Skip to main content

50 år i dag: Afviser comeback

Hun var en politisk superstjerne, da hun blev borgmester for Venstre i Aarhus som 29-årig. Men hun vender aldrig tilbage til politik. Louise Gade fylder 50 år

Nej. Hun vender aldrig tilbage til politik.

Svaret falder prompte, når man spørger den tidligere Aarhus-borgmester Louise Gade, om hun nogensinde overvejer at skifte erhvervskarrieren ud med et politisk comeback.

Den tidligere borgmester og nuværende HR-direktør i detailhandelskoncernen Salling Group Louise Gade fylder 50 år onsdag den 15. juni.

Det må ærgre lidt i Venstre, at den tidligere politiske superstjerne endegyldigt har lukket døren for et comeback.

Samlede et flertal

Louise Gade formåede som kun 29-årig i 2002 at gøre op med 82 års uafbrudt socialdemokratisk styre i Aarhus, da hun med 35.000 personlige stemmer blev genvalgt til byrådet og kunne samle et flertal bag sig som ny borgmester.

Det kom lidt bag på hende, da hun i første omgang blev valgt til byrådet som jurastuderende i 1994.

Hun var politisk aktiv i Venstre, men stod med egne ord "langt nede på listen" til kommunalvalget.

- Jeg har aldrig lagt en politisk karriereplan. Jeg var i fuld gang med mit studie og havde ting, jeg gerne ville i forhold til en juridisk karriere. Men det ene tog det andet, siger Louise Gade om sin vej ind i politik.

Forlod byrådet i 2009

Efter en periode som borgmester og siden en post som rådmand for børn og unge forlod hun byrådet i 2009.

For Louise Gade var fra starten afklaret med, at politik ikke var et livslangt kald for hende. Hun ville ikke ende som en politiker uden føling med borgernes hverdag. Derfor kaldte livet uden for rådhuset efter 15 år i politik.

- At være politiker er ikke et job. Det er et folkevalgt hverv. Derfor skal man sørge for, at man ikke gør sit liv og sin identitet afhængig af politik, siger Louise Gade, der er taknemmelig for sine år på rådhuset.

Bruger sine erfaringer

Hun fik sat sine fingeraftryk, mødte mange forskellige og inspirerende mennesker og ikke mindst fik vigtige erfaringer, som hun bruger i sin erhvervskarriere.

- Som politiker lærer man at kunne motivere, skabe en vision, som folk har lyst til at følge, og få etableret et følgeskab. Man lærer også meget om stakeholdermanagement - hvem er det, man skal involvere, og hvornår.

- Og så lærer man ikke mindst rigtig meget om forhandling og kampen om magten og æren. Og at man kan ikke få begge dele, siger Louise Gade.

Hun blev i 2009 vicedirektør med ansvar for HR på Aarhus Universitet. I 2015 blev hun direktør for efter- og videreuddannelser på VIA University College og siden prorektor.

Den tidligere borgmester og nuværende HR-direktør i Salling Group Louise Gade fylder 50 år onsdag den 15. juni. (Arkivfoto).
Den tidligere borgmester og nuværende HR-direktør i Salling Group Louise Gade fylder 50 år onsdag den 15. juni. (Arkivfoto).Axel Schãtt/Ritzau Scanpix

Ud i det private

I 2019 tog hun så springet til det private erhvervsliv, da hun skiftede til Salling Group.

Gennem årene har hun haft en række tillidsposter. Aktuelt er hun næstformand for Nordea-fonden og medlem af bestyrelsen i Bikubenfonden, ligesom hun er med i Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål.

Louise Gade er født i Thyborøn og uddannet jurist. Hun er gift og har to børn på 10 og 15 år - en pige og en dreng.

Fødselsdagen skal fejres i private rammer.

Del din kommentar