Hun fotograferede John Lennon før drabet

Annie Leibovitz knipsede Beatles-stjernen og hustruen fem timer før, han udåndede

Offentliggjort

Annie Leibovitz' mest berømte arbejde er billedet af John Lennon og Yoko Ono taget få timer før drabet på Beatles-stjernen. 

Den amerikanske fotograf Annie Leibovitz har lidt af hvert på sit cv.

Adskillige portrætter af Storbritanniens dronning Elizabeth II. Fotografier til så mange bladforsider, at de formentlig ville kunne udgøre et helt ugeblad i sig selv.

Karrieren har varet mere end et halvt århundrede for Leibovitz, der onsdag den 2. oktober fylder 75 år.

Mest berømte

Trods den høje stak af kendte fotografier kan der ikke være meget tvivl om, hvilket der er det mest berømte.

Det er et polaroidbillede - et af dem, som bliver udskrevet på fotopapir af kameraet selv, lige efter man har taget det.

På billedet ses en af samtidens største musikere, John Lennon, splitterravende nøgen og i fosterstilling omfavne sin hustru, Yoko Ono, mens han kysser hende på kinden.

Men det er timerne efter, billedet er taget, som for alvor udgør historien bag fotografiet.

Det er taget omkring middagstid den 8. december 1980.

Skudt på åben gade

Få timer efter fotografiet blev taget, blev John Lennon skudt på åben gade af Mark Chapman, en fan af Lennons tidligere band The Beatles.

Mark Chapman var egentlig rejst fra Hawaii for at få en autograf af den britiske musiker.

Billedet af ægteparret blev kort efter brugt på forsiden af bladet Rolling Stone. Det er i dag et af de mest berømte fotografier i verden.

Blussede op

Annie Leibovitz blev født i 1949 i byen Waterbury i den amerikanske delstat Connecticut, godt 120 kilometer nordøst for millionbyen New York City.

I løbet af hendes barndom måtte familien dog ofte flytte, fordi faren gjorde tjeneste i det amerikanske luftvåben.

Kærligheden til fotografiet blussede op, da hendes far var udstationeret i Filippinerne under Vietnamkrigen. Kasernen havde et mørkekammer, havde den unge pige opdaget.

Da hun begyndte på San Franciscos Kunstinstitut, var det egentlig med malerkunst som hovedfag og med henblik på at blive billedkunstlærer.

Udfoldede sine evner

Annie Leibovitz skiftede dog hurtigt hovedfag til fotografi, hvor hun udfoldede sine evner, inden hun fotograferede en lang række verdenskendte musikere og andre kunstnere.

Hun er en af få personer, som er blevet udråbt til en vaskeægte levende legende af Kongresbiblioteket i den amerikanske forbundshovedstad, Washington D.C.

Leibovitz blev aldrig gift, og det er aldrig blevet afklaret, om hendes 15 år lange forhold til forfatteren Susan Sontag var af romantisk eller venskabelig karakter.

Romantisk forhold

De boede aldrig sammen, men flere medier har berettet om, at de to var i et romantisk forhold. Selv har Leibovitz sagt til San Francisco Chronicle, at man kunne kalde dem "elskerinder".

Annie Leibovitz har tre døtre, som alle tre er donorbørn. Den ældste, Sarah, fødte hun som 52-årig i 2001.

De to yngste, tvillingerne Susan og Samuelle, blev født af en rugemor i 2005.

Identiteten på børnenes fædre er ikke offentligt kendt.

Annie Leibovitz er ud over det ikoniske billede af Beatles-stjernen John Lennon også kendt for portrættet, der hænger til højre for hende, som viser Demi Moore under hendes graviditet.
Powered by Labrador CMS