalt, at alle kroppens affaldsstoffer løber tilbage i kroppen i stedet for at blive bearbejdet, som det er meningen, at kroppen skal kunne det. Nyrerne bliver aldrig “gode igen”, og den eneste reelle løsning er organtransplantation.

Omtrent et år senere åbnede TV-værten op over for DR.dk. Hun fortalte, at effekten af medicinen var så god, at de mange udvidede blodprøver og kontroller på hospitalet er reduceret til kun at foregå hver tredje måned. Hendes nyrefunktion er nu på lidt under 50 procent.

– Det er næsten lige som at brænde hul i en festkjole. I mine nyrer er der områder med dødt væv, og de områder vil altid være der, sagde hun til DR.dk.

Siden har Ibi Makienok som en af de kendte danskere med kroniske sygdomme iværksat et korstog for at få indført automatisk tilmelding til organdonation. Det resulterede i sommeren 2018 i, at et borgerforslag om det samme fik over de krævede 50.000 underskrifter for danskere, der bakker op.

Svaret kom pludselig med blodprøven

For mange vigtige møder, en uendelig to do-liste og en overfyldt mail-boks. Christiane Schaumburg-Müller troede, at hun var ved at få stress, men sådan var det ikke. Hun er endnu en på listen over kendte danskere med kroniske sygdomme.

Skuespiller hårdt ramt: -Helvede ramlede ned over mig

En blodprøve hos lægen afslørede, at Christiane har et alarmerende lavt stofskifte. En kronisk sygdom, der skal medicineres.

– Men et lavt stofskifte det har jeg, og det kan jeg ikke komme udenom. Han fortæller, at det ikke er en livsstils sydom, men derimod skjoldbruskkirtlen der producerer for få stofskiftehormoner. Jeg vil ikke kunne ændre ved dette ved at ændre min livsstil, skrev hun i 2015 på sin blog Chri Chri.

Del din kommentar

Forsiden lige nu