Danske madskandaler ruller i rekordfart

Foto: FINN FRANDSEN/POLFOTO
Udgivet Opdateret

Listeria i kødpålæg og laks samt musehoveder, larver, biller og metalsplinter i fødevarer. Det er ikke altid, at forbrugerne lægger dét i indkøbsvognen i detailbutikkerne, de tror, det er. Det skriver Berlingske Business.

Ud over balladen med listeria i kødpålæg fra den nu lukkede virksomhed Jørn A. Rullepølser i Hedehusene ved Roskilde er fund af stykker af musehoveder i vores mad, blandt andet i pasta og frosne bønner, glasskår i sorte oliven, larver i frugtmix nogle af de mest makabre fund, der er blevet gjort inden for de senere år.

Ifølge Nordens største forsikringsselskab, If, tilbagekaldte virksomheder i perioden fra 1. januar til 1. oktober i år fødevarer omkring hver tredje dag blandt andet på grund af fund af bakterier og produktionsfejl.

Hen over sommeren og efteråret har der været usædvanligt mange sager om tilbagekaldelser. Alene i sidste måned blev der tilbagekaldt fødevareprodukter i gennemsnit hver anden dag.

Det var skandalesagen om listeria i produkter fra den lille virksomhed Jørn A. Rullepølser, blandt andet i lammerullepølse, der begyndte i sommer, der kickstartede mediernes fokus på tilbagekaldelse af fødevarer og udbrud af den frygtede fødevarebårne sygdom listeriose.

Listeriabakterier smitter gennem mad og kan især medføre alvorlig sygdom hos i forvejen svækkede personer, der i værste fald kan dø af sygdommen.

Ifølge overlæge Tyra Grove Krause fra Statens Serum Institut er foreløbig 40 mennesker blevet smittet med listeria, heraf 36 i år, på grund af udbruddet, der er forårsaget af pålægsprodukter fra Jørn A. Rullepølser. Det er ifølge overlægen den hidtil største listeria-sag herhjemme.

Alt i alt har Danmark i år indtil i dag haft knap 80 tilfælde af listeria-smitte, og dermed tegner Jørn A. Rullepølser sig for halvdelen.

»Der er hele tiden en masse tilbagekaldelser af produkter på grund af listeria. Vi plejer at have omkring 100 tilfælde om året, og i år når vi over de 100 på grund af det store udbrud,« siger overlæge Tyra Grove Krause fra Statens Serum Institut.

Instituttet har for kort tid siden blandt andet afsløret, at koldrøget fisk fra Hjerting Laks kan have smittet fem patienter med listeria, én sidste år og fire i år. En af patienterne er død. Afsløringen kommer, efter at en række af denne virksomheds produkter er blevet trukket tilbage, efter at analyser har vist høje indhold af listeria.

Omfanget af sagen om Jørn A. Rullepølser har været enorm, fastslår en ekspert i forsikringskoncernen If.

»Inden Fødevarestyrelsen lukkede den lille pålægsvirksomhed i august, blev der trukket produkter tilbage fra flere end 6.000 kunder. Det viser, hvor stort omfang en lille virksomheds fejlhåndtering af tingene har,« siger Kristine B. Wagner, der er nordisk chef for blandt ansvar og såkaldte tilbagekaldelsesforsikringer hos If Industri.

Ifølge dansk fødevarelovgivning skal fødevarer, der ikke lever op til kravene for fødevaresikkerhed, og som eventuelt kan gøre mennesker syge, trækkes tilbage fra markedet af virksomhederne selv.

Fødevarestyrelsen tilbagekaldte alle produkter fra virksomheden Jørn A. Rullepølser, der har været smittekilde til de mange tilfælde af udbrud af listeria. Og da der kan gå op til fire uger, fra man er smittet, til man får symptomer, venter Statens Serum Institut flere tilfælde i de kommende uger på trods af tilbagekaldelsen af produkterne.

Det kan heller ikke udelukkes, at der kan ske flere dødsfald, siger instituttet.

Seneste opgørelse fra Statens Serum Institut, der blev foretaget 9. oktober, viser således, at produkter fra Jørn A. Rullepølser er skyld i, at 36 mennesker i år er blevet smittet med listeriose, det vil sige den fødevarebårne sygdom, der skyldes listeriabakterier. Heraf er 14 døde. Af de smittede er 18 mænd og 22 kvinder.

Sidste år var der mellem september og december fire tilfælde af listeria, hvoraf to døde. Disse tilfælde kan ligeledes spores tilbage til Jørn A. Rullepølser.

Både 2013 og 2014 har Statens Serum Institut øget overvågningen af listeria, som har medvirket til, at man kunne opdage og opklare det aktuelle udbrud.

Produkterne fra virksomheden Jørn A. Rullepølser blev hovedsageligt solgt engros til blandt andet institutionskøkkener. Nogle af aftagerne har videreforarbejdet produkterne og solgt dem i supermarkeder.

Powered by Labrador CMS