Skip to main content

Frederik deler ud af mors ure

For første gang overrakte kronprins Frederik "Dronningens Ur" til paraden, da dronningen er sygemeldt

Endnu et hold værnepligtige i Den Kongelige Livgarde har snart færdiggjort sin tjeneste. Traditionen tro har én garder onsdag eftermiddag fået tildelt ”Dronningens Ur”.

Mads Karrebæk Mortensen, som bor i Næstved men er født og opvokset i Lundby ved Vordingborg, er indstillet af sine overordnede og kammerater og går dermed hjem med det royale ur.

Respekteret

- Han er højt respekteret for sin professionelle holdning samt sin evne til at drage omsorg for sine kammerater.

- Garder Mortensen har gennem hele sin værnepligt vist sig som en god kammerat, og han er altid opsøgende og hjælpsom over for sine kammerater.

Kronprins Frederik overværer Urparade og overrækker Dronningens Ur på Livgardens Kaserne i København til Mads Karrebæk Mortensen onsdag den 15. marts 2023. Det er første gang, at kronprinsen overrækker Dronningens Ur. Dronningen er sygemeldt efter en rygoperation.
Kronprins Frederik overværer Urparade og overrækker Dronningens Ur på Livgardens Kaserne i København til Mads Karrebæk Mortensen onsdag den 15. marts 2023. Det er første gang, at kronprinsen overrækker Dronningens Ur. Dronningen er sygemeldt efter en rygoperation.Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Sådan lyder en del af motivationen for indstillingen af garderen.

Den værnepligtige har søgt videre i Hærens Reaktionsuddannelse i håb om at blive professionel soldat.

Hvis det ikke kan lade sig gøre, vil han ud og arbejde som klejnsmed, som han er uddannet.

Både garder Mortensens storebror og far har også aftjent værnepligt i Den Kongelige Livgarde.

Mor er sygemeldt

Det er første gang, at det er kronprins Frederik, der overrækker hædersbeviset til urparaden. Dronningen er sygemeldt efter en rygoperation.

Overrækkelsen af armbåndsuret har fundet sted siden 1970. Det blev indstiftet i forbindelse med Frederik den IX's 70-års fødselsdag.

Det skete, efter garderforeningerne havde indsamlet bidrag blandt deres medlemmer til en fond, der blev stillet til kongens rådighed ved hans fødselsdag.

Skiftede navn

Kongen besluttede derefter, at renterne fra fonden skulle gå til armbåndsure med påskriften "Kongens Ur" og årstallet for overrækkelsen.

Ved oprettelsen af fonden skrev kongen, at uret skulle overrækkes til en eller to repræsentanter for de bedste værnepligtige af det hjemsendelsesberettigede hold.

Ved tronskiftet i 1972 skiftede uret navn fra "Kongens Ur" til "Dronningens Ur". Siden da har dronning Margrethe videreført traditionen.

Del din kommentar