Skip to main content

80 år i dag

Isabel Allende er blandt de mest sælgende forfattere i Sydamerika. Hun er blevet hædret med adskillige priser for sit forfatterskab. 2. august fylder hun 80 år

Hendes bøger er blevet oversat til adskillige sprog, solgt i millionvis af eksemplarer og har indbragt hende et hav af priser.

Tirsdag den 2. august fylder den chilenske forfatter Isabel Allende 80 år.

Mest kendt er hun for sin første bog, "Åndernes Hus", der blev udgivet i 1982.

Historien blev filmatiseret af den danske filminstruktør Bille August i 1993 og havde store skuespillere som Meryl Streep, Jeremy Irons og Antonio Banderas på rollelisten.

Ligger ikke på den lade side

Trods sine 80 år ligger Allende ikke just på den lade side.

Alene siden coronapandemiens udbrud har hun skrevet tre bøger.

Den ene blev udgivet i 2020, den anden i 2022 og den sidste ventes at udkomme i 2023.

Isabel Allende beskæftiger sig med genren magisk realisme, hvor mennesker og handling ofte bevæger sig uden for virkelighedens grænser.

Men sådan begyndte det ikke.

Begyndte som journalist

I Chile arbejdede hun nemlig som journalist, før hun blev tvunget til at flygte til Venezuela, da hendes fars fætter, den demokratisk valgte præsident Salvador Allende, blev afsat ved et militærkup i 1973.

I 1988 mødte hun en amerikansk mand, som hun bosatte sig med i USA. Fra et tidligere ægteskab havde hun datteren Paula Frías Allende, som døde i 1992 i en alder af kun 29 år.

Den populære erindringsbog "Paula" er en hyldest til datteren, ligesom Allende har oprettet en fond i hendes navn. Den har til formål at styrke kvinders sociale og økonomiske rettigheder overalt i verden.

Også hendes seneste bog,"Violeta", er en hyldest til et familiemedlem - hendes mor, der gik bort lige inden pandemien.

Isabel Allende er særdeles aktiv. Siden coronapandemiens udbrud har hun skrevet tre bøger. Tirsdag den 2. august fylder hun 80 år. (Arkivfoto).
Isabel Allende er særdeles aktiv. Siden coronapandemiens udbrud har hun skrevet tre bøger. Tirsdag den 2. august fylder hun 80 år. (Arkivfoto).Pierre-Philippe Marcou/Ritzau Scanpix

Et hav af priser

Isabel Allendes trofæskab er imponerende. Hun har modtaget et hav af priser, deriblandt den danske Hans Christian Andersen Litteraturpris i 2012.

Den måske største hæder tilfaldt hende dog i 2014, da hun modtog den amerikanske præsidents frihedsmedalje af Barack Obama.

- Hendes romaner og memoirer fortæller historier om familier, magi, kærlighed, undertrykkelse - alt det store. Men i hendes hænder bliver det håndgribeligt, genkendeligt og menneskeligt, sagde Obama ved overrækkelsen.

Isabel Allende bor i den amerikanske delstat Californien med sin tredje mand, advokaten Roger Cukras.

Del din kommentar