Fra FN-soldat til stjernekok

Med nyskabende restauranter, kogebøger og tv-formater bag sig er originalitet blevet Bo Bechs kendetegn. 31. marts fylder kendiskokken 50 år

Bo Bech blev en stjerne i den kulinariske verden med avantgardistiske retter på sin restaurant Paustian. Nu har han blikket rettet mod et landsted på Sjælland, som skal blive et lille hotel med restaurant. (Arkivfoto).
Bo Bech blev en stjerne i den kulinariske verden med avantgardistiske retter på sin restaurant Paustian. Nu har han blikket rettet mod et landsted på Sjælland, som skal blive et lille hotel med restaurant. (Arkivfoto).
Udgivet Opdateret

Tv-seerne lærte ham at kende som den danske Gordon Ramsay, der på kontant facon hjalp nødstedte restauranter på ret køl i TV3-programmet "Med kniven for struben".

På den kulinariske scene havde kokken Bo Bech dog slået sit navn fast længe før med sin gourmetrestaurant Paustian i Nordhavnen i København.

31. marts fylder han 50 år.

Tidligere FN-soldat

Bo Bech voksede op på Amager og har boet i hovedstaden det meste af sit liv.

I sin ungdom var han udsendt som FN-soldat i det tidligere Jugoslavien, og det var her, at han for alvor fik interesse for madlavning.

Soldaterne skulle selv lave mad i felten, og Bo Bech begyndte hurtigt at savne afveksling. Han fandt inspiration i Frøken Jensens Kogebog, og efter hjemkomsten til Danmark begyndte han i kokkelære.

Startede egen restaurant

I 2004 slog han dørene op til sin egen restaurant, Paustian. Det avantgardistiske gourmetkøkken var en succes, og fire år senere blev stedet tildelt en michelinstjerne.

Det var også i den periode, at Bo Bech kom på tv og skrev sin første kogebog.

Da lysten til at skabe noget fra bunden igen blev for stor, forlod han Paustian for at åbne restauranten Geist på Kongens Nytorv.

Solgte sin andel

Den blev rammen om Bo Bechs liv i de følgende ti år, indtil han i 2020 solgte sin andel.

- På et tidspunkt bliver man vicevært på en måde, altså "mission accomplished". Og så fik jeg simpelthen lyst til at lave noget nyt, siger han.

Det nye skal være en moderne kro, placeret naturskønt og tæt ved havet, fortæller Bo Bech.

- Jeg vil gerne ud i naturen, så jeg kan være tættere på det, jeg egentlig går og arbejder med hele tiden, nemlig levende råvarer, siger han.

Vil blive på Sjælland

Han forestiller sig, at det bliver et landsted på Sjælland, men han har endnu ikke fundet det helt rette sted.

Fødselsdagen skal Bo Bech til gengæld fejre i byen.

- Jeg har inviteret en masse venner, som jeg holder af, siger han.

- Vi skal spise en forbandet god middag, og så skal vi bare hygge os.

Powered by Labrador CMS