Fylder rundt i dag

Sangskriver og sanger Peter Sommer er blevet kaldt de smadrede følelsers mester og en af dansk musiklivs sande trubadurer. Nu fylder han 50 år

Offentliggjort Sidst opdateret

Selv om man hedder Sommer, kan man godt trives bedre i skyggen og være lidt af en grundende alvorsmand.

Såsom sanger og sangskriver Peter Sommer, som 28. august runder de 50 år.

Måske er det ikke tilfældigt, at hans faste band hedder "Tiggerne" og hans andre musikalske projekter "De eneste to" og "Alene med Palle i verden".

Beundring for C.V. Jørgensen

Eller at nogle mener, at hans tunge hovedværk kom i 2008 med titlen "Til rotterne, til kragerne, til hundene".

Skanderborg-drengen Peter Sommer debuterede i duoen "Superjeg".

Det skete med drevne rim og en nasal røst, der begge gav mindelser om C.V. Jørgensen, som Sommer aldrig skjult sin beundring for, og som han også blev sammenlignet med i starten.

Inklusive også den beherskede stemmepragt.

Gik solo

Den hurtige adgang til berømmelsen blev P3-hittet om bare at snakke "Vest for Valby Bakke".

Også hyldesten til hjembyen "8-6-6-0" vakte genlyd og er et sikker hit på enhver Smukfest.

Efter to albummer gik han solo og fortsatte med en sangskrivning, som er kendetegnet af et tankevækkende og lyrisk univers med hang til store fortællinger om livet og kærligheden.

Hans litterære sangtekster er typisk præget af ordspil, dobbeltbetydninger og hverdagsanekdoter.

Sanger og sangskriver Peter Sommers fylder 50 år onsdag den 28. august 2024. (Arkivfoto).

Ikke enig

Han køber dog ikke selv billedet af en smådepressiv hængemule og mener at hans musik er blevere lysere i tonen gennem årene.

- Når mange hører min musik første gang, tror de, det er mørkt og melankolsk, men det er jeg ikke enig i. Jeg har gjort et stort stykke arbejde for at lade sproget trække luft og skabe løsninger, sagde han i en podcast for sangskriverforeningen Autor, tidligere DJBFA.

Hev priser hjem

Men at være manden på scenen, der skal løfte en hel sal, havde han det længe ret skidt med - selv efter at have gjort det i mange år.

Også selv om han undervejs hev mange priser hjem til kaminhylden og i dag har udgivet otte soloalbum.

Tidligere samabejde

- Det må være rart at kunne stille sig på scenen, som om det var det mest naturlige i verden. Jeg tror ikke, det ligger til min natur og mit sind ikke at gå lidt tvivlende til værks og så prøve at løse det derfra, sagde han til B.T i 2019.

Han har dog også sagt, at samarbejdet med vennen, den mere sceneelskende Simon Kvamm, i duoen "De Eneste To" var med til at øge hans tryghed ved at optræde.

Har to børn

Siden kom duosamarbejdet med orgelkongen Palle Hjorth, som han også spillede sammen med i Sommers roste teaterkoncert, "I Morgen Er Alt Muligt", på Aveny-T i København.

Efter at have været gift og fået et barn med og blevet skilt fra musikerkollegaen Lise Westzynthius har han siden 2015 været gift med Marianne Verge. De to lærte hinanden at kende allerede som 18-årige og var ungdomskærester. 

De har sammen to børn.

Powered by Labrador CMS