Hvem betaler gildet, når Jokke flytter?
Prins Joachim deler vandene efter, at det er besluttet, at han får apanage med til Frankrig.
I Folketinget er flere politikere netop nu interesseret i, at der skal kigges på prins Joachims pengesager i forbindelse med hans store karriereskift, der sender ham tilbage på skolebænken. Se og Hør skrev historien om, at det egentlig er planen, at de folkevalgte politikere skal spørges til råds, når en kongelig vil tage apanagen ud af landet.
Men dette er politikerne ikke blevet – og det har fået politikere op ad stolen.
– Det er naturligt, at det er det danske forsvar, der betaler gildet, så alle udgifter blev afholdt over forsvarsbudgettet, siger SF’eren Karsten Hønge til Se og Hør. Han uddyber sin holding med, at det er en uddannelse, der kommer forsvaret til gode.
Prinsen skal gå i skole seks dage om ugen, hvorfor mange mener, at han ikke er i stand til at passe sine royale forpligtelser i Danmark. Derfor mener mange også, at apanagen burde frasiges i det år, hvor prinsen er væk.
Pengetanken er polstret
For prins Joachim har de seneste år været langt væk fra en økonomisk krise. Ifølge Se og Hørs oplysninger, så har Joachim og Marie siden deres bryllup i 2008 modtaget 40 millioner kroner årligt. Men som om den høje apanage ikke var nok, så har prins Joachim også solgt Schackenborg i 2014, hvilket gav 58 millioner kroner i overskud, da gælden var betalt ud af slottet.
Foruden salget af slottet, så har Joachim også løbende solgt jord fra, som han har ejet. Men selvom kistebunden må antages at bugne, så har landets statsminister, Lars Løkke Rasmussen, indvilliget i, at prins Joachim kan tage apanagen med til Frankrig.
Kronprins Frederik tog sin apanage med til USA, da han var under uddannelse i 1992.
Særligt udvalgt
Det er ikke hver dag, at en prins forlader landet. Men i tilfældet prins Joachim, så vil den danske prins nu forlade de trygge danske rammer.
Prinsen har nemlig opnået en hel særlig mulighed, der gør, at han kan starte på en ny uddannelse.
– Den franske forsvarsminister har inviteret Hans Kongelige Højhed Prins Joachim til at deltage i Frankrigs højst rangerende militære uddannelsesforløb. I den anledning flytter Prins Joachim og Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie og parrets to børn, Prins Henrik og Prinsesse Athena, til Paris, skriver kongehuset på sin hjemmeside.
Dermed vil prinsen fra september 2019 flytte ét år til den franske hovedstad. Invitationen kommer efter, at der var et fransk statsbesøg i Danmark i 2018. Hovedtemaerne var strategiske partnerskaber indenfor bilaterale erhvervs-, kultur- og forsvarsmæssige områder. Prinsen er den første danske officer, der deltager i uddannelsen.
En hård uddannelse
For prins Joachim og familien byder turen til Frankrig på en meget hård uddannelse, hvor prinsen skal gå i skole seks dage om ugen. Uddannelsen vil foregå på det anerkendte franske militærakademi École Militaire i Paris og består af to dele, der afvikles ved henholdsvis Centre des Hautes Études Militaires (CHEM) og Institut des Hautes Études de la Défense Nationale (IHEDN).
Uddannelsen er for 30 udvalgte officerer, der har oberst- eller kommandørrang. Prinsen vil modtage undervisning i militærstrategisk ledelse og internationale forhold. Langt de fleste på uddannelsen er fra Frankrig, men der kommer enkelte fra andre lande – og her er prinsen udvalgt.
Videreuddannelsen i Frankrig supplerer Prins Joachims nuværende arbejde i Forsvaret, hvor Prinsen siden 2015 har været forsvarschefens særlige sagkyndige i forhold til reserven i totalstyrkekonceptet, skriver kongehuset.
Prins Joachim og familien flytter til Paris til sommer.