Helt særlig danmarkspremiere

For første gang nogensinde slippes sømrokker ud i dansk farvand - det sker med royalt islæt.

Offentliggjort Sidst opdateret

Der er tale om en lidt atypisk danmarkspremiere med royalt islæt, når kronprinssen 19. august slipper et særligt dyr løs i dansk farvand. Ifølge Verdensnaturfonden WWF er det første gang nogensinde, at sømrokker sættes ud i det danske.

Af en pressemeddelelse fremgår det således, at opgaven bliver den første officielle opgave for Kronprinsessen som nyudnævnt præsident for WWF i Danmark. Den rolle overtog hun fra sin svigerfar, der døde i 2018.

Er du i tvivl om, hvad en sømrokke er, så kan du læse mere om dyret længere nede i artiklen. Selve udsættelsen kommer til at finde sted den 19. august i år ved Kattegatcentret i Grenaa på Djursland.

– Vi er meget glade for Kronprinsessens deltagelse i rokkeudsætningen i dag, og sammen med H&M og Kattegatcentret håber vi at skabe større fascination af nogle af de arter, som har eksisteret i længst tid på vores klode, siger Bo Øksnebjerg, der er generalsekretær i WWF.

Under pres

Ifølge WWF er det danske havmiljø under pres, og det er derfor, sømrokkerne – der bliver sat i alt 50 ud mellem 19. og 30. august – skal sættes ud. Rokkerne er nemlig ikke så glade for, hvordan miljøet i de danske have har udviklet sig over årene.

– Det danske havmiljø er under et enormt pres fra intensivt fiskeri, forurening og udledning af næringsstoffer fra landbruget. Det gælder også sømrokken, der er en ikonisk og på sin vis eksotisk art i danske farvande. Derfor er jeg også særligt stolt over dette projekt, siger Øksnebjerg om projektet, der er blevet til i samarbejde med H&M.

Der er givet tilladelse til at udsætte i alt 50 sømrokker. Håbet er at hjælpe den pressede danske bestand og bidrage med ny viden. Rokkerne er udstyret med et lille mærke med et nummer på, som fiskere kan blive honoreret for at indberette i en database, hvis de får rokken i nettet.

Sømrokken

– Sømrokken er brunlig med mørke og lyse pletter, og den har små torne ned langs ryggen, deraf navnet. Den findes oftest på havbunden og har en flad, rombeformet krop.

– Rokkens mund, næsebor og gæller findes på undersiden af kroppen. Den har en lang hale, der i modsætning til flere andre rokkearter ikke har en giftig pig.

– Sømrokken er en habil svømmer takket være sine store ‘vinger’, der kan nå et vingefang på helt op til halvanden meter. De fleste registrerede sømrokker har dog et vingefang på maksimalt en meter.

– Særligt i Nordsøen og Kattegat er bestanden faldet markant. Sømrokkens vinger er en yndet spise mange steder i verden, og derfor fanges rokken i store mængder af især den hollandske og engelske fiskeflåde. Det er problematisk, for sømrokken vokser langsomt, bliver sent kønsmoden og får få unger, hvorfor den er meget sårbar over for intensivt fiskeri.

Kilde: WWF

null
Powered by Labrador CMS