Husker du Andreas Mogensen? Her er han i dag

Andreas Mogensen har været astronaut i 12 år, men har kun opholdt sit i rummet i 10 dage. Resten af tiden bruger han på blandt andet på intens træning og vagter i kontrolcentret

Andreas Mogensen er blandt andet kendt for sin mission i rummet i 2015. Foto: Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistorie: Videnskab.dk.

Den danske astronaut Andreas Mogensen har tilbragt knap 10 dage – eller helt præcist 9 dage 2 timer og 14 minutter – i rummet, gennem de 12 år han har været astronaut.

Det vil sige, at han i sin astronaut-karriere har brugt over 4.300 dage nede på Jorden med os andre.

Det skriver Videnskab.dk.

– Selve rummissionen, jeg var på i 2015, har selvfølgelig været højdepunktet. Det er der, man rent faktisk laver det, som man forbinder med at være astronaut, fortæller Andreas Mogensen, der blev optaget på Det Europæiske Rumagenturs (ESA) astronautuddannelse i 2008, til Videnskab.dk.

– Man skal vænne sig til, at der er en masse arbejde forbundet ved at være astronaut, som ikke er lige så spændende som selve missionen, tilføjer ‘Andy’, som han kaldes i ESA-kredse, historiens endnu eneste danske astronaut.

En astronaut-karriere kan deles op i flere forskellige faser, mener Andreas Mogensen.

Kræver hård træning

Den største fase er selvfølgelig rumrejsen, men forud for den ligger en hård træningsperiode.

– I træningsperioden er det som at gå i skole. Hver uge får du et skema, og der står, hvad du skal lave fra 8 til 18 hver dag i den følgende uge.

Først og fremmest skal man selvfølgelig holde sig i god fysisk form. Derudover kan skemaet være fyldt med alt fra helt lavpraktisk – nærmest husmoderlig – undervisning til mere actionprægede øvelser.

– Det kan være alt fra russisk-undervisning (russisk er Den Internationale Rumstations officielle andetsprog, red.) til undervisning i, hvordan du betjener eller reparerer radioen, hvordan du laver mad ombord på rumstationen, eller hvordan du bruger toilettet, opremser den danske astronaut.

Når basisforløbet med den intense træning er gennemført, bruges det meste af tiden på at teste udstyr og produkter, der måske kan bruges i rummet, og til at kommunikere med de andre astronauter, der kredser rundt om Jorden på rumstationen.

Bor i USA

Det sker primært på enten det europæiske astronautcenter i Køln, Tyskland, eller på NASA’s Johnsons Space Center i Houston i Texas, hvor Andreas Mogensen bor.

Her har astronauterne på Jorden har en slags supportrolle, hvor de sidder i et kontrolcenter og på skift taler med astronauterne på Den Internationale Rumstationen.

– Vi er hele tiden i kontakt med dem på rumstationen. Vi dirigerer dem, hjælper dem eller leder dem gennem deres daglige arbejde.

– Det kan være hjælp til at finde det værktøj, de har brug. Det kan være, de har spørgsmål til en procedure, som de skal følge. Det kan være, hvis noget går i stykker. Det er alt, hvad der kan opstår i løbet af sådan en arbejdsdag på rumstationen, siger Andreas Mogensen til Videnskab.dk.

Powered by Labrador CMS