Han er en socialdemokratisk strammer

Kaare Dybvad er partiets ideolog, men gik med i en regering over midten og skal forsøge at hente vælgere hjem ved kommunalvalget

Offentliggjort

Kaare Dybvad kommer fra en familie, hvor man ikke gik i bad om morgenen, fordi man havde sovet, men om aftenen, fordi man var beskidt.

Som politiker er det vigtigt at have fortællingen i orden, og i Kaare Dybvads tilfælde kan den næsten ikke blive mere socialdemokratisk.

Idag er han fyldt 40 år.

Forældrene mødte hinanden som ulandsfrivillige, og hans far blev automekaniker, mens hans mor blev sygeplejerske.

Styrker partiet

Han er opvokset i Vipperød - som han ofte nævner - med blik for at styrke partiets forbindelse til Danmark uden for hovedstaden.

Han er pennefører bag fortællingen om, hvor partiets kernevælgere befinder sig. Og derfor kan han få en vigtig strategisk rolle, når partiet skal forsøge at genvinde vælgere ved næste års kommunalvalg.

Kant og debat

Flere gange har han gjort sig bemærket, og han evner at skabe kant og debat, hvilket står i skarp kontrast til hans til tider let monotone levering af argumenterne.

Det er svært at forestille sig, at han som ung var konfliktsøgende med hanekam og hængerøvsbukser.

I dag er uniformen tilbagestrøget hår og jakkesæt, men han "er ikke så meget til slips", afslørede hans mor, Dorte Simonsen, da han blev udnævnt som minister første gang i 2019.

Det har han altid drømt om at blive, og som boligminister fik han en blød indgang til ministerlivet, som siden blev udvidet med en post som indenrigsminister.

Skræddersyet til ham

Selv om ministeriet var som skræddersyet til ham, var det en forfremmelse, han ikke kunne sige nej til, da han blev udlændingeminister.

Han er strammer og har kaldt det en "hård" post og kæmper for national enighed på området for at holde yderfløjene på begge sidder væk.

Alligevel er Socialdemokratiet begyndt at tale området op igen for at skabe kant og hente vælgere hjem.

Med debatbøgerne "Udkantsmyten" og "De lærdes tyranni", der kritiserer henholdsvis årtiers centralisering og den kreative, akademiske klasse, er han blevet en af partiets store ideologer.

Skabt for dem

En af pointerne i hans tredje bog, "Arbejdets Land", er, at velfærdsstaten er skabt af dem, der arbejder, og den er skabt for dem, der arbejder.

Trods ideologien har han det "meget fint" med at sidde i regering med Venstre og Moderaterne, fordi de deler analyse af nogle fælles samfundsproblemer. Så er udfordringen at finde sammen om løsningerne.

Mursten og mørtel

Hans eget arbejde som udlændingeminister er det svært at koble ud fra. Men i weekenden finder han fred i mursten og mørtel og opgaverne i hjemmet.

Verden udenfor fik han at føle, da han bad forældre "ranke deres ryg", hvis de engang imellem hentede deres barn som det sidste, fordi forældrene leverer et bidrag til samfundet ved at arbejde. Men han stod fast.

Han kan fejre sin fødselsdag med sin hustru og to børn og nyde roen, inden den politiske sæson tager fat igen.

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) er her fotograferet i Holbæk, som han er vokset op tæt på.
Powered by Labrador CMS