Derfor brændte han ud

For otte år siden brændte sanger Ankerstjerne fuldstændig ud, men i år står den på koncerter på flere festivaler og den kommende Fredagsrock i Tivoli

Udgivet

FAKTA BLÅ BOG: Ankerstjerne

* Bag kunstnernavnet Ankerstjerne gemmer der sig det borgerlige navn Lars Ankerstjerne Christensen.

* Han debuterede i 2007 under pseudonymet Jinks med singlen "One Night" fra soundtracket til ungdomsfilmen "Rich Kids".

* Han har især udmærket sig som producer. I 2013, 2014 og 2015 var Ankerstjerne den mest afspillede komponist i Danmark. Han har blandt andet skrevet nogle af Rasmus Seebachs og Burhan G's største hits.

* Ankerstjerne var dommer i 12. og 13. sæson af "X Factor" i 2019 og 2020.

* Privat danner han par med skuespillere Lise Koefoed, som han har to døtre med.

/ritzau/

Sanger, rapper, sangskriver, producer, tidligere X Factor-dommer.

Ankerstjerne har mange titler.

En, han aldrig troede, at han skulle tage på sig igen, var liveperformer.

Men nu, otte år efter sin sidste festivalkoncert, er han i den grad vendt tilbage til rampelyset og scenen.

- Egentlig var det slut. Jeg var ikke ude og annoncere det. Men jeg havde tænkt, at det var et overstået kapitel, siger Ankerstjerne.

- Jeg tænkte, at jeg bare skulle være sådan en studierotte, der kunne gemme sig lidt væk og fokusere på at skrive.

Men snart optræder han til Fredagsrock på Plænen i Tivoli og senere på årets Smukfest.

Ankerstjerne har allerede lagt vejen forbi flere festivaler i år, blandt andet Jelling Festival, Skvulp Festival i Holbæk og Nibe Festival.

Lever endnu

- Det er en kæmpe fest. Og jeg kan se, at alle de der store hits fra før i tiden lever endnu. Der er stadig fællessang på samme måde som for otte år siden, siger han.

Han nævner blandt andet 2011-hittet "Tag hvad du vil" og hans nyeste sang, "Børn af Natten (Hola Bonita)", der i øjeblikket ligger nummer fem på hitlisterne i Danmark.

- Det er, som om at jeg bare er blevet trukket tilbage på en eller anden måde, som også er lidt smuk. Da jeg gik på scenen for nylig, tænkte jeg: "Jeg kan slet ikke huske, hvorfor jeg ikke ville det her mere", siger Ankerstjerne.

Brændte ned

Men han kan faktisk godt huske, hvorfor han stoppede med at optræde.

- Det brændte fuldstændig ned for mig, fortæller han.

- Jeg levede et liv, hvor jeg spillede torsdag, fredag og lørdag. Ofte havde jeg flere shows om dagen, og samtidig festede jeg helt vildt meget.

Når han ikke var ude at spille koncerter, sad han i studiet og skrev nye sange. Både til sig selv, men også til Rasmus Seebach og Burhan G.

- Det var ikke den mest holdbare livsstil, jeg havde gang i dengang, siger Ankerstjerne og tilføjer:

- Jeg havde heller ikke en manager. Jeg forhandlede mine egne kontrakter og svarede på e-mails. Så når jeg stod på scenen, tænkte jeg ofte på arrangøren eller noget økonomi i stedet for at fokusere på publikum.

Til sidst knækkede filmen, og efter en festivalkoncert i 2016 trak Ankerstjerne sig tilbage.

Kom aldrig op igen

- På et tidspunkt kunne jeg slet ikke mærke noget som helst længere. Men jeg havde det i hvert fald ikke sjovt - så langt kunne jeg komme i regnestykket, siger han og fortsætter:

- Så gik jeg af scenen, og jeg kom aldrig derop igen.

Sådan har det været indtil sidste år, hvor idéen om at vende tilbage som liveperformer kulminerede med en udsolgt koncert i Store Vega i København.

- Jeg kunne se på Spotify og andre streamingtjenester, at folk stadig lyttede til min musik, så da jeg holdt koncerten (i Store Vega, red.), var det, fordi jeg syntes, at det var fair over for dem. Det var deres fest, og jeg var der bare. Sådan havde jeg det, indtil jeg stod på scenen, fortæller den 39-årige sangskriver.

- Da jeg så stod der, var det ægte fedt. Der var et eller andet, der pludselig tændte sig i mig igen. Jeg blev skideforelsket i det, mens jeg stod der.

Det at være væk fra rampelyset har ændret Ankerstjerne. Nu er han mere taknemmelig, når han står på scenen, og så er han blevet mere struktureret.

Far to gange

- Jeg har også fået en større lyst til at tage det seriøst. Og så er jeg helt klart mere glad. Jeg er mere glad end nogensinde før, siger han.

I den otte år lange pause er Ankerstjerne blevet far to gange. Sammen med sin kæreste, skuespilleren Lise Koefoed, har han to døtre - Leona på fem år og Roxie på tre.

- Mine børn er helt oppe at køre over musik, og de optræder og synger supermeget, siger han.

Døtrene er også meget interesserede i deres fars musik.

- Lige for tiden synger min ældste datter den der "Tusind farver" med Rasmus Seebach, og det er jo min sang.

- De er også begyndt på forhånd at spørge: "Er det din sang?". Bare for at få det afklaret, fortæller Ankerstjerne og griner.

Når Ankerstjerne spiller i Tivoli til Fredagsrock den 19. juli, skal hans døtre også med ind og se ham.

- Jeg prøver bare at give dem så mange wow-oplevelser, som de forhåbentligt kan huske. De var også med inde og se en masse prøver, da jeg arbejdede på "Askepot". Det var fedt at kunne vise dem det - også fordi det er et eventyr, siger han.

I foråret havde "Askepot - The Musical" premiere i Tivolis koncertsal. Her var det Ankerstjerne, der havde skrevet sangene sammen med blandt andre Rasmus Seebach.

- Da Seebach ringede, synes jeg, at det lød som et fedt arbejde, fordi jeg vidste, at jeg skulle lave det med ham, som jeg elsker og har arbejdet med i 100 år. Vi har det altid sjovt, siger Ankerstjerne.

Privat danner Ankerstjerne par med skuespiller Lise Koefoed. Sammen har de to døtre - Leona på fem år og Roxie på tre.

Mere i den genre

I to år var musicalen hans hovedfokus.

- Vi blev virkelig forelskede i det, og vi tog det virkelig alvorligt. Vi rejste til London for at tage til West End og se musicals, fortæller han.

Dengang var det uvant territorie, men Ankerstjerne drømmer om at arbejde mere i den genre.

- Jeg har en lang liste med ting, som jeg ikke har sat flueben ved endnu, siger han og tilføjer:

- Jeg vil gerne skrive større historier - enten som teater, serier eller film.

Han har allerede været med til skrive flere tv-serier, blandt andet en til streamingtjenesten HBO, men den blev dog aldrig sat i produktion.

- Mine tekster er jo lidt små historier. Der er ofte en eller anden form for begyndelse, midte og ende. Så jeg vil gerne gøre det stort og fortælle en større historie - eller i hvert fald være med til det, siger han.

Powered by Labrador CMS