Dylan afleverer nobelforelæsning fem dage før deadline
Nobelprisvindere skal aflevere en forelæsning for at kunne modtage de millioner, der følger med æren.
I sidste øjeblik har nobelprisvinderen og musikeren Bob Dylan overbragt sin nobelforelæsning til Det Svenske Akademi.
Forelæsningen, der er det eneste krav for at modtage de otte millioner svenske kroner, som følger med en nobelpris, skulle holdes senest 10. juni.
– Talen er ekstraordinær og, som man nok ville forvente, velformuleret, skriver Sara Danius, som er akademiets faste sekretær, i et blogindlæg.
– Nu hvor forelæsningen er leveret, er Dylan-eventyret ved at nærme sig sin afslutning.
Dylan-eventyret skabte overskrifter verden over i oktober 2016.
Efter flere ugers komplet tavshed meddelte rocklegenden i et brev, at han ikke kunne komme til overrækkelsesceremonien i december for at modtage nobelprisen i litteratur.
Han angav dengang ingen årsag til, hvorfor han ikke kunne være til stede.
1. april i år modtog Bob Dylan så prisen i den svenske hovedstad, Stockholm.
Begrundelsen for at tildele nobelprisen i litteratur til den i dag 76-årige sanger og sangskriver var blandt andet, at han havde “skabt nye poetiske udtryk i den store amerikanske musiktradition”.
I sin nobelforelæsning reflekterer Bob Dylan blandt andet over, hvordan hans sange er beslægtet med litteraturen.
Han beskriver bøger og musik, som har haft indflydelsen på hans liv i optagelsen af forelæsningen, som ligger på Det Svenske Akademis hjemmeside.
Musikeren Buddy Holly beskriver han “som en storebror”, og han udtrykker desuden sin beundring over for de litterære værker “Intet nyt fra Vestfronten”, “Moby Dick” og “Odysseen”.
Men hvad betyder det hele, spørger Dylan, der selv svarer:
– Hvis en sang bevæger dig, er det det eneste vigtige. Jeg behøver ikke vide, hvad en sang betyder. Jeg har skrevet alt muligt ind i mine sange. Og jeg har ikke tænkt mig at bekymre mig om det – hvad det alt sammen betyder.
Det handler om, at sange skal lyde godt, forklarer han.
– Vores sange lever i de levendes land. Men sange er ulig litteraturen. De skal synges, ikke læses, siger han blandt andet.
– Jeg håber, nogle af jer får chancen for at lytte til disse sangtekster på den måde, det var meningen, de skulle høres på: til en koncert eller på en plade, eller hvordan folk nu lytter til sange nu om dage.
– Endnu engang vender jeg tilbage til Homer (den græske digter bag Odysseen, red.), som siger: “Syng i mig, oh Muse, og fortæl historien gennem mig”.
/ritzau/AFP