Derfor drikker vi gløgg til jul
Julen og gløgg hører uvægerligt sammen. Men hvordan er denne herlige drik blevet en af vores jule-traditioner?
Julemåneden og selve julen er forbundet med et hav af traditioner. Der bliver pyntet op i de små hjem samt på gader og stræder. Mange butikker bliver ligefrem forvandlet til hele julelandskaber og frister med utrolige udstillinger. Der købes julegaver i en lind strøm og mange af os får vel også ofte lidt ekstra på sidebenene på grund af julefrokoster, hvor bordene bugner med alverdens lækkerier.
Køkkenerne bidrager også mange steder med liflige dufte, når der bages brunkager, pebernødder og alle de andre af de småkager, der hører julen til.
Enhver by med bare en smule respekt for sig selv byder ind med julearrangementer. Både markeder og juleoptog hvor man møder masser af forventningsfulde børn, der med store smil og behørigt iklædt nissehue hilser på julemanden.
Selve juleaften kommer der de fleste steder and og flæskesteg på bordene, inden der skal danses rundt om juletræet og spændingen omkring julegaverne skal udløses.
En anden ting man heller ikke kommer udenom, når talen falder på julen, er gløgg og æbleskiver. Vi nyder det hjemme hos os selv men også alle mulige andre steder. Både før og efter den store aften. Det er simpelthen en del af julehyggen.
Nogle laver selv gløgg-essensen og tryller deres egne æbleskiver frem. Andre vælger den nemme løsning og køber det hele færdigt. Til den første gruppe hører skuespilleren og madelskeren Timm Vladimir, der har sin helt egen gløgg opskrift. Se den her.
Men hvordan er det egentligt med denne herlige drik. Hvor stammer den fra og hvordan er den endt på julebordene her i lille Danmark?
Det kan man finde ud af i videoen over artiklen.