Skip to main content

50 år i dag

Zinedine Zidane, der torsdag 23. juni fylder 50 år, sagde op i Real Madrid for et år siden, da han ikke kunne mærke opbakning fra klubbens ledelse

Korte ansættelser er ikke nødvendigvis lig med dårlige resultater i fodboldens trænerverden, selv om der ofte sættes lighedstegn mellem de to ting.

Det er franskmanden Zinedine Zidane, der torsdag 23. juni fylder 50 år, det måske bedste eksempel på.

Samlet har han trænet den spanske storklub Real Madrid i under fem år fordelt på to perioder.

Men han har alligevel opnået langt mere, end andre trænere opnår på årtier.

I sin første periode i klubben fra januar 2016 til sommeren 2018 førte han Real Madrid til tre Champions League-titler i træk samt en ligatitel.

Han valgte alligevel at stoppe på toppen, fordi han mente, at klubben havde brug for ny inspiration.

Vendte retur

Ni måneder senere ringede kriseklokkerne i Madrid. Zidane vendte retur, fik vendt skuden, vandt yderligere et mesterskab og stoppede så i sommeren 2021.

Denne gang af noget mere dramatiske årsager, gav Zidane udtryk for i et åbent brev efter sin opsigelse.

- Jeg forlader klubben, fordi den ikke længere har den tillid til mig, som jeg har brug for, og ikke længere støtter mig i at opbygge noget på mellemlang eller lang sigt.

- Jeg er en født vinder, og jeg var her for at vinde trofæer. Men derudover er der også mennesker, følelser, livet, og jeg har fornemmelsen af, at det ikke blev værdsat.

- Der er ikke forståelse for, at det er sådan, man opretholder dynamikken i en storklub. Alt, hvad jeg byggede på til daglig, hvad jeg bragte til mine forhold med spillerne, er glemt, skrev Zidane.

Kan vare flere år

Den selvvalgte trænerpause har nu varet en sæson. Selv om Zidane på rygteplan sættes i forbindelse med hvert eneste ledige trænersæde i de største klubber, har franskmanden indikeret, at pausen sagtens kan vare flere år endnu.

Han er selv tidligere topspiller på allerhøjeste niveau.

I 2001 blev han verdens dengang dyreste fodboldspiller, da han skiftede fra Juventus til Real Madrid.

Tre år tidligere blev han kåret til verdens bedste fodboldspiller, fordi han med to mål i finalen var en væsentlig årsag til, at Frankrig vandt VM med en 3-0-sejr over Brasilien.

Zinedine Zidane blev professionel fodboldspiller i 1989. Dengang tørnede han ud for Cannes. Siden spillede han i Bordeaux, Juventus og Real Madrid, inden han lagde støvlerne på hylden i 2006.
Zinedine Zidane blev professionel fodboldspiller i 1989. Dengang tørnede han ud for Cannes. Siden spillede han i Bordeaux, Juventus og Real Madrid, inden han lagde støvlerne på hylden i 2006.Clement Mahoudeau/Ritzau Scanpix

Udvist i finalen

Karrieren sluttede også med en VM-finale og Zidane i centrum.

I finalen mod Italien i 2006 scorede Zidane i den ordinære spilletid, men blev udvist i den forlængede spilletid, da han lod sig provokere og nikkede Marco Materazzi en skalle.

Frankrig og Zidane tabte siden finalen i straffesparkskonkurrence.

Siden tog han tre års pause fra fodbolden, før han i 2009 begyndte som rådgiver for Real Madrids ledelse.

Del din kommentar