Drab på turister og terrorangreb: Alle danskere advares mod disse farlige lande og steder

Nogle steder frarådes danskere helt at rejse til. Se hvilke her.

Udgivet Opdateret

Hen mod slutningen af februar er vejledningen til danskere, der enten befinder sig i eller planlægger rejse til danskerparadiset Tyrkiet blevet opdateret. Derfor frarådes alle danskere nu at rejse til områder, der ligger inden for en afstand af 10 kilometer fra landets grænser til Syrien og Irak.

Det skyldes aktuelt, at der er forhøjet risiko for terrorangreb, deciderede kamphandlinger og kidnapning – også af danske statsborgere.

I tilgift frarådes alle ikke-nødvendige rejser – af samme årsager – til provinserne Hatay, Kilis, Gaziantep, Sanliurfa, Mardin, Sirnak, Hakkari, Igdir, Agri, Van, Tunceli, Bingöl, Diyarbakir og Siirt.

Angreb vil kunne ske på steder, der bliver besøgt af mange vestlige turister. Du bør være forsigtig på steder, hvor der er mange mennesker“, skriver Udenrigsministeriet i sin vejledning.

Tyrkiet er bare langt fra eneste land, hvor danskere bør udvise agtpågivenhed – eller aktuelt helt blive væk fra.

Terror-efterretning

Udenrigsministeriet i Danmark står for at udbrede og indsamle viden om blandt andet risikoen ved, at danskere rejser til specifikke lande og områder i verden. Disse oplysninger udbredes i de såkaldte rejsevejledninger, der alle findes på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Oplysninger, der ligger til grund for vejledningerne, indhentes ved forskellige relevante kilder, oplyser ministeriet. En af de kilder er Politiets EfterretningsTjeneste (PET), der løbende vurderer terrortruslen mod Danmark og danskerne.

PETs Center for Terroranalyse (CTA) står blandt andet for dokumentet “Vurdering af terrortruslen mod Danmark”, som publiceres på PETs hjemmeside. 

På baggrund af de løbende efterretninger opdaterer Udenrigsministeriet kontinuerligt rejsevejledningerne, som også kan indeholde konkrete trusselsvurderinger for det pågældende land“, skriver Udenrigsministeriet.

Newsbreak.dk har gennemgået alle udgivne rejsevejledninger og bringer derfor i galleriet over artiklen en oversigt over alle de lande eller dele af lande, hvor danskere aktuelt advares mod at rejse til  på grund af for eksempel terrorangreb, kidnapningsrisiko eller forhøjet risiko for at havne i kløerne på kriminelle.

Den danske liste

Som dansker kan det være svært at have det fulde overblik over, hvad der skal til, hvis katastrofen er ude i det land eller område, man er på besøg i. Derfor har Udenrigsministeriet faktisk lanceret den såkaldte Danskerlisten.

Danskerlisten giver os mulighed for at kontakte dig eller sende dig vigtige informationer om, hvordan du bør forholde dig, hvis der opstår en alvorlig krise i det land, hvor du er. Det kan være større naturkatastrofer, politiske uroligheder eller terrorangreb“, skriver Udenrigsministeriet i sin præsentation.

Hele systemet har fået en overhaling, og den – ganske vist frivillige – tilmelding er markant forenklet.

Nu er det muligt at hente en smartphone-app, UM rejseklar, hvor du kan tilmelde dig direkte, når du rejser ind i et nyt land. Angivelig tager det kun to minutter.

Powered by Labrador CMS