Skip to main content

I tårer: -Hvordan kan man tude over en kage?

Pres og forventninger blev for stort for Katharina da Costa, der som den første måtte forlade kagekonkurrencen. Det handler om meget mere end kage, siger hun

36-årige Katharina da Costa arbejder til daglig hos Falck. Hun har bagt kager, siden hun var 12 år, da hendes mor gav hende lov til at lave hindbærsnitter i køkkenet.
36-årige Katharina da Costa arbejder til daglig hos Falck. Hun har bagt kager, siden hun var 12 år, da hendes mor gav hende lov til at lave hindbærsnitter i køkkenet.Agnete Schlichtkrull/DR/Free

Tre kager, som ikke sad helt i skabet, betød, at Katharina da Costa som den første deltager måtte forlade årets udgave af "Den store bagedyst".

Dermed blev det kun til to ture i det hvide telt for Katharina da Costa i jubilæumsudgaven af kagekonkurrencen, der nu er på sin tiende sæson.

Den 36-årige deltager var med tårer i øjnene tydeligt berørt over sit exit.

- Jeg tror bare, jeg var ked af det. Jeg var helt vildt ærgerlig, for jeg havde så meget mere at give af. Men jeg var også lettet, for det er virkelig hårdt at være i, men samtidig var det bare virkelig øv, siger hun efterfølgende.

Katharina da Costa kæmpede med den svære dessertkage croquembouche, som hun ikke kunne vriste fri fra kegleformen. Den kostede hende pladsen i "Den store bagedyst" som den første.
Katharina da Costa kæmpede med den svære dessertkage croquembouche, som hun ikke kunne vriste fri fra kegleformen. Den kostede hende pladsen i "Den store bagedyst" som den første.Free

Katharina da Costa ville aldrig græde over en kage derhjemme, fortæller hun.

Men når man står i den populære kagekonkurrence, er det bare noget helt andet.

- Det er simpelthen så svært at forstå, når man ikke er derinde. Hvordan kan man tude over en kage? Det er fordi, programmet handler om alt andet end kage. Kagen er ligesom bindeleddet, men det handler om, at vi er passionerede. Vi er blevet udvalgt blandt 1000 mennesker, der har ansøgt.

- Hele gamet er fuldstændig vildt at være i. Når man så endelig bliver udvalgt, så er der noget på spil. Derfor kommer der alle mulige andre følelser ind i det, siger Katharina da Costa.

Ramte ikke helt plet

I lørdagens program ramte hun ikke helt plet med flere af sine kager.

Hendes forsøg på at skabe festdesserten croquembouche - vandbakkelser stablet som et tårn - strandede, da de mange vandbakkelser ikke ville slippe kegleformen.

Opgaven var først løst, når croquembouchen kunne stå af sig selv, så for Katharina da Costa var der ikke andet for, end at pille vandbakkelserne af kegleformen og lægge dem i et fad og servere det for dommerne. Det frembragte tårer hos Katharina da Costa og en krammer fra vært Tim Vladimir.

Dommerne kunne lide kagen

Dommerne var ellers vilde med smagen af kagen, men opgaven var altså mislykkedes.

- Det, der sker for mig, er, at jeg reagerer på det at stå i teltet. Forventningerne til en selv, ens families forventninger og alle de ting. Det er der, man kan se, hvem der er bedst til at håndtere det, siger hun.

- Croquembouchen er reelt det, der gør, jeg ryger ud, føler jeg. Jeg havde øvet mig på den fem gange herhjemme inden, og den kom glidende af hver gang, siger Katharina da Costa.

Aftenens anden kage skulle efterligne en guitar lavet af citronkage overhældt med citronsirup og overtrukket med fondant.

Også her smagte kagen ifølge dommerne godt. Det haltede blot med kagens udseende.

Og så valgte dommerne at sige farvel til hende, som den første.

Ville tabe sig inden

Deltagelsen i programmet kom efter en del overvejelser, fortæller Katharina da Costa, der til daglig arbejder i Falcks forsikringsafdeling.

Hun havde egentlig affejet familiens formanende ord om, at hun burde stille op.

Det var ikke det rette tidspunkt, mente hun.

For eksempel ville hun gerne tabe sig inden.

- Det handler om, at jeg ikke står lige så skarpt, som jeg gjorde engang, og som jeg nok gerne vil igen. Så for mig har det noget at gøre med, at jeg har tænkt: "Skal jeg gøre det nu, eller skal jeg ikke lige vente, til jeg taber 40 kilo".

Sprang ud i det

Alligevel valgte hun at springe ud i det.

- Jeg har fået nogle virkelig dejlige venskaber, og jeg har udfordret mig selv. Og så har jeg gjort noget for mig. Noget, der ikke handler om mand og børn, men bare mig. Det har været et boost, siger hun.

Den 36-årige amatørbager bor i Solrød Strand med sin brasilianske mand og deres to børn.

Hun drømmer om at bruge kage som et bindeled til at inspirere andre kvinder.

- Jeg vil inspirere kvinder til at gøre ting, selv om man måske ikke står lige så skarp, som man gerne vil, eller at man ikke lige har alle de penge, man gerne vil have. Der kan være så mange ting, der er en hæmsko for at komme videre og udfordre sig selv.

- Jeg bruger min Instagram til at dele ud af tanker. Jeg bager sindssygt meget stadigvæk. Men jeg gør bare, som jeg plejer, og så er der selvfølgelig kommet lidt mere fokus på det, siger Katharina da Costa.

Bagte som barn

Interessen for at bage fik hun allerede som barn, og det med at arbejde med mad ligger til familien.

Katharina da Costa er slet ikke færdig med at bage, selv om hun røg tidligt ud af "Den store bagedyst". På sin Instagram-profil lægger hun stadig billeder op af sine kager, og samtidig vil hun gerne inspirere andre kvinder til at gøre det, de drømmer om.
Katharina da Costa er slet ikke færdig med at bage, selv om hun røg tidligt ud af "Den store bagedyst". På sin Instagram-profil lægger hun stadig billeder op af sine kager, og samtidig vil hun gerne inspirere andre kvinder til at gøre det, de drømmer om.Carsten Mol/DR/Free

Hendes far har været kok, morfaren var slagter, og hendes fætter er bager.

- Min mor var ikke den mest glade for at stå i køkkenet, så hun sagde: "Go for it", så snart jeg ville bage en kage. Som 12-årig bagte jeg hindbærsnitter.

- Men det har aldrig været en hobby, før min mand kom til Danmark fra Brasilien. Han skulle jo smage dansk kage, så jeg lavede en drømmekage til ham. Det der med at kunne glæde andre, det blev ligesom en ting, siger Katharina da Costa.

De resterende deltagere i kagekonkurrencen kan ses næste lørdag på DR1 og DRTV.

Del din kommentar