55-årige Lars Mikkelsen: Tænker over slutningen

Med alderen er skuespiller Lars Mikkelsen begyndt at tænke over, hvad han vil bruge sine sidste arbejdsår på.

Offentliggjort Sidst opdateret

Han har spillet russisk præsident i “House of Cards”, sognepræst i “Herrens Veje” og genfortalte i 2017 og 2018 danmarkshistorien i DR’s “Historien om Danmark”.

Lars Mikkelsen har de seneste år gjort sig bemærket både herhjemme og i udlandet, men den erfarne skuespiller vælger sine roller og projekter med omhu.

Særligt på det seneste er han begyndt at tænke over, hvad han skal bruge de sidste år af sit arbejdsliv på.

– Jeg er fyldt 55 år, og i min alder er der jo folk, der dør omkring en. Man begynder selv at sidde yderst på bænken, og det sætter helt naturligt nogle tanker i gang.

– Hvis jeg er heldig, har jeg 20 gode år endnu, så derfor søger jeg noget i de her år, som kaster noget væsentligt af sig – både for mig og for publikum. Noget, der rækker ud over bare at spille en rolle, siger han.

Vælger med omhu

Væsentlighed er blevet et vigtigt kodeord for Lars Mikkelsen, når han vælger sine roller og projekter: Giver det her publikum noget?

I den henseende har han især været glad for at være vært på “Historien om Danmark”.

– Jeg synes virkelig, at det program var væsentligt at give videre til befolkningen, for jeg tror, at det er vigtigt, at vi har et fælles udgangspunkt, når vi diskuterer os selv – i en verden, som ellers er utrolig individualiseret, siger han.

Aktuel i storsatsning

I december er Lars Mikkelsen aktuel i Netflix-serien “The Witcher”, som er baseret på den polske forfatter Andrzej Sapkowskis storsælgende fantasybøger af samme navn.

Serien følger tre karakterers skæbner i den vidtstrakte verden The Continent, hvor mennesker, elvere, hekse, gnomer og monstre kæmper om at overleve og trives.

Lars Mikkelsen spiller troldmanden og illusionisten Stregobor, og for den danske skuespiller rummer serien en væsentlighed, fordi karaktererne på trods af deres overnaturlige evner er til at relatere til.

– Fantasy – eller hvilken som helst genre – er først interessant, hvis der ligger noget nedenunder, som vi kan relatere til, og som vi alle sammen indeholder som mennesker.

– I serien er der en opspænding mellem det gode og det onde, og jeg synes, at den menneskelige understrøm, der ligger i karaktererne, bærer noget væsentligt i sig, siger han.

Samtidig synes Lars Mikkelsen helt enkelt, at det kunne være sjovt at få lov til at medvirke i en stort anlagt fantasyserie, som ikke hænger på træerne herhjemme.

I 2007 medvirkede han i Nikolaj Arcels fantasyfilm “De fortabte sjæles ø”, men derudover har han ikke prøvet kræfter med genren.

Har råd til til- og fravalg

I takt med at han er blevet ældre og mere optaget af, hvad han skal bruge sine sidste arbejdsår på, er det blevet vigtigt for ham at udforske nye hjørner af skuespilfaget.

– Hvis jeg synes, at den rolle, jeg bliver tilbudt, lyder sjov, så er jeg så privilegeret nu, at jeg kan vælge den til. Men jeg synes ikke, der er nogen grund til at gentage det, som jeg allerede har gjort én gang, siger han.

De seneste år har Lars Mikkelsen haft mulighed for at arbejde på store udenlandske produktioner.

Foruden rollen i “The Witcher” og den Golden Globe-vindende Netflix-serie “House of Cards”, medvirker han blandt andet i den engelsk-italienske dramaserie “Devils”.

Kæmper med sproget

Det er ikke meget anderledes at arbejde i udlandet sammenlignet med på danske produktioner, siger Lars Mikkelsen, men det er en stor udfordring for ham at spille på engelsk.

– Sproget er en helt afsindig stor udfordring. Forberedelsen er en helt anden, end når man spiller på sit eget sprog. Jeg skal virkelig igennem stoffet mange gange.

– Men jeg kan mærke, at jeg bliver bedre gang for gang, og det er sjovt at se, hvor meget man kan få udtrykt på engelsk med den sprogbarriere, man som dansker helt naturligt står med, siger han.

Lars Mikkelsen oplever også, at der er et større hierarki på udenlandske produktioner.

– Når man er på de store set med 500 mennesker, så kan det være meget nødvendigt med et hierarki, men det er meget anderledes end i Danmark, hvor vi har en meget flad struktur.

– Herhjemme taler vi skuespillere med alle, og vi er meget mere debatterende omkring vores arbejde, siger han.

Tør råbe op

Den indstilling har Lars Mikkelsen taget med sig til udlandet.

– Jeg tror, at noget af det, der gør os attraktive i udlandet, er, at vi blander os og har en mening. Jeg oplever ikke, at folk siger: “Ti stille”. Jeg tror, det er meget brugbart.

– Og så tror jeg, at det, at vi er veluddannede og har et godt miljø i Danmark for at blive gode til vores fag gør en forskel. Hvis vi ikke var gode skuespillere, ville vi ikke blive brugt i udlandet, for konkurrencen er virkelig stor. Så der er mange ting, vi gør rigtigt i den forstand, siger han.

“The Witcher” har premiere 20. december på Netflix.

Powered by Labrador CMS