90 år i dag

Pat Boone tog i 50'erne og 60'erne den afroamerikanske musik og serverede den for et bredere publikum. Den 1. juni fylder rock'n'rolls velfriserede dreng 90 år.

Offentliggjort Sidst opdateret

I USA anno 2024 ville det formentlig give anledning til løftede øjenbryn, hvis en ung herre i starten af 20'erne baserede sin succes i showbiz på at udgive polerede og mindre stødende udgaver af sort musik.

Et klokkeklart eksempel på kulturel appropriation, ville dommen nok lyde.

Ikke desto mindre er det akkurat det, som gjorde Pat Boone til en af underholdningsbranchens allerstørste navne i 1950'erne og 1960'erne.

Pat Boone, som lørdag den 1. juni fylder 90 år, var såmænd så stort et navn, at han var en af de eneste kunstnere, som for alvor kunne gnubbe albuer med Elvis Presley i kongens storhedstid.

Metoden? Ja, den var simpel.

De fleste af Boones hits var genindspilninger af afrikansk-amerikanske sangeres rhythm'n'blues-numre og ballader.

Forsøgte at ændre titlen

"Ain't That a Shame", der blev Boones første megahit, var oprindelig sunget af sangskriveren og pianisten Fats Domino.

Boone forsøgte angiveligt at ændre titlen til det mere korrekte "Isn't That a Shame" i håbet om, at den kunne appellere til et bredere publikum. Men det afviste pladeselskabet.

Kort tid efter fik han succes med en noget afdæmpet og mindre vild version af Little Richards "Tutti Frutti". Den afroamerikanske rockstjernes klassiske skrig er elimineret, og det samme er en seksuel henvisning fra sidste omkvæd.

Hav af bøger og film

Boone har ved siden af sin musikalske karriere skrevet et hav af bøger, ligesom han også har spillet med i over 20 Hollywood-film.

Mange af sangerens bøger har religiøst indhold, og han har igennem mange år markeret sig som konservativ politisk kommentator og kristen aktivist.

I 2011 kunne mediet International Business Times berette, at Boone nægter at tro på, at USA's daværende præsident, Barack Obama, er født i USA. Desuden tror han ikke på, at Obama er kristen.

Til den højreorienterede amerikanske fjernsynskanal Fox News kaldte han i 2013 også Obama for "marxist".

Pat Boone, der 1. juni fylder 90, har solgt plader i millionvis. Hans største hits er genindspilninger af klassiske blues- og rocknumre fra afroamerikanske kunstnere. (Arkivfoto).

'Absurd'

I 2007 betegnede han evolutionsteorien som "absurd", og han er en udtalt modstander af homoseksuelle ægteskaber. I et debatindlæg i mediet WND fra 2008 sammenlignede han homoseksuelle aktivister med terrorister.

I januar 2019 døde Boones kone gennem 64 år, Shirley Boone. Hun blev 84 år.

Sammen med Shirley Boone har sangeren fået fire døtre.

Powered by Labrador CMS