Skip to main content

80 år i dag

Tom Høyem, som 10. oktober fylder 80 år, har været forretningsmand og underviser, og så har han været politiker i både Danmark og Tyskland

Tom Høyem var grønlandsminister fra 1982 til 1987 i Firkløverregeringen, og senere blev han lokalpolitiker i Karlsruhe i Tyskland. Han har også været forretningsmand med blandt andet hundefoder og hi-fi. (Arkivfoto)
Tom Høyem var grønlandsminister fra 1982 til 1987 i Firkløverregeringen, og senere blev han lokalpolitiker i Karlsruhe i Tyskland. Han har også været forretningsmand med blandt andet hundefoder og hi-fi. (Arkivfoto)Uli Deck/Ritzau Scanpix

Han har været grønlandsminister i den danske regering og byrådsmedlem i Karlsruhe i Tyskland.

Tom Høyem, som søndag 10. oktober fylder 80 år, har prøvet mere end de fleste i en meget alsidig karriere, der har bragt ham til udlandet i flere omgange.

Han blev født i Nykøbing Falster under Anden Verdenskrig og blev i 1960 student fra Kalundborg Gymnasium.

I de efterfølgende år tog Tom Høyem teologiske studier i både Aarhus, København og Bergen, inden han fra 1964 indledte en karriere - med afbrydelser - som underviser i dansk og religion på Sankt Jørgens Gymnasium på Frederiksberg.

Sideløbende havde han en karriere som forretningsmand inden for blandt andet hi-fi og hundefoder.

Med i CD

Han var med, da Centrum-Demokraterne i 1973 blev stiftet, og partiet kom i Folketinget ved jordskredsvalget senere samme år.

Samme år afsluttede han sine kandidatstudier i nordisk filologi ved Københavns Universitet.

Tom Høyem var Centrum-Demokraternes landsformand fra 1973 til 1975, hvorefter han i de næste år var underviser i dansk ved Stockholms Universitet.

Han arbejdede også som Berlingskes udenrigskorrespondent med speciale i svensk stof.

Da Centrum-Demokraterne i 1982 blev en del af Firkløverregeringen under statsminister Poul Schlüters (K) ledelse, blev Tom Høyem grønlandsminister.

- Schlüter har været min bedste arbejdsgiver nogensinde, sagde han i 2016 til Ritzau.

Sagde nej til ministerpost

I 1987 sagde Tom Høyem nej tak til at blive transportminister og valgte i stedet at blive rektor for Europaskolen i først Oxford, dernæst i München og til sidst i Karlsruhe.

Han har boet i Tyskland siden 1994.

Han meldte sig ind i det tyske parti FDP (Freie Demokratische Partei), hvor han i 2004 blev valgt ind i kommunalbestyrelsen.

Tom Høyem har også været valgobservatør for Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) ved adskillige lejligheder.

Han blev i 2014 tildelt det tyske Bundesverdienstkreuz, en pendant til det danske ridderkors, for sit engagement i samfundet, og året efter fik han også tysk statsborgerskab.

Privat er Tom Høyem gift med tyske Gerlinde Høyem.

Del din kommentar