Historisk situation: Danmark var uden statsoverhoved

Tirsdag var hele kongefamilien til begravelse. Det satte landet i en helt unik situation.

Dronning Margrethe ankommer til Prins Richard til Sayn-Wittgenstein-Berleburgs bisættelse tirsdag den 21. marts 2017 i den lille by Bad Berleburg. (Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix 2017)
Dronning Margrethe ankommer til Prins Richard til Sayn-Wittgenstein-Berleburgs bisættelse tirsdag den 21. marts 2017 i den lille by Bad Berleburg. (Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix 2017)
Offentliggjort Sidst opdateret

Tirsdag var en helt speciel dag i Danmark – omend grunden var af den sørgelige slags.

Hele kongefamilien var i Tyskland til Prins Richards begravelse. Dermed var landet uden regent og statsoverhoved, da hele kongefamilien deltog i begravelsen.

Når dronning Margrethe ikke regerer landet, tager kronprins Frederik over.

Er han også fraværende, tager prinsesse Benedikte eller prins Joachim over som rigsforstandere, men tirsdag var de alle rejst til Tyskland.

– Det er helt exceptionelt og meget, meget usædvanligt, at de alle er afsted på én gang, siger historiker og ekspert i kongehuset Lars Hovbakke til TV 2.

Ifølge en lov om ‘Regeringens Førelse i Tilfælde af Kongens Fraværelse’ fra 1871 skal der altid være en regent, tronfølger eller rigsforstander, skriver TV 2.

– Man skal altid have et statsoverhoved, hvis der sker noget, hvor staten officielt skal handle. Det kan være krig eller noget lignende. Sådan er det faktisk i alle lande, fortæller Lars Hovbakke.

Hvem som helst

– Man kan jo i princippet udpege hvem som helst til det, men det gør man ikke. Man plejer at tage en fra kongefamilien.

– I dette specielle tilfælde kunne rigsforstanderen så være prins Henrik, men han er også med i Tyskland, så de kan næsten ikke løse det, siger Lars Hovbakke, der ikke kan huske, at en lignende situation er opstået.

Må ikke rejse sammen

Kongefamilien kan under alle omstændigheder ikke rejse sammen.

– Man skal sikre sig mod terrorangreb eller lignende i vore dage, så man undgår altid, at de rejser tæt sammen af sikkerhedshensyn, siger Lars Hovbakke til TV 2.

Da det er essentielt, at landet er uden statsoverhoved så kort tid som muligt, vender en eller flere af kongefamilien tilbage samme dag.

Prins Richard døde mandag i sidste uge. Han blev 82 år gammel.

Powered by Labrador CMS