Fødselar går efter at blive censureret
Mads Brügger er altid garant for en bramfri og udfordrende stil
Kompromisløs fortæller, syrlig provokatør, nyskabende dokumentarist og forurettet eksradiochef.
Mads Brügger er det hele på én gang. Og stort set umulig at sætte i bås.
Fredag fylder han 50 år.
Bag facaden på Nordkorea
I den brede offentlighed er Brügger måske mest kendt som manden bag en håndfuld opsigtsvækkende dokumentarfilm. For eksempel 'Det røde kapel' og 'Muldvarpen', der begge går bag facaden på det lukkede Nordkorea.
Og som kanalchef på hedengangne Radio24syv - altså den originale udgave af den.
Men Mads Brügger har et omfattende generalieblad i den danske medieverden. I tre årtier år har han leveret uforudsigelig og fascinerende journalistik på tværs af formater og platforme.
Lugede ud i bramfri beretning
Som søn af to redaktører var det måske ikke mærkeligt, at Mads Brügger gik journalistvejen.
Men ifølge hans egne ord blev hans skæbne først beseglet, da han som 19-årig deltager i en essaykonkurrence i Berlingske oplevede både at vinde, men også at avisen lugede ud i hans bramfri beretning, før den kunne vises til læserne.
- Da vidste jeg, at jeg ville være journalist. Det vigtigste, der kan ske for én, der har et budskab, er at blive censureret, har han fortalt til Berlingske om oplevelsen.
Selviscenesættelse og provokation
Budskaber har Mads Brügger siden haft mange af. Krydret med elementer af performance-art, selviscenesættelse og provokation.
Det kan blandt andet ses i de mange genreudfordrende reportager, han har forfattet gennem tiden. Både til sit eget magasin, Virus, og flere andre.
I bedste gonzo-stil har han aldrig været bange for at bringe sig selv i spil som fortæller og drivkraft.
Han har også skrevet en række graverjournalistiske bøger, herunder 'Grænselandet' om Tøndersagen, 'Abemanden' om et rockermord og 'Ingen kender Dagen' om den kortlivede avis, han selv var ansat på. De tre bøger i øvrigt med Nikolaj Thomassen som medforfatter.
Startede eget medie
Et andet markant parløb har præget hans senere arbejdsår. I løbet af 2007 og 2008 stod Mads Brügger og Mikael Bertelsen bag det nyskabende talkshow 'Den 11. time', der legede med rammerne for, hvad man kunne forvente af dansk tv-underholdning.
De to, som også tidligere havde arbejdet sammen, blev i 2011 fælles kanalchefer for licenstaleradioen Radio24syv.
Det skulle blive til otte år med hæder, kontroverser, og op- og nedture. Ikke mindst da radioen endte med at lukke, fordi politikerne med et nyt medieforlig krævede hovedparten af aktiviteterne flyttet langt væk fra København.
Belært af den manøvre startede Mads Brügger i 2021 sit eget medie, Frihedsbrevet.
Uafhængigt af statens penge og annoncører - i stedet finansieret af en række rige erhvervsfolk - fungerer Mads Brügger både som chefredaktør og en af skribenterne i sin vanlige uhæmmede og kontante stil.