Har født tvillinger

Pandaer har svært ved at parre sig, men i Frankrig er det for anden gang lykkedes for to af de sjældne dyr

Her ses pandaen Huan Huan, kort tid før hun fødte to unger natten til mandag. Huan Huan, der betyder lykke på kinesisk, er udlånt til Frankrig af Kina.
Her ses pandaen Huan Huan, kort tid før hun fødte to unger natten til mandag. Huan Huan, der betyder lykke på kinesisk, er udlånt til Frankrig af Kina.
Offentliggjort Sidst opdateret

En panda, der er udlånt til Frankrig af Kina, har natten til mandag født tvillinger i en zoologisk have nær Paris.

Det er kun anden gang, at en panda i Frankrig har født en unge.

Og forældrene er de samme.

I 2017 fik pandaparret Huan Huan og Yuan Zi en unge, som blev navngivet Yuan Meng. Nu har Huan Huan født to nye unger med samme partner.

 -De to unger er lyserøde. De er fuldstændig sunde. De ser store nok ud og er pragtfulde, siger Rodolphe Delord, som er direktør for Zoo-Parc de Beauval i Saint-Aignan syd for Paris.

Vanskeligt at parre sig

Både i det fri og især i fangenskab er det vanskeligt for pandaer at parre sig, fordi hunnerne kun er i brunst få dage om året, mens hannerne har tendens til at være uinteresserede i parringsakten, når de er i fangenskab.

Alligevel lykkedes det Huan Huan og Yuan Zi at parre sig otte gange i løbet af bare en weekend i marts til dyrepassernes store glæde og overraskelse.

En dyrlæge tager sig af den første af de to pandaunger, som natten til mandag kom til verden i en zoologisk have i Frankrig. Det er anden gang, at pandahunnen Huan Huan har fuldført en graviditet. Første gang var i 2017.
En dyrlæge tager sig af den første af de to pandaunger, som natten til mandag kom til verden i en zoologisk have i Frankrig. Det er anden gang, at pandahunnen Huan Huan har fuldført en graviditet. Første gang var i 2017.

Parrets førstefødte, Yuan Meng, er vokset til at veje over 100 kilo. I løbet af i år skal den sendes til Kina, hvor omkring 1800 pandaer lever i det fri, mens yderligere 500 er i fangenskab.

Der vil gå mindst 100 dage, før de to nytilkomne unger får et navn. Den opgave er lagt i hænderne på Peng Liyuan, der er hustru til Kinas præsident, Xi Jinping, oplyser direktør Rodolphe Delord.

Endnu ikke lykkedes

I Zoologisk Have i København er det endnu ikke lykkedes for anlæggets to pandaer at producere en unge, siden de ankom fra Kina i 2019.

I april blev hunnen og hannen ført sammen i de få dage, hvor muligheden for en befrugtning er til stede.

Pandaer i Zoo tilhører Kina - det samme gør mulige unger

Hvis pandaer i København Zoo lykkes med at parre sig og får unger, vil ungerne tilhøre Kina.

Her kan du læse mere om de to kinesiske pandaer i Københavns Zoo:

* De to pandaer er en han ved navn Xing Er og en hun med navnet Mao Sun.

* Pandaerne kom til Danmark 4. april 2019 fra Chengdu Panda Base i Kina efter flere års forberedelser.

* De er udlejet til Danmark i 15 år. Pandaerne tilhører stadig Kina, ligesom eventuelle unger gør det.

* Pandaerne bor i Zoologisk Have København i et pandaanlæg tegnet af arkitekten Bjarke Ingels. Anlægget kostede 160 millioner kroner at opføre.

* Prisen for at leje pandaerne er en million amerikanske dollar om året i 15 år. Dertil kommer omkostninger til drift og pasning af pandaerne.

* Idéen om at sende et pandapar til Danmark opstod i 2010 hos den daværende leder af det danske konsulat i Chongqing i Kina, Hans Halskov.

* Samme år mødtes ledelsen af Zoologisk Have i København for første gang med ledelsen af Chengdu Panda Base i Kina for at drøfte idéen.

* Først i april 2014 blev det under et dansk erhvervsfremstød i Kina afsløret, at Kina ville udleje to pandaer til Danmark.

Kilde: Zoologisk Have, Ritzau.

Men det kom der ikke noget ud af, fordi hannen var mere interesseret i at spise bambus end i at parre sig. Det samme gjorde sig gældende, da det første parringsforsøg fandt sted i 2020.

- Det er desværre et velkendt fænomen - især hos de her unge hanpandaer - at de ikke rigtig forstår, hvad det her handler om.

- Når man er panda, og der kun er én chance om året til at øve sig, så tager det tid at få erfaring i elskovskunsten. Så der kan gå lang tid, før det lykkes, sagde Mads Bertelsen, dyrlæge og zoologisk direktør, i slutningen af april.

Powered by Labrador CMS