Din næste biografoplevelse er i fare
Store film- og tv-produktioner er truet
Hvis du er blandt de danskere, der nyder at kunne komme i biografen igen, blandt andet for at se de sidste nye Hollywood-film, kan det være, du skal se at komme afsted, mens tid er.
BBC skriver, at en fagforening, der blandt andet repræsenterer de kamerafolk, der står bag filmene, overvejer at gå i strejke for at få bedre forhold.
Ifølge BBC har 98% af 50.000 adspurgte medlemmer sagt ja til at gå i strejke, og bliver strejken eksekveret, er der tale om den største af sin slags i Hollywood i mere end 70 år.
Derfor vil de strejke
Matthew Loeb er formand for fagforeningen, og han siger, at beslutningen om at strejke handler om at give de ansatte bedre livskvalitet.
- Dem, der er på det nederste løntrin fortjener at kunne leve af deres arbejde, siger Matthew Loeb, ifølge BBC.
Det er blandt andet arbejdsmængden i de seneste måneder, der har fået fagforeningen til at råbe vagt i gevær.
Corona-pandemien er kommet så meget under kontrol, at der bliver produceret virkelig meget film og TV i USA, og det kan de ansatte mærke.
Ifølge BBC giver flere ansatte udtryk for, at de arbejder mere end 15 timer om dagen og op til 80 timer om ugen, og at arbejdet for Hollywood-produktionerne tager på både krop og sjæl.
Det er sindssygt
BBC skriver, at dem, der arbejder mest, kun har én fridag om ugen, og Thomas Pieczkolon, der arbejder med lyddesign, fortæller BBC, at han er del af en streaming-produktion til næsten 2 milliarder kroner, og at han arbejder ni timer i træk, før han får en spisepause.
BBC har også talt med Jade Thompson, der arbejder på samme produktion som Thomas Pieczkolon. Hun var på vej hjem fra arbejde en mandag, efter 18 timer på jobbet, da hun faldt i søvn bag rattet.
- Jeg blundede, vågnede op, kørte ud i siden og gik i panik. Og det var ikke engang i slutningen af ugen. Det var på en mandag, siger Jade Thompson til BBC.
Behøver ikke ende i strejke
Med afstemningen har de mange fagforeningsmedlemmer gjort det klart, at de er villige til at strejke, hvis ikke de får bedre lønforhold.
Det betyder dog ikke, at det hele ender i en strejke. BBC har talt med flere medlemmer, der fortæller, at de håber, at afstemningen, der viser, at en strejke kan være på vej, er nok til at sikre dem bedre arbejdsforhold.
Det er sket før
Sidste gang, Hollywood var ramt af en større strejke, var da forfatterne til film- og tv-produktioner nedlagde arbejdet i 2007 og 2008.
The Hollywood Reporter skriver, at strejken varede 100 dage, og strejken betød, at flere film- og tv-produktioner blev droppet eller udskudt.
James Bond-filmen Quantum of Solace var en af de film, der blev påvirket af strejken. Daniel Craig, der spillede James Bond i filmen, har fortalt, at filmen havde et ikke endeligt manuskript klar, da den skulle indspilles, og det betød at han og instruktøren, Marc Forster, måtte sætte sig til tasterne og få enderne til at mødes, så man kunne få filmen gjort færdig.
Filmen endte som en direkte fortsættelse til forgængeren, Casino Royale, hvilket ifølge Craig ikke oprindeligt var meningen.
- Det lykkedes knap og nap. Det var aldrig meningen, at det skulle have været så meget en fortsættelse, som det endte med at blive, har Daniel Craig sagt i et interview med Time Out.