Det europæiske samarbejdes store chefarkitekt

Jacques Delors er den mest magtfulde formand, Europa-Kommissionen har haft. Franskmanden, der var med til at sætte fuld fart på EU, fylder 95 den 20. juli.

Jacques Delors anses som den mest betydningsfulde kommissionsformand nogensinde.Foto: Bjarke Ørsted / SCANPIX
Foto: Bjarke Ørsted / SCANPIX

Offentliggjort Sidst opdateret

Der er mange, der har været med til at bygge det europæiske samarbejde op efter Anden Verdenskrig.

Men der er få, der har haft lige så stor indflydelse på projektet som franskmanden Jacques Delors, der fylder 95 år den 20. juli.

Han er en af det europæiske samarbejdes chefarkitekter.

Mest betydningsfulde kommissionsformand nogensinde

Delors blev i 1985 formand for det, der dengang hed EF-Kommissionen, og i hans tiårige embedsperiode var der fuld fart på udviklingen af samarbejdet.

Artiklen fortsætter under videoen.

– Han er den mest betydningsfulde kommissionsformand nogensinde. Han har uden konkurrence været den, der har spillet den største rolle, siger Lykke Friis, direktør for Tænketanken Europa.

– Det var selvfølgelig også på et tidspunkt, hvor medlemslandene accepterede det. Dengang ønskede man en stærk kommissionsformand.

Fra EF til EU

Da Delors forlod Bruxelles i 1995, havde Det Europæiske Fællesmarked skiftet navn til Den Europæiske Union, EF var dermed blevet til EU, og Delors var således blevet formand for EU-Kommissionen.

EU havde etableret det indre marked og vedtaget Maastricht-traktaten, som – trods danske forbehold – banede vejen for fælles mønt, et nyt samarbejde om udenrigs-, sikkerheds- og retspolitik og unionsborgerskab.

Samtidig var det tidligere Østtyskland efter Murens fald kommet med i EU og omfattet af EU’s love og regler som en del af det genforenede Tyskland.

Mange modstandere

Jacques Delors’ store idéer om en føderation af nationalstater gjorde ham dog også til en rød klud for EU-modstandere i Danmark og resten af Europa.

– Up yours Delors (op i røven, Delors, red.), stod der 1. november 1990 på en berømt forside af The Sun som svar på, hvad den britiske tabloidavis så som hans forsøg på at presse briterne ind i en europæisk superstat.

Men dansk EU-modstands nestor, Jens-Peter Bonde, siger, at Delors behandlede ham “som en ven”, selv om de stod for to modsatte synspunkter.

– Delors var en ærlig tilhænger af Europas Forenede Stater.

– Han var den hidtil stærkeste kommissionsformand og den, der realiserede de største hop i integrationen, siger Bonde.

Udnævnt europæisk æresborger

Jacques Delors, der blev født i Paris i 1925, er uddannet i økonomi fra Sorbonne.

Han havde en karriere som embedsmand, inden han i 1979 blev valgt til Europa-Parlamentet for de franske socialister.

To år senere blev han Frankrigs finansminister og derefter kommissionsformand.

Efter EU-topposten stiftede Delors tænketanken Notre Europe. Han blev i 2015 udnævnt til europæisk æresborger af EU-landene.

På sine ældre dage har han sjældent blandet sig i EU-debatten, men i et interview med Politiken i 2012 under gældskrisen var han ikke imponeret.

– De nuværende europæiske ledere mangler visioner. Og historien vil dømme dem hårdt for det, sagde Delors.

Jacques Delors var gift med Marie, der døde i juni. Sønnen Jean-Paul, der var journalist, døde af kræft.

Powered by Labrador CMS