Han kæmper de handicappedes sag
Thorkild Olesen er formand for Danske Handicaporganisationer og repræsenterer dermed 340.000 med handicap. Den 30. juli fylder manden med mange kasketter 50 år.
Han blev født med grøn stær, og som 21-årig mistede han synet helt blot fire dage før den danske sejr i EM-finalen i 1992.
Nu må den fodboldinteresserede Thorkild Olesen, der den 30. juli fylder 50, følge sine favorithold over radioen.
Og sådan har Olesen måttet tilpasse sig sit handicap hele livet.
Ingen særlige hensyn i familien
Han er ud af søskendeflok på fem drenge den eneste med synshandicap, og i huset i Ringkøbing, hvor han voksede op, var der ingen plads til særlige hensyn.
Artiklen fortsætter under videoen
Thorkild Olesen gik i en almindelig folkeskole og via gymnasiet videre til Aarhus Universitet, hvor han trods mange udfordringer blev cand.mag. i historie og religionsvidenskab i 2005 ved hjælp af lydbånd og bøger med punktskrift.
Repræsenterer 340.000 handicappede
Han har siden ungdomsårene været engageret i Dansk Blindesamfund, som han har været landsformand for siden 2009.
Fra 2014 blev han samtidig formand for Danske Handicaporganisationer, der er fælles talerør for 35 organisationer for alle typer handicap.
Han repræsenterer dermed 340.000 handicappede danskere. Og han kæmper ikke mindst imod, når økonomisk pressede kommuner lader sparekniven snitte i handicapområdet.
Den største opgave lige nu
Lige nu er den største opgave for Thorkild Olesen den evaluering af det specialiserede socialområde, som regeringen satte i gang for en måned siden.
Evalueringen skal finde ud af, hvilke behov de forskellige målgrupper har, og hvilke tilbud der skal findes på socialområdet.
– Det får enormt stor betydning for os i mange år frem. Det optager mig rigtig meget lige nu, siger Thorkild Olesen.
– Den største udfordring er, at borgerne får de rigtige tilbud første gang. At de får den hjælp, de skal have, så hurtigt som de skal have den.
Danske delegation til FN’s generalforsamling
Thorkild Olesen er medlem af en række råd og nævn og har flere gange været med i den danske delegation til FN’s Generalforsamling i New York.
Han er desuden næstformand i Det Centrale Handicapråd, der rådgiver politikere og myndigheder om vejen til et samfund, hvor handicappede har samme muligheder som alle andre.
Manden med de mange kasketter er også med i bestyrelsen for European Disability Forum, der taler de handicappedes sag over for EU.
Henter inspiration fra udlandet
Og der er masser af inspiration at hente fra udlandet, mener han. For eksempel i lande som Norge, Storbritannien, Tyskland og Spanien.
– Man kan lære noget alle steder fra. Vi er ikke nødvendigvis verdensmestre i det her, siger han.
Thorkild Olesen, der i dag bor i Odense, fejrer den runde dag med sin datter på 13 og søn på 11 og holder på lørdag fest med venner og familie.