Hvorfor er dette royale ur så interessant?
Dronningens Ur er ikke, som ure er flest. Få danskere kan prale af at eje det, og få ure har gennem historien båret navnet. Læs alt om uret her
Hvad er Dronningens Ur, og kan du købe det? Svaret på det andet spørgsmål er lidt ja men mest nej. Du kan godt købe det ur, der bliver brugt som Dronningens Ur, men der sker noget særligt med uret, når det bliver lavet om til Dronningens Ur.
Derfor er uret også et ur som få andre ure. Det bliver uddelt af Dronning Margrethe få gange om året, og det uddeles kun til en garder, der selv er blevet nøje udvalgt som værende værdig til at modtage uret.
Artiklen fortsætter under videoen
Faktisk er uret blevet uddelt siden før, Danmark fik en dronning, og det har derfor heddet Kongens Ur før, der blev til Dronningens Ur. Den særlige hæder, der følger med uret, blev da også indstilet af Kong Frederik IX i 1969.
Der blev i 1969 oprettet en fond i forbindelse med Kong Frederiks 70-års fødselsdag, der fik midler via bidrag fra medlemmer i de danske garderforeninger.
– Den 11. marts blev fonden overdraget til kongen og kongen kunne bestemme, hvad midlerne skulle bruges til. Kong Frederik IX besluttede, at pengene skulle bruges på indkøb af et armbåndsur. Bagsiden af uret skulle graveres med “Kongens Ur” og årstallet, har Jan Stoltenborg, Forretningsfører ved De Danske Garderforeninger, tidligere sagt til Kendte.dk. Med årstallet mener Jan Stoltenborg, at uret fik “Kongens Ur” indgraveret sammen med årstallet for det år, uret blev givet videre til en garder.
Med tronskiftet i 1972 fulgte et nyt navn til uret, der siden dengang har heddet Dronningens Ur. Det er dog ikke den eneste forandring, der er sket med uret gennem årene.
Dronningens ur har ikke altid været det samme ur
Kendte.dk erfarer, at i hvert fald tre forskellige ure gennem årene har været brugt som Dronningens Ur. Det første af de tre var af mærket Longines, en virksomhed fra Schweiz. Det andet ur var et Ole Mathiesen, mens uret i dag er et Georg Jensen.
I de år, Dronningens Ur kom fra Ole Mathiesen, var der tale om et klassisk herreur, et ur man i øvrigt stadig kan købe hos Ole Mathiesen. Set med moderne briller er der tale om et forholdsvist lille ur, men det kan man gøre noget ved, hvis man overvejer at investere i uret. Det fortæller urmager ved Ole Mathiesen, Per Andersen, Kendte.dk.
– Det er ret lille af et herreur, siger Per Andersen. Han forklarer, at urets diameter, med sine 33 millimeter, ikke er lige så stort som et moderne herreur. Kan man godt lide urets design, men ville man ønske, at det fandtes i en større udgave, findes der en løsning.
– Vi har det ikke i sortiment, men vi kan lave uret i 35 millimeter, siger Per Andersen til Kendte.dk.
Dronningens Ur i dag
Historien om Dronningens Ur er ikke en af de mest veldokumenterede, og det er derfor uvist præcist hvornår, Dronningens Ur gik fra at være et Longines-ur til et Ole Mathiesen-ur. Kendte.dks research kombineret med Per Andersens hukommelse peger til gengæld på, at Ole Mathiesen-uret blev skiftet ud til fordel for et Georg Jensen-ur omkring 2012.
Det nuværende Dronningens Ur har altså intet med Ole Mathiesen at gøre og alle rygter om, at Dronningens Ur bliver købt hos Ole Mathiesen i dag, er usande.
– Vi har ikke forhandlet Georg Jensen i 20 år, siger Per Andersen til Kendte.dk.
Men hvad er Dronningens Ur så for en størrelse i dag?
Det er et såkaldt “Koppel-ur,” der blev lanceret tilbage i 1978. Det oplyser Georg Jensen til Kendte.dk.
Uret er noget større end Ole Mathiesen-uret, med en urkasse der måler 41 milimeter i diameter. Det er udført i rustfrit stål, og både Koppel-uret og Ole Mathiesen-uret har det til fælles, at de får et unikt islæt, når de officielt gøres til Dronningens Ur. Traditionen tro får urene navnet “Dronningens Ur” indgraveret, før de gives af Dronning Margrethe til en udvalgt garder.
Hvad gør Dronningens Ur specielt?
Hvem er det så, der får lov at opleve den ære, det er at få et ur af selveste Dronning Margrethe?
– Det specielle er, at der ved hver hjemsendelsesperiode udnævnes den bedste garder. Det er kombination af, at være en god kammerat og at være en fagligt dygtig garder. Og det sker med indstilling fra garderens kammerater og fra officerer og befalingsmænd ved Den Kongelige Livgarde, har Jan Stoltenborg fra De Danske Garderforeninger tidligere sagt til Kendte.dk.
Med uret følger der to anerkendelser.
Dels at være peget på af sine kammerater – for at være en god kammerat. Og dels at blive peget på af kompagniledelsen hos Vagtkompagniet for at være en dygtig soldat og en kompetent garder, har Jan Stoltenborg sagt til Kendte.dk.
Ifølge Jan Stoltenborg er det da også tydeligt, hvad det betyder for gardere at få Dronningens Ur.
– Det er et meget stort øjeblik for en garder. Og det er meget tydeligt at se på dem. Stoltheden er ikke til at tage fejl af. Familien bliver inviteret over for at overvære det – uden at garderen ved det. De bliver “smuglet” ind på kasernen. Når selve paraden finder sted, så er familien også tilstede, så de kan se han får uret af dronningen, sagde Jan Stoltenborg til Kendte.dk.
Fælles for både uret fra Ole Mathiesen og Georg Jensen er altså, at selve urene fint kan købes af alment dødelige. Men uret får først den særlige titel af “Dronningens Ur,” når det bliver indkøbt til den særlige lejlighed.
Man kan i galleriet til denne artikel se billeder af Dronningens Ur, som det har set ud gennem årene.