Deler skræmmende minde: -Vi var pissebange
Naturen har en særlig plads i Flemming Møldrups hjerte, og han søger ud, så ofte han kan
Som Flemming Møldrup sidder der foran flammerne, fordybet i eftertænksom stilhed, er det svært at få øje på. Men oprøret ulmer i den 52-årige tv-vært og forfatter.
- Jeg har en indgroet overbevisning om, at jo flere ting, vi ejer, jo mere kommer de til at eje os. Så risikerer de at stå i vejen for det, vi virkelig gerne vil.
Flemming Møldrup er bedst kendt fra tv-programmet "Kender du typen?", hvor han gætter personer ud fra deres ejendele.
Men selv stræber livsstilseksperten efter en tilværelse, der i højere grad handler om oplevelser og relationer end om genstande.
- Jeg har faktisk ikke selv særlig mange ting.
- Så det er selvfølgelig lidt modsætningsfyldt, at jeg går rundt i folks hjem og snakker om alle deres ting, når jeg på en eller anden måde selv forsøger at slippe fri af det, siger han.
Udgiver bog
Det nyeste kapitel i Flemming Møldrups egen fortælling er "Bogen om bål", der både er en guide til de perfekte flammer og refleksioner over det moderne menneskes forhold til naturen.
Og ifølge forfatteren er der bål, som bliver i hans bevidsthed, længe efter de sidste gløder er brændt ud.
Den tidligste episode han husker, rækker tilbage til barndommen, hvor han skulle sove i telt med sin fætter nær bedsteforældrenes kolonihave i det nordlige Aarhus.
- Vi var ikke særlig gamle, og vi var pissebange for mørket og skovens lyde. Men vi lavede et bål. Det var ikke noget særlig fedt bål, men der var ingen voksne, så det var vores eget, fortæller han.
- Vi endte med at pakke teltet sammen og gå hjem, fordi vi var så bange. Jeg tror, det er derfor, jeg kan huske det.
Indeholder flere gode tips
"Bogen om bål" indeholder både gode råd til det udstyr, enhver bålentusiast bør have i rygsækken, mens der også er en guide til brændetyper og tips til opbygningen af forskellige bål.
Og så er der "båltankerne" - refleksioner, der udspringer fra en idé om, at bålet kan være det bedste sted at parkere tankemylderet og trække luft ind.
Netop derfor er Flemming Møldrups bog ikke kun en praktisk vejledning, men også et oprør i bogform, der indkapsler forfatterens indre ild.
- Det er jo også en kæp i hamsterhjulet. Det tager tid at lave bål, og det tager tid at sidde omkring det. Du kan lave mad, holde varmen og sludre med dine venner, eller du kan sidde alene, kigge på det og tænke over tilværelsen.
- Men det tager noget af din tid, og det er på en måde meget befriende.
Vil væk fra storbyen
I fritiden gør Flemming Møldrup selv, hvad han kan for at komme ud af storbyen.
Han elsker at surfe og hike, og så holder han af at ligge i shelter, som han gjorde det i foråret med sin hustru, Rikke.
De var taget på udflugt til Roskilde Fjord, hvor de spiste aftensmad og lagde sig til at sove, mens bålet brændte i mørket.
- Så vågnede vi om morgenen og så solen stå op, helt rød og orange, mens disen lå over fjorden.
- Det var en følelse af stor kærlighed, stor taknemmelighed.
Er selv en del af hamsterhjulet
Selv om bålet kan være en tiltrængt pause fra hverdagens trummerum, så erkender Flemming Møldrup, at han også selv er en del af det hamsterhjul, han prøver at undslippe.
- Jeg snakkede faktisk med min kone om det for nylig. Selv om jeg godt ved, at jeg bruger min telefon meget, så glemmer jeg det hurtigt igen. Men når jeg lige tænker over, hvor meget jeg bruger denne her fucking telefon og sidder og glor ned i den, så er det ret vildt.
- Og der har bålet sådan en meditativ effekt. Det er den pause, vi godt kunne bruge noget mere af alle sammen, for vi lever i et samfund, hvor arbejde for mange er en pligt, og hvor vores børn skal igennem skole og uddannelse så hurtigt som muligt.
- Så jeg tror, det er ret vigtigt, at vi aktivt vælger pauserne til.
Tog til Israel
Det lykkeligste bål, der har brændt sig fast i livsstilsekspertens hukommelse, blev tændt, da Flemming Møldrup var 18 år.
Hans danske mor og israelske far var blevet skilt, da han var barn, og hans far var flyttet tilbage til Israel.
Men selv om faren jævnligt kom på besøg, så var det svært at bevare det tætte forhold med 4000 kilometer imellem sig.
Derfor besluttede Flemming Møldrup at tage et længere ophold i Israel, så han kunne komme tættere på den side af familien.
- Der mindes jeg en nat på stranden, det sted, hvor min far boede, hvor jeg og en hel flok unge tændte et kæmpe bål, og det hele var bekymringsløst.
- Det bål minder mig om er periode, hvor jeg var på vej til at finde hjem til den del af min familie. Det var en helt særlig tid.
Tager ofte ud i naturen
Mens Flemming Møldrup gerne vil opleve naturen sammen med andre, tager han også ofte ud med den knitrende lyd fra gløder og flammer som eneste kompagnon.
- Jeg bruger tit bålet som en form for getaway, når min kalender er tom. For der sker noget, når jeg bare brænder noget brænde af og tænker tingene igennem.
- Det kan for eksempel være karrieremæssigt, hvor jeg kan overveje, om det jeg laver stadig er interessant. For jeg bliver hurtigt presset, hvis det ikke er sjovt at gå på arbejde.
- På mange måder er jeg jo top privilegeret, og det er jeg godt klar over. Mange ville jo sige deres job op med det samme, hvis de kunne, og sådan har jeg det ikke. Det er jeg meget taknemmelig for.
Håber, bog kan inspirere
Flemming Møldrup drømmer om, at hans nye bog kan give andre nogle lige så store båloplevelser, som han selv har haft.
- Jeg håber, den kan inspirere en masse mennesker til at gå ud og lave bål, uanset om det er hjemme i haven eller ved bålpladser i naturen.
- Det vigtige for mig er, at folk får kigget lidt ind i flammerne og tænkt over deres tilværelse, og den måde vi som samfund går til vores naturlige ressourcer på.
"Bogen om bål" er Flemming Møldrups tredje udgivelse, og der kan sagtens være andre bøger om naturen i vente fra forfatterens hånd.
- Jeg vil gerne skrive flere bøger om vores relation til naturen. Præcis hvad, de skal handle om, det ved jeg ikke endnu. Men jeg kan mærke, at der er noget i det her, som tiltaler mig.
"Bogen om bål" udkommer 1. november.