Anklaget for at være klam i fredagsbar

Uønskede berøringer, uønskede seksuelle kommentarer og upassende adfærd i fuld offentlighed

Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistorie: B.T.

B.T. kan nu på baggrund af både en række samtaler med kilder tæt på forløbet og skriftlig dokumentation afsløre, hvordan spindoktor i regeringen og tidligere TV 2-profil Anders Langballe i sin tid på radiostationen 24syv har opført sig upassende og seksuelt har chikaneret tre kvinder.

Det er episoder, der fik et efterspil hos HR i Berlingske Media.

Og det er episoder, som Anders Langballe ikke vil sige, om han har fortalt uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) om, før hun 18. januar i år ansatte ham som særlig rådgiver.

Endte brat

Langballe var i en årrække en af TV 2s største profiler på skærmen og et af de største navne på Christiansborg.

Men Langballes tid på TV 2 fik en brat ende, da han i efteråret 2018 blev ramt af en blodprop i hjernen.

I forbindelse med udgivelsen af bogen 'Forfra' i foråret 2021 retter Langballe en hård kritik mod TV 2, som han mener har en usædvanlig »hård og maskulin ledelsesfilosofi og -kultur«.

Værtsstillingen på 24syv var Langballes første ansættelse i mediebranchen efter sygdomsforløbet.

Synligt beruset

Den 2. september 2022 var det radiostationens tur til at være vært for den månedlige fredagsbar i Berlingske Media.

Forud for fredagsbaren var redaktionen på Langballes program på 24syv ude til en 'våd frokost', som en deltager kalder det, på Slotskælderen i det indre København.

Da Langballe senere indfinder sig til fredagsbaren på tagterrassen på femte sal i Berlingske Medias hus, er han ifølge flere kilder synligt beruset.

Uønsket berøring

De beskriver også, hvordan Langballe i løbet af fredagsbaren bliver stadig mere beruset og forsøger at skabe kontakt til flere kvindelige deltagere.

B.T. har talt med tre kvinder, der fortæller, hvordan de er blevet udsat for berøringer af Langballe, som de ikke ønskede og måtte bede ham stoppe med.

Ida Kastrup, der studerer filosofi og erhversøkonomi og er kæreste med en ansat på 24syv, fortæller, at hun har en samtale med Langballe om, hvordan han har det med at arbejde på radioen.

Rørte hende på ballerne

Langballe lægger undervejs i samtalen armen om skuldrene på hende, hvorefter han til sidst fører hånden længere ned og begynder at røre hende på ballerne. Ida Kastrup opfatter det som ubehageligt og grænseoverskridende og rykker sig væk.

I alt seks kilder fortæller til B.T., at de har overværet episoden.

En anden kvinde, der også deltager som gæst ved fredagsbaren, fortæller, hvordan Langballe henvender sig til hende, da de sidder ved siden af hinanden i en gruppe sammen ved et bord.

Måtte forlade bordet

Han læner sig ind mod hende og rykker tættere og tættere på.

Han lægger armen om hende, hvilket hun forsøger at få ham til at stoppe med, uden hun fornemmer, at Langballe opfatter, at hun ikke bryder sig om, at han er så tæt på hende. Efter at hun flere gange har sagt til Langballe, at han skal lade være med at røre ved hende, rejser hun sig og går væk fra bordet.

I alt fire kilder bekræfter, at de så kvinden virke utilpas ved Langballes tilnærmelser, og at hun måtte rykke væk fra ham, efter han første gang overhørte, at hun bad ham flytte sig.

Nærgående igen

Først på aftenen har nogle ansatte på 24syv arrangeret, at en ildkunstner skal lave en performance som underholdning.

Den kvindelige ildkunstner fortæller til B.T., at Anders Langballe opsøger hende efter hendes optræden.

Han roser først hendes show, og kort inde i deres samtale bliver han meget nærgående over for hende. Langballe prøver at lægge armen om hende, og derefter går der ganske kort tid, før han fører sin hånd længere ned og rører hende på ballerne.

"Er super klam"

- Jeg siger til ham, at han er super klam, og at han skal gå væk fra mig nu, siger den kvindelige ildkunstner i dag.

Langballe går væk fra kvinden, efter hun har gentaget budskabet om, at han skal gå væk fra hende.

Hun fortæller videre, hvordan flere deltagere i fredagsbaren, der havde set optrinnet, opsøgte hende efter episoden for at høre, hvordan hun havde det.

Kvindens udlægning af forløbet bekræftes af flere andre kilder, som B.T. har talt med.

Endeligt fortæller i alt tre kilder, at de hørte Anders Langballe højlydt spørge en kvindelig deltager i fredagsbaren, om "det er dine egne bryster?".

Afviser spørgsmål

B.T. har også talt med den pågældende kvinde, der ligeledes bekræfter hændelsen. Hun oplevede ikke bemærkningen som direkte krænkende, men fandt den upassende ved et arrangement på en arbejdsplads.

Præcis, hvornår chefredaktøren på 24syv, Simon Andersen, først bliver opmærksom på Langballes ageren ved fredagsbaren 2. september, er uklart.

Simon Andersen afviser at svare på spørgsmål eller stille op til interview om sagen.

B.T. har set dokumentation for, at Simon Andersen tager initiativ til, at der hurtigst muligt mandag morgen den 5. september skal holdes et møde om Langballe med Berlingske Medias HR-direktør, Lise Glerup.

Anders Langballe deltager ikke selv i mødet.

Har ikke svaret

HR-direktør Lise Glerup har ikke nogen kommentarer.

Hun oplyser generelt, at proceduren, når der gives advarsler for upassende adfærd i Berlingske Media, er, at advarslen sendes fra HR til den pågældende medarbejder, som derefter skal kvittere for modtagelsen.

Der er dermed ikke muligt som medarbejder at få en sådan advarsel uden at være blevet orienteret om det.

Anders Langballe har ikke svaret B.T. på, om han har modtaget en advarsel eller en anden sanktion for sin opførsel til fredagsbaren den 2. september.

B.T. har i detaljer forelagt kildernes beskrivelser af episoderne og forløbet for fredagsbaren for Anders Langballe og har siden torsdag 26. januar forsøgt at få en kommentar.

Går til ministeren

På trods af gentagne henvendelser er Langballes nye arbejdsplads, Uddannelses- og Forskningsministeriet, ikke vendt tilbage med svar på nogen af B.T.s henvendelser.

B.T. har også foreholdt minister Christina Egelund oplysningerne og spurgt hende, om hun forud for ansættelsen af Anders Langballe var bekendt med en eller flere af episoderne fra september 2022.

Det har Christina Egelund heller ikke svaret på.

Mikkel Skole, der er executive vice president og partner i rekrutteringfirmaet Mercuri Urval i Danmark, forklarer overordnet, at man i en ansættelsesproces som udgangspunkt aldrig ville spørge ind til tidligere sager om krænkelser hos en ansøger, medmindre ganske særlige omstændigheder talte for det.

Ikke pligt til at oplyse det

Ganske enkelt, fordi lovgivningen er sådan, at man i dag ikke må spørge direkte om det.

En ansøger har på samme måde heller ikke pligt til at oplyse en potentiel arbejdsgiver om eventuelle krænkelsessager hos en tidligere arbejdsgiver.

- Med det sagt er det noget, man utroligt gerne vil vide, når man har ansvar for at rekruttere til stillinger på et vist niveau. Det skyldes ikke mindst, at man rimeligvis vil få kritik af arbejdsgiveren for ikke at være tilstrækkelig grundig, hvis det senere kommer frem, at personen har sager i bagagen, siger Mikkel Skole.

Frygten ligger latent

I en rekrutteringsproces laver man derfor en så dybdegående vurdering af en potentiel ansøger som muligt.

- Heri spiller personlig moral og etik en stadig større rolle. Især når man ansætter til offentlig eller halvoffentlig rolle et sted som et ministerium, er personlig karakter noget, der er stort fokus på. Frygten for sådanne sager om krænkelser ligger latent i mange organisationer i dag, og det spiller ind, når man kigger på, hvem man vælger at ansætte, forklarer Mikkel Skole.

Anders Langballe har angiveligt skabt sig i en sådan grad i en fredags, at flere kvinder fandt hans opførsel ubehagelig.
Anders Langballe har angiveligt skabt sig i en sådan grad i en fredags, at flere kvinder fandt hans opførsel ubehagelig.
Powered by Labrador CMS