Fylder 85 i dag

Den amerikanske skuespiller Jack Nicholson har hos mange brændt sig ind i hukommelsen for de roller, hvor han er ondskabsfuld. Den 22. april fylder han 85 år

Her ses den amerikanske skuespiller Jack Nicholson til filmfestivalen i Cannes i 2002. Det var i forbindelse med visningen af filmen 'Rundt om Schmidt', som han havde hovedrollen i. Den 22. april fylder han 85 år.
Her ses den amerikanske skuespiller Jack Nicholson til filmfestivalen i Cannes i 2002. Det var i forbindelse med visningen af filmen "Rundt om Schmidt", som han havde hovedrollen i. Den 22. april fylder han 85 år.
Offentliggjort Sidst opdateret

Jack Nicholson har gjort det til sin spidskompetence at portrættere karakterer, som bliver opslugt af ondskab grundet sindslidelser og mentale forstyrrelser.

Den 22. april fylder den amerikanske skuespiller 85 år.

John Joseph Nicholson blev født i New Jersey og voksede op hos sine bedsteforældre, som han - indtil han fyldte 37 år - troede, var hans biologiske forældre.

Afslørede hemmelighed

Da blev han nemlig fortalt, at hans rigtige mor var hans 18 år ældre storesøster. En hemmelighed, som både moren og mormoren tog med sig i graven.

Det var en journalist fra magasinet Time, der afslørede familiehemmeligheden overfor Jack Nicholson gennem hans research om skuespilleren inden et interview.

Flyttede til LA

Som 17-årig flyttede fødselaren til filmbyen Los Angeles, hvor hans "storesøster" allerede forsøgte sig i underholdningsbranchen.

Hans store gennembrud kom dog først 16 år senere, da han i 1970 blev nomineret til sin første Oscar for bedste mandlige birolle i filmen "Easy Rider".

Siden da har han været nomineret til en Oscar 11 gange og vundet tre af de gyldne statuetter for sine roller i filmene "Gøgereden" (1976), "Tid til Kærtegn" (1984) og "Det bli'r ikke bedre" (1998).

Var Joker

Med i alt 12 Oscar-nomineringer er han den mest nominerede mandlige skuespiller i historien.

Hans mest anerkendte præstationer er for roller, hvor han har spillet ondskabsfulde og farlige tosser.

Det gjorde han både i mesterværket "Gøgereden" og kultklassikeren "Ondskabens Hotel" fra 1980.

Hans fortolkning af den psykopatiske superskurk Jokeren i "Batman" fra 1989 er også en af hans mest mindeværdige roller.

Har seks børn

Men Jack Nicholson formår i høj grad også at spille andre roller.

Hans CV tæller nemlig også roller i film som "Et spørgsmål om ære" (1992), "Rundt om Schmidt" (2002), "Somethings Gotta Give" (2003), "Anger Management" (2003) og "The Departed" (2006).

Den garvede skuespiller med de farverige briller har seks børn med fem forskellige kvinder. Fire døtre og to sønner, hvor den ældste er 59 år og den yngste er 28.

Datter voksede op i Danmark

- Det er et opdelt forældreskab mellem børnenes fantastiske mødre og mig. Men vi er altid kommet godt ud af det med hinanden, fortalte han til AARP Magazine i 2008.

Hans tredjefødte, 41-årige Honey, har han med den danske model og skuespiller Winnie Hollman. Datteren voksede op med sin mor i Danmark, men boede sammen med sin far i Hollywood i et års tid, da hun blev 18.

Fast inventar

Ud over at være kendt for sit skuespiltalent er Jack Nicholson også kendt for at være superfan af basketballholdet Los Angeles Lakers.

Siden 1970'erne har han været fast inventar på sidelinjen ved holdets kampe. Under indspilningerne af film krævede skuespilleren sågar, at hans arbejdstider aldrig lå oveni en Lakers-kamp.

Ofte har han også fået mere opmærksomhed end spillerne på banen, når han som tilskuer enten råbte af dommerne eller interagerede med især kvindelige fans.

Jack Nicholson har ikke medvirket i en film siden 2010 og regnes i dag for at være pensioneret med en formue på knap tre milliarder kroner.

JACK NICHOLSON

Jack Nicholson er en amerikansk skuespiller. Han er en af sin generations helt store stjerner og er kendt for at portrættere kyniske og neurotiske karakterer. Han har vundet adskillige priser og blandt andet været nomineret til en Oscar 12 gange og vundet de tre. Derudover har han vundet syv Golden Globes.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS