75 år i dag
I 56 år har Stig Møller været kærlighedens og lyssynet utrættelige trubadur med omkvæd, som der stadig synges med på.
“Sikken dejlig dag det er i dag.” “To sjæle, en tanke kan få et hjerte til at banke.”
Naivistiske klassikere fra dansk musiks evige blomsterbarn, sangeren og musikeren Stig Møller, der konsekvent har nægtet at visne i virkelighedens fimbulvinter.
Artiklen fortsætter under videoen
Den 2. november fylder han 75 år. Han har kaldt sig selv “musiker, drømmer og tænker” – en evigt glad mand med en ubegribelig tro på menneskets evne til at gro mod lyset.
Musik i blodet
Han blev født i Vangede med ren musik i blodet. Allerede som 16-årig debuterede han. Stig Møller testede pigtrådsmusikken som bassist og jitterbug-dansen på de københavnske dansegulve.
Men han forelskede sig i tidens store bølge af folkemusik. Som 20-årig gik han under tilnavnet den danske Donovan.
Oven i populariteten dannede han i 1966 det fortsat mytiske syrerockband Steppeulvene. De indspillede deres eneste men legendariske LP, “Hip”, på bare tre dage, hvor alle var konstant bankeskæve.
Kort efter tog Eik Skaløe til Pakistan og begik selvmord. Steppeulvene blev opløst, og Stig Møller var en tid med i Skousen og Ingemann. Et andet stort band i de tider.
I 1978 indspillede han sammen med blandt andre Kim Larsen pladen “Starfuckers” med deres fritidsgruppe af samme navn. Kim Larsen har selv givet Møller kredit for at være hans læremester på guitaren.
– Når Stig flyver, så flyver han højere end mig musikalsk, har nationalskjalden sagt om vennen Møller.
Gendannet flere gange
Steppeulvene blev siden gendannet flere gange. Men ved siden af plejede Stig Møller også en solokarriere og udgav flere albummer. Altid med musik, der hylder positiviteten og hippietidens livssyn.
I samme ånd udgav han i 1980’erne en masse meditationsmusik blandt andet sammen med Peter Bastian. I 1994 nailede han danskerne i syng med-højde med albummet “Sikken dejlig dag”.
I 2012 blev han hyldet på Danmarks Smukkeste Festival efter 30 år som fast inventar. Og i 2015 modtog han sammen med de resterende steppeulve pionerprisen ved den årlige kritikerprisuddeling, der er opkaldt efter dem selv.
Kone og børn blev det aldrig til. Det ville ifølge Møller bare koste kassen og tage tid fra musikken.
– Men jeg kender ikke nogen, der er bedre til at være sammen med sig selv end mig, har han sagt.
Stig Møller har heller ikke stukket piben ind. Sidste år spillede han til 1. maj i Fælledparken, og han er fortsat koncertaktiv med blandt andre sin gamle makker Peter Ingemann.