Afslører spøjs vane
Musikeren Lars Pedersen, alias Chief 1, blev for syv år siden ramt af en depression. Han har rejst sig og føler endelig, han har fundet hjem
- Ved I egentlig hvorfor, jeg står her?, spørger Chief 1, mens han ser ud over et hav af forventningsfulde koncertgæster, der glæder sig til at opleve et par timer i selskab med musikeren.
- Det gør jeg, fordi jeg har haft en depression.
For nogle kan det måske lyde som en festdræber. Men for Chief 1 er det ment som en inspiration til andre, der står eller har stået i en lignende situation som han selv.
Samtidig er det sandheden, og den er han nødt til at forholde sig til. Og tale om.
Depression og skilsmisse
Det er syv år siden, depressionen ramte ham. Han blev skilt fra sin kone. Og han blev nødt til at overveje, hvad han gerne ville med sit liv.
- Jeg har i mange år i virkeligheden ikke lyttet til, hvad jeg ville. Da jeg blev skilt og samtidig røg ind i en depression og en mørk, fortabt periode, var min intuition fuldstændig slukket, fortæller han.
Selv om han i den periode befandt sig i sit livs krise, så tror han på, at der er en mening med alting. At der på en eller anden forunderlig måde lå en gave i depressionen.
- Hvis jeg ikke havde været igennem det fuldstændig håbløse mørke, så kunne jeg ikke gøre det, som jeg gør nu, fortæller han.
Sprang ud
Han er producer, sangskriver, DJ og manager. Og for fem år siden sprang han ud som soloartist.
Den 25. februar udkommer hans tredje soloalbum, "Nordlig Sjæl".
Et album, der betyder særligt meget for sangeren med det borgerlige navn Lars Pedersen. Både fordi det markerer hans femårsjubilæum som soloartist, men især fordi det er det mest personlige album, han hidtil har lavet.
- En ting, jeg har fundet ud af ved den her plade, er, at jeg synger enormt meget til mig selv.
Handler om kærlighed
Teksterne handler i høj grad om kærlighed, og om hvordan vi forstår kærlighed. For kærlighed handler også for musikeren om at turde stå ved sig selv og holde fast i sig selv.
- Der ligger en masse ting i de her tekster som jeg, når jeg på et tidspunkt kan distancere det, kan bruge som en sjælelig vejviser til, hvad jeg skal nu.
Var bare 18 år
Chief 1 dannede i 1980'erne den populære rapgruppe "Rockers by Choice" sammen med en gruppe venner. Han var blot 18 år, da gruppen udsendte storhittet "Engel".
I snart 35 år har han produceret og skrevet sange i og til den danske og internationale musikbranche for en lang række kunstnere. Heriblandt Kim Larsen, Ricky Martin og Nik og Jay.
Han har ofte prædiket - særligt til unge musikere - at det at få en dårlig reaktion på ens musik er bedre end ingen reaktion. Men det kan godt være svært at skulle følge sine egne råd, har han måttet erkende.
- Man kan spille foran 10.000 glade mennesker, men man ser altid ham den ene, der står sådan her, siger han, mens han gengiver en uhøflig gestus fra en koncertgæst.
Ikke nemt
Og selv om Chief 1 har mange års erfaring som musikproducer, og det bestemt heller ikke er første gang, han optræder på en scene, er det ikke nødvendigvis nemt at springe ud som soloartist.
- Jeg udstråler måske selvtillid, men inderst inde har jeg en stor mangel på selvværd, fortæller han og fortsætter:
- Min hjerne er blevet 22 igen, forstået på den måde at jeg er hamrende nervøs. Ikke fordi jeg har været ligeglad før, men det er bare noget andet, når jeg selv står på scenen.
Siden han debuterede som soloartist, har han været særligt elsket for sine glade sange – det får han i hvert fald ofte at vide.
- Det, der er så paradoksalt, er, at jeg er rigtig god til at lave sange, som giver folk en eller anden form for tro og håb. Men samtidig er jeg fuldstændig melankolsk, fortæller han og fortsætter:
- Melankolien er helt klart min bærende drivkraft.
- Jeg kan ikke fjerne den, og det vil jeg heller ikke. Men jeg skal sørge for ikke at lade den overtage så meget, at det går ud over min livskvalitet. Det er fandeme svært.
Vil altid være med ham
Det er ikke nemt at balancere det lyse og glade med det mørke og melankolske. Depressionen vil altid være en del af ham - det har han accepteret. På et tidspunkt prøvede han lykkepiller, men det stoppede han hurtigt med igen.
- Min melankoli forsvandt, men min glæde forsvandt også. Jeg havde det lidt, som om jeg var en passager i et luftløst rum.
Lykkepillerne tog toppen af de to poler – den helt vildt glade Lars Pedersen og den mørke og melankolske. Og det duede ikke, for følelser er det, der inspirerer ham i hans musik. Også - og måske især - de tunge følelser.
- Jeg har altid haft en ensomhedsfølelse gennem hele mit liv. Jeg har brugt den her underlige følelse af at være en, der er sat ned på den her jord uden rigtig at høre til.
- En af mine største drømme er, at jeg kunne vende al den overtænkning og melankoli og alt den: "Ej, det kan du ikke, det går nok ikke" til en positiv pol. Jeg ville kunne stoppe alle krige i hele verden, så meget styrke ville jeg have. Hvorfor er det så svært?, spørger han.
Tager imod livet
For nylig skrev han et par linjer ned til et omkvæd, fortæller han.
- Lad os lukke solen ind. Vi er slet ikke færdige med det her liv endnu, lyder ordene.
Og det har han lært. At lukke øjnene og turde tage imod det livet byder på. Også når det, der byder sig, er en trang til at debutere som soloartist i en alder af 47 – for hvorfor ikke?
- Jeg har jo altid været af den forståelse, at alting er planlagt. Selvfølgelig er det, der er planlagt for dig ikke: "Nu skal du gå 30 kilometer en lang linje, indtil du dør". Det er da selvfølgelig planlagt, at det skal være det vildeste, fortæller han storsmilende og fortsætter:
- Det er efterhånden gået op for mig, at mit liv er rejsen.