Bekymring om mundbind skudt ned i nyt studie

Et nyt studie har afværget en bekymring blandt fagfolk omkring mundbind.

Udgivet Opdateret

I 160 lande skal man bære mundbind i den offentlige trafik. Det gælder også i Danmark.

Udover det var Danmark muligt lidt langsommere til at hoppe på “mundbindsbølgen” sammenlignet med andre lande.

Men i forbindelse med at mundbind blev mere almindeligt at bruge, var der fra forskeres side bekymring for, om mundbind ville være med til at ændre på andre vigtige vaner i forbindelse med håndteringen af coronavirus.

Det har et nyt studie nu skudt ned, skriver CNN.

Der blev dengang, da mundbindene kom frem, en bekymring for, at det ville have en negativ effekt på håndhygiejnen.

Det er netop den effekt, som et forskerhold fra University of Cambridge og King’s College London i Storbritannien ville be- eller afkræfte.

I en del af undersøgelsen har forskerholdene set på 22 tidligere undersøgelser af brugen af masker i forbindelse med respiratoriske sygdomme. Det gælder dog ikke coronavirus.

Derefter har de set på seks tilfældige forsøg med håndvask og håndhygiejne i forbindelse med brugen af mundbind.

I to af de studier har resultaterne vist, at de der bar mundbind, selv har rapporteret, at de oftere vaskede hænder sammenlignet med dem, der ikke brugte mundbind.

– I en kontekst med mundbind har forfatterne påpeget, at et forsigtighedsprincip som at bruge mundbind eller vaske hænder, nærmere minder dem, der bærer mundbind om, at de skal udføre den slags gerninger. Altså er mundbind med til at forstærke den opførsel, der reducerer overførsel af sygdomme, siger Dr. Julian Tang, der er professor ved Univeristy of Leicester, som ikke har været en del af undersøgelsen.

Andet forskning har også insinueret, at der findes et risikoprincip. Altså at risikoen for noget stiger, når man har et middel, der skal beskytte én mod det.

Det kunne eksempelvis være, at en cykelhjelm kan få cykelryttere til at cykle endnu stærkere, end hvis de ikke havde cykelhjelm på.

Til sammenligning var det noget lignende, der blev påpeget i forbindelse med HPV-vaccinen for år tilbage. Her mente man, at vaccinen var med til at flere begyndte at dyrke ubeskyttet sex.

Siden har det vist sig, at det faktisk var omvendt. Dem, der var vaccineret, var mindre villige til at dyrke ubeskyttet sex.

Studiet konkluderer, at beviserne på, at mundbind er effektive i at mindske spredningen af coronavirus, er stigende. Mens det, der er tilgængeligt, ikke kan bevise, at brugen af mundbind fører til dårligere håndhygiejne.

Slutteligt lægges der vægt på, at der fortsat mangler forskning på området. Særligt hvordan mennesker ageren ændrer sig, når de bærer mundbind ved forskellige indendørs aktiviteter.

Powered by Labrador CMS