Skip to main content

Dronning Margrethe med god nyhed

Traditionen med nytårstaffel og nytårskur i kongehuset genoptages fra næste år

Dronning Margrethe er vært for den årlige nytårskur, der vender tilbage i 2022, efter at den måtte aflyses i 2021. (Arkivfoto)
Dronning Margrethe er vært for den årlige nytårskur, der vender tilbage i 2022, efter at den måtte aflyses i 2021. (Arkivfoto)Philip Davali/Ritzau Scanpix

Kongehusets nytårskure og nytårstaffel genoptages i 2022, efter at de var aflyst i 2021 på grund af coronavirus.

Det oplyser kongehuset i en pressemeddelelse.

Da nytårskuren i år blev aflyst, skete det for bare anden gang nogensinde.

Den traditionsrige begivenhed blev også aflyst i 2005 på grund af tsunamien i Sydøstasien i julen 2004.

Traditionen kan spores tilbage til det 17. århundrede, og ifølge pressemeddelelsen er grundelementerne stadig de samme, som de var dengang.

Forløber over tre dage

Nytårskurene forløber over tre dage. 1. januar inviterer dronningen medlemmer af kongefamilien, regeringen, landets øverste embedsmænd og hoffets ledelse til nytårskur- og taffel på Amalienborg.

4. januar afholder dronningen sammen med kronprinseparret lille nytårskur, hvor det er højesteretsdommere, Den Kongelige Livgarde og Gardehusarregimentets officerskorps, der er inviteret på Amalienborg.

Senere på dagen afholdes der også en nytårskur for det diplomatiske korps på Christiansborg Slot.

Aflyst sidste år

Festlighederne afrundes 5. januar, hvor dronningen og kronprinseparret afholder nytårskur for chefer i Forsvaret og Beredskabsstyrelsen på Christiansborg Slot.

Da taflet i år var aflyst, fik dronningen i stedet tilsendt skriftlige nytårshilsner, som hun kunne modtage på en gylden stol midt i Riddersalen i Christian IX's Palæ på Amalienborg Slot.

Det var blandt andet statsminister Mette Frederiksen (S), Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen, og enkelte repræsentanter fra det officielle Danmark, der havde sendt dronningen hilsner.

De eneste, som dronningen fysisk modtog - med god afstand - var hofmarskalen og kabinetssekretæren.

Fik 'alenetid' med dronningen

Del din kommentar