Det skal være sværere at tage kviklån
Det er alt for let at tage et kviklån, mener Forbrugerombudsmanden, der vil gøre det sværere for forbrugere at stifte dyr gæld.
Der skal ikke meget mere til end et par hurtige klik online eller en hurtig sms, og så kan man få penge ind på kontoen. Det kan både være store beløb og små beløb. Man behøver ikke stille sikkerhed, og man får udbetalt pengene med det samme.De hurtige kviklån er en for stor fristelse for rigtig mange sjæle, og de falder for tilbuddet om de hurtige lån, der ikke kræver lange ansøgningsprocesser, og hvor man ikke risikerer det ydmygende afslag, om bankerne nogle gange giver.
Men det er blevet alt for let at optage et lån, mener mange bekymrede fagfolk. Flere og flere ender i en negativ gældsspiral, som de ikke kan komme ud af, og undersøgelser viser også, at langt over halvdelen af de danskere, der har taget et såkaldt kviklån, senere fortryder meget, at de nogensinde tog lånet.
Derfor vil Forbrugerombudsmanden nu gøre det meget sværere at optagenye kviklån. Nye regler kræver, at alle de private låneselskaber skal udføre grundige og individuelle kreditvurderinger af den enkelte låntager for at vurdere, om vedkommende overhovedet er i stand til at betale lånet tilbage. Långiverne skal nu indhente oplysninger om forbrugernes økonomiske situation såsom lønsedler og årsopgørelse, inden de kan udbetale lånet.
Den individuelle kreditvurdering skal være med til at sikre, at der ikke er nogen, der ender med at tage et lån, som de egentlig ikke er i stand til at betale tilbage. Mange af de private lånevirksomheder tjener deres penge på, når folk ikke er i stand til at betale tilbage, i form af dyre renter og høje gebyrer for forfalden gæld. Det er det, som Forbrugerombudsmanden nu gerne vil gøre op med.
Det er ikke første gang, at de offentlige myndigheder er ude med riven efter de virksomheder, som de selv refererer til som værende “lånehajer.” Senest indførte de reglen om den såkaldte “cool-down-periode”, hvor det blev pålagt, at der skulle gå mindst 48 timer fra man ansøgte om et lån, til man havde pengene stående på kontoen.
Det har dog ikke haft den store effekt, fordi låneudbyderne har fundet en anden metode til at snige sig uden reglerne. Ved at tilbyde lånene som en kassekredit frem for et egentligt lån, så kan de slippe af sted med at udbetale pengene lige så hurtigt som hidtil.
Der kommer mere og mere fokus på forbrugslån og kviklån, fordi de bliver mere og mere efterspurgte. Flere danskere tager et forbrugslån, og der kommer kun flere virksomheder på markedet herhjemme. Man kan næsten ikke tænde tv’et eller gå uden for en dør uden at blive eksponeret for reklamer fra den ene eller den anden låneudbyder. Men der er også sket en stigning i antallet af dem, der har svært ved at betale lånet tilbage. Den seneste opgørelse viser, at 12,1 procent af lånene fra fem forskellige udbydere blev misligholdt.
Produceret af: Welikemoney.com