Kendte ansigter har fordel i stemmeboksen

torsdag d. 5. oktober 2017 kl: 8. 01 Af: Elo Christoffersen og Ritzau Fokus

Det har fordele at være et kendt ansigt, når man skal vælges til et valg. Men det kræver hårdt arbejde at blive siddende, siger to kendte byrådsmedlemmer.

Der findes som bekendt ingen nemme genveje til succes her i livet.

Alligevel oplevede en række af de byrådskandidater, der blev valgt i 2013, at de havde en særlig fordel på dagen, hvor vælgerne skulle sætte deres kryds.

De var i forvejen velkendte ansigter og navne uden for politik.

Brian Holm: -Stemt ind fordi jeg var kendt

Og det har formentlig spillet en stor rolle, siger sportsdirektøren Brian Holm, som byttede racercyklens smalle sæde ud med en plads i Frederiksberg Kommunes byråd i 2013.

– Jeg er ret sikker på, at jeg blev valgt ind, fordi jeg var kendt. Mange politikere må kæmpe en kamp for at komme i medierne og blive kendte, siger Brian Holm.

På Frederiksberg blev han kun overgået af sin partiformand, borgmester Jørgen Glenthøj (K), i antallet af personlige stemmer.

Han er ikke den eneste, som har kunnet drage fordel af sine hyppige tv-optrædener.

Ved forrige valg fik ejendomsmægler Anders Gerner Frost tredjeflest personlige stemmer af alle i Gribskov Kommune – kun overgået af en forhenværende borgmester og den nuværende borgmester Kim Valentin (V).

– Men genkendeligheden kan lige så vel skyldes, at folk kender mig som lokal ejendomsmægler og ikke kun ham fra tv, siger Anders Gerner Frost, som er blev kendt uden for kommunegrænsen for sin medvirken i DR’s seerhit “Hammerslag”.

Kendisser har en fordel

Kendte mennesker har den fordel, at de har en troværdighed i vælgernes øjne fra en anden sammenhæng end politik.

Og den kan de ofte udnytte i stemmeboksen, forklarer Johannes Andersen, som er lektor på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet.

Det er især en fordel ved et kommunalvalg, som der er mindre interesse om end et folketingsvalg, mener han.

– Hvis et parti kan præsentere et kendt ansigt, kan man ofte fange de vælgere, som interesserer sig forholdsvis lidt for kommunalpolitik, men gerne vil finde en kandidat at stemme personligt fra det parti, vælgeren normalt sætter sit kryds ved, siger Johannes Andersen.

Dansk komiker har fødselsdag

Brian Holm og Anders Gerner Frost går efter at blive genvalgt ved kommunalvalget 21. november.

Anders Gerner Frost er sågar sit partis borgmesterkandidat.

Nye kendte ansigter stiller op til byrådet

Til det kommende kommunalvalg er der to nye kendte ansigter på stemmesedlen.

I Hvidovre Kommune stiller komiker Amin Jensen op for Nationalpartiet:

– Jeg vil kæmpe for, at alle borgere får en lovlig og retfærdig behandling fra kommunens side og en konsekvens, hvis ikke det sker. Den stemme vil jeg rejse, har Amin Jensen tidligere sagt.

Skuespiller og filminstruktør Tomas Villum Jensen stiller op for Liberal Alliance ved det kommende kommunalvalg i Fredensborg:

– Jeg har valgt at stille op til byrådsvalget, fordi Fredensborg Kommune trænger til luftforandring, har Tomas Villum Jensen tidligere sagt til Frederiksborg Amts Avis.

Sådan gik det ved kommunalvalget 2013

Brian Holm:

– 55 år.

– Har en fortid som professionel cykelrytter og arbejder i dag som sportsdirektør for cykelholdet Quick-Step Floors.

– Blev valgt til Frederiksberg Byråd i 2013 med 790 personlige stemmer, hvilket var næstflest af alle på den konservative liste efter partiets spidskandidat Jørgen Glenthøj, som i dag er borgmester.

Anders Gerner Frost:

– 41 år.

– Sammen med sin kone Stine driver han fire ejendomsmæglerkæder i Nordsjælland. Har været en del af tv-programmet “Hammerslag” på DR1 i en længere årrække.

– Blev valgt til Gribskov Byråd i 2013 med 1243 personlige stemmer, hvilket var tredjeflest af alle, kun overgået af kommunens nuværende borgmester, Kim Valentin, og den tidligere borgmester Jannich Petersen.

Katrine Fruelund:

– 39 år.

Skuespiller og byrådskandidat udsat for indbrud

– Tidligere håndboldspiller på det danske kvindelandshold. Ved sommer-OL 2004 blev hun kåret som turneringens bedste spiller.

– Blev valgt til Randers Byråd i 2013 med 794 personlige stemmer. Det var næstflest på Venstres liste, kun overgået af borgmester Claus Omann Jensen.

Del din kommentar

Forsiden lige nu