Husker du dronningens store dag?

Corona har spændt ben for flere af dronningens jubilæumsplaner, men Folketinget inviterer på musik og tale

Udgivet Opdateret

Der var lagt op til den helt store fejring med blandt andet karetkørsel i de københavnske gader og festgudstjeneste, når dronning Margrethe fredag har 50-års jubilæum som Danmarks regent.

Men dronningens jubilæumsprogram er kraftigt reduceret som følge af coronaepidemien.

Hun kan dog se frem til fejring på Christiansborg med taler og et musikalsk indslag.

Oprindeligt var planen, at det skulle foregå i Folketingssalen, så alle folketingsmedlemmer kunne være med.

Men i stedet gennemføres arrangementet i Landstingssalen med omkring 40 deltagere.

Partiledere, eksstatsministre og forhenværende formænd for Folketinget er blandt de inviterede.

Flankeres af familien

Dronning Margrethe selv flankeres af kronprinsparret, prins Joachim og prinsesse Marie samt sin ene lillesøster, prinsesse Benedikte.

En af dem, der skal holde tale, er Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S). Han har brugt en del tid på at skrive den.

Det var en kold januardag i 1972, at dronning Margrethe blev indsat som dronning i Danmark. Det var daværende statsminister Jens Otto Krag (S), der udråbte den nye tronfølger.
Det var en kold januardag i 1972, at dronning Margrethe blev indsat som dronning i Danmark. Det var daværende statsminister Jens Otto Krag (S), der udråbte den nye tronfølger.

- Jeg er jo glad og beæret over, at jeg har fået lov at holde tale i den her sammenhæng, så jeg har forsøgt at gøre mig umage.

- Min overskrift har været dronningens evne til at være et nationalt samlingspunkt for hele rigsfællesskabet. Hun har på fornem vis løftet den kæmpe opgave, det er at være regent og dermed en samlingsfigur i Danmark gennem hele sit liv, siger han.

Samler nationen

Henrik Dam Kristensen nævner de traditionsrige nytårstaler som en af de måder, hvorpå dronningen har vist sig samlende for nationen.

- Jeg ved ikke, hvor mange der hører den hvert år, men det er jo næsten en nationalsport.

- Jeg synes også, at det er lykkedes dronningen gennem hele sit liv på den måde, hun både har givet interview på og har turdet løfte vigtige debatter.

Fredag er det 50 år siden, at nu 81-årige dronning Margrethe blev indsat som tronfølger efter sin far, Frederik IX. (Arkivfoto).
Fredag er det 50 år siden, at nu 81-årige dronning Margrethe blev indsat som tronfølger efter sin far, Frederik IX. (Arkivfoto).

Henrik Dam Kristensen har i kraft af sine tidligere ministerposter og nuværende stilling mødt hende i forskellige sammenhænge.

- De gange, jeg har talt med hende, har det været en god samtale, som viser hendes store viden på et meget bredt område, ikke mindst inden for kunst og kultur.

- Jeg synes bestemt ikke, det er besværligt at tale med dronningen. Hun er bare meget vidende om imponerende mange ting. Når man taler med vidende og intelligente mennesker, så føler man sig beriget.

Begynder med statsråd

Inden Folketingets fejring skal dronningen til statsråd med regeringen og kronprins Frederik.

Det officielle program slutter hen over middag, hvor kongefamilien skal til kranselægning ved Roskilde Domkirke, da det også er 50-års-dagen for dronningens fars, Frederik IX, død.

Corona har tidligere saboteret flere af kongehusets store fejringer.

I marts 2020 aflyste kongehuset dronningens 80-års fødselsdagsfejring, ligesom dronningen i år aflyste nytårstaffel og nytårskure for andet år i træk.

BLÅ BOG: Dronning Margrethe

* Fulde navn: Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid.

* Født: 16. april 1940 på Amalienborg.

* Forældre og søskende: Ældste datter af kong Frederik IX og dronning Ingrid. Har to yngre søstre – prinsesse Benedikte og eksdronning Anne-Marie.

* Ægteskab: Gift 10. juni 1967 med prins Henrik (som indtil brylluppet hed Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat).
Prins Henrik døde i 2018.

* Børn: Kronprins Frederik (født 1968) og prins Joachim (født 1969). De er gift med hhv. kronprinsesse Mary og prinsesse Marie.

* Børnebørn: Otte børnebørn – fem drenge og tre piger.

* Tronfølger: I 1953 blev tronfølgeloven ændret, så også kvinder – og ikke kun mænd – kunne overtage tronen. Dermed kunne prinsesse Margrethe i 1973 udnævnes som dronning efter sin fars død.

Var tronfølgeloven ikke blevet ændret, ville kong Frederik IX’s bror, prins Knud – og efterfølgende hans søn, Ingolf – være blevet regent.

* Residens: I løbet af året bor dronningen både på Amalienborg, Fredensborg Slot, Marselisborg Slot og Gråsten Slot.

* Uddannelse: Filosofikum samt studier i arkæologi og statskundskab på universiteter i København, Cambridge, Aarhus, Sorbonne og London.

* Tilknytning til Forsvaret: Frivillig tjeneste under Hjemmeværnet 1958-1970. Senere æresoberst i forskellige enheder i den britiske hær.

* Interesser: Tegner, maler, syer og broderer. Har løbende udstillet sine malerier, har lavet kulisser og kostumer til balletforestillinger og har designet og syet tekstiler – herunder bispekåber til danske kirker.

Kilder: Ritzau, Kongehuset.

null
Powered by Labrador CMS