Byggede stort og satsede hårdt

Han var en del af en af de mere spektakulære dramaer i dansk erhvervshistorie. Tidligere byggematador Axel Juhl-Jørgensen fylder 90 år torsdag den 3. marts 2022

Tidligere byggematador Axel Juhl-Jørgensen fylder 90 år torsdag den 3. marts 2022. Arkivfoto fra 2006.
Tidligere byggematador Axel Juhl-Jørgensen fylder 90 år torsdag den 3. marts 2022. Arkivfoto fra 2006.
Udgivet Opdateret

Når den tidligere byggematador Axel Juhl-Jørgensen tænker tilbage på sin karriere, er det især tiden med forretningspartneren, den nu afdøde Bøje Nielsen, der står ud.

De to opbyggede igennem 1970'erne et forretningsimperium, hvor de opførte betonbyggerier på stribe og solgte dem. Men de brød med hinanden i uvenskab og under stor mediebevågenhed.

- Mit partnerskab med Bøje Nielsen var en meget dramatisk periode.

- Det er med blandede følelser, jeg tænker på det, for det kunne have gået meget bedre, hvis vi havde kunnet samarbejde. Men det kunne vi altså ikke, siger Axel Juhl-Jørgensen, der lørdag den 26. februar fylder 90 år.

"Smukke Axel"

De to - Bøje Nielsen og "Smukke Axel", som han blev kaldt - tjente mange millioner på byggerierne og fyldte i en periode godt i ugebladene, når de førte sig frem med høj cigarføring, damer og store biler.

Bøje Nielsen var idémanden, der forstod at bygge billigt. Axel Juhl-Jørgensen, der oprindeligt er uddannet civilingeniør, førte tingene ud i livet og solgte dyrt.

De fik bygget alt fra store hoteller, butikscentre, industribygninger, kontorlandskaber og rækkehuse.

Stolt over bygninger

Når han i dag skal fremhæve, hvad han er mest stolt af i sin karriere, lyder svaret:

- Alle de mange bygninger, der stadig står i både Danmark, USA og andre steder i verden. Det var spændende at have sådan en virksomhed, siger han.

Venskabet mellem de to byggematadorer sluttede brat i 1982 med strid og bitterhed. Bøje Nielsen blev erklæret konkurs. Og mange - inklusiv Bøje Nielsen selv - mente, at Axel Juhl-Jørgensen snød sin makker. Således blev titlen på en af biografierne om Bøje Nielsen senere hen "Røvrendt".

Største konkurs i historien

Konkursen var på daværende tidspunkt den største i danmarkshistorien.

 Den endte dog med, at Bøje Nielsen efter at have betalt sine kreditorer stod tilbage med 89 millioner kroner til sig selv. Han døde i 2007.

Efter at have overtaget hele firmaet og døbt det om til Danbyg fik Juhl-Jørgensen også selv at mærke, hvordan det var at gå konkurs.

Trak i nødbremsen

Det var Unibank, i dag Nordea, der trak i nødbremsen i starten af 1990'erne og satte Axel Juhl-Jørgensen på gaden.

Helt galt gik det dog ikke. Han bor i dag fortsat i sit palæ ved Vedbæk med direkte adgang til Øresund. Her har han boet, siden han blev 50 år.

Konsul for Cameroun

I dag får Axel Juhl-Jørgensen en stor del af sin tid til at gå med at være konsul for Cameroun i Danmark og rejste indtil før coronapandemien jævnligt til det afrikanske land. Det ser han frem til at gøre snart igen.

Den runde fødselsdag fejrer han ved at invitere venner og familie til reception og spisning.

Powered by Labrador CMS