Hun tør sige det højt

Skuespillerinden Fanny Bornedal, der er datter af filminstruktør Ole Bornedal, har altid stået ved sine meninger og turdet sige dem højt

Udgivet Opdateret

Den fremadstormende skuespillerinde Fanny Bornedal begyndte sin karriere som helt lille i sin far Ole Bornedals drama "Kærlighed på film" og kan nu i en alder af 22 år tilføje endnu et kapitel til sit efterhåndens omfangsrige repertoire.

Nemlig i DR-dramaet "Carmen Curlers", som netop nu ruller over skærmen som kanalens store søndagssatsning.

- Jeg synes, det er vildt fedt at lave periodedramaer, og så synes jeg, at Kathrine, som jeg spiller, er en skarp, fed, stærk, cool og spændende karakter, der er en masse udvikling i, siger Fanny Bornedal.

- Så det var en rolle, jeg virkelig kæmpede for at få, siger hun.

Hjælper syg far

I "Carmen Curlers" spiller Fanny Bornedal den sygeplejerskestuderende Kathrine, der må droppe studiet for at flytte tilbage til sine forældre og hjælpe sin mor med at skrabe penge sammen til farens kræftbehandling.

Hun får job som værtinde på byens fine hotel, som ofte gæstes af stenrige mænd. Her bliver hun veninder med en af de andre tjenere, som eksperimenterer med grænser og seksualitet.

I en alder af 22 år har Fanny Bornedal været nomineret til tre Rpbert-priser - for sine præstationer i Afdeling Q-krimien 'Journal 64', krigsdramaet 'Skyggen i mit øje' og for thrillerserien 'Forhøret'. (Arkivfoto).
I en alder af 22 år har Fanny Bornedal været nomineret til tre Rpbert-priser - for sine præstationer i Afdeling Q-krimien "Journal 64", krigsdramaet "Skyggen i mit øje" og for thrillerserien "Forhøret". (Arkivfoto).

- Jeg føler, at Kathrine kom meget naturligt til mig. Det var meget på følelser og intuition, og jeg synes ikke, vi er så langt fra hinanden, Kathrine og jeg, siger Fanny Bornedal og fortsætter:

- Jeg tror, vi kunne blive gode veninder, hvis vi mødte hinanden i virkeligheden, også selv om hun var fra 60'erne, og jeg er ung i 2022. Jeg tror, vi ville have meget at snakke om, og vi kunne relatere til en masse ting, for vi er jo egentlig bare unge kvinder med alle de tanker og udfordringer, man har i den alder.

Chef i eget liv

Mens det indre liv er nogenlunde ens, selv om der er 60 år mellem dem, er de ydre omstændigheder helt forskellige.

Og den historie er vigtig at belyse, mener Fanny Bornedal.

"Carmen Curlers" skildrer, hvordan udviklingen af den elektriske papillot, skabte mange stillinger, som blev bestredet af kvinder. De indtog arbejdsmarkedet, som tidligere havde været mandsdomineret.

Med den økonomiske frigørelse var de ikke længere afhængige af at have en ægtemand til at forsørge dem.

De blev chefen i deres eget liv.

Sket meget

- Der er jo sket meget siden. Men der er stadig vigtige ting at debattere og sætte fokus på den dag i dag. Der er stadig så mange stærke kvinder, der siger fra og taler højt. Og det skal vi bare blive ved med, siger Fanny Bornedal og fortsætter:

- Jeg tror altid, jeg har haft en meget stærk retfærdighedssans, siden jeg var lille. Altid sagt min mening højt og synes, at alle skal behandles godt og lige.

Det har hun fået med sig i modermælken.

Lidt for meget

- Jeg er født i en familie, hvor vi er lidt sprudlende og siger, hvad vi mener. Vi er lidt en italienerfamilier på nogle områder. Vi er bramfrie, og vi er superfølsomme. Der har altid været nogle, der har syntes, der var lidt for meget eller lidt for intimiderende. Men sådan er det bare, siger Fanny Bornedal.

- Det kan man ikke gå og tænke for meget over. Så skal man konstant gå og tænke over, hvad andre mennesker synes. Jeg prøver i hvert fald at lade være med at tænke over det - så meget som jeg overhovedet kan, lyder det fra den Robert-nominerede skuespiller.

Powered by Labrador CMS