Igen: Prins Henriks kære eje ryger

Prins Henriks samling ryger endnu engang på auktion. Denne gang er det 294 genstande, der skal bortauktioneres.

Bruun Rasmussen står endnu engang for auktionen. KLIK VIDERE OG SE EN RÆKKE AF DE GENSTANDE, DER BORTAUKTIONERES. Foto: Scanpix
Bruun Rasmussen står endnu engang for auktionen. KLIK VIDERE OG SE EN RÆKKE AF DE GENSTANDE, DER BORTAUKTIONERES. Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Hvis man troede, at hele prins Henriks samling var blevet solgt til den første auktionsrunde hos Bruun Rasmussen, så kan man godt tro om igen – fordi Bruun Rasmussen har en ny luns af prinsens store samling klar til at gå under hammeren.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Den stort anlagte auktion vil finde sted den 2. december. Og samlingen, der indeholder alt fra fantasifulde frugtbarhedsfigurer og masker fra Afrika til smukke, asiatiske jadeskåle og kunstfærdigt udskårne dyrefigurer.

– Tusindevis var inde at se eller byde på Prins Henriks Samling i august, hvor mange også prøvede at være til en Traditionel Auktion for allerførste gang. Det var dejligt at opleve den store interesse, og med auktionen over samlingens del II inviterer vi nu igen alle interesserede inden for i Bredgade, forklarer Alexa Bruun Rasmussen i en pressemeddelelse og fortsætter.

– Denne gang til et eftersyn, hvor Prins Henriks afrikana og asiatiske jadekunst spiller sammen med både moderne design og antikviteter, der sælges på årets sidste Traditionelle Auktion, lyder det videre.

De fleste kan være med

Hos Auktionshuset Bruun Rasmussen står det klart, at interessen for prins Henriks samling har været meget intens. Og derfor har auktionshuset også værdisat en række genstande, der umiddelbart er inde for de fleste danskeres prisklasse.

– Som det var tilfældet ved auktionen i august, er vurderingerne sat, så de fleste kan være med – fra et par tusinde kroner for to fine, små lågvaser til 10.000-15.000 for den dyreste genstand, en imponerende elefant af jade, skriver auktionshuset.

Der er i alt 294 emner, der er sat til salg hos Bruun Rasmussen i anden del af prinsens samling. Men for at det ikke skal være løgn, så kan man rent faktisk også købe nogle af prinsens egne værker.

– På eftersynet kan man blandt andet også stifte bekendtskab med Prins Henriks egen kunst, da syv af Prins Henriks mindre værker i bronze og marmor kommer under hammeren 4. december. Det er små skulpturer, der i høj grad viser en Prins Henrik, som lod sig inspirere af både afrikansk kultur og asiatisk jadekunst i sit arbejde. Værkerne stammer fra en privat fransk samler, skriver Bruun Rasmussen videre.

Succesfuld første auktion

Sidste hammerslag har lydt i salget af prins Henriks samling, og samtlige genstande er blevet solgt. Det oplyser Alexa Bruun Rasmussen, auktionarius og direktør for branding i auktionshuset.

– Jeg er positivt overrasket. Der var rigtig mange katalognumre, så jeg var ikke sikker på, om vi ville formå at komme ud til nær og fjern. Men efter første auktionsdag tænkte vi, at det her finder vi købere til, siger hun.

Folk kunne byde på i alt 883 genstande fra prins Henriks samling. Den indeholder figurer, masker, våben og meget andet fra afrikanske og asiatiske lande. Auktionen begyndte tirsdag og sluttede torsdag aften.

Auktionshuset Bruun Rasmussen, hvor samlingen var under hammeren, oplyser ikke, hvor meget samlingen i alt er solgt for. Det er fortroligt, fortæller Alexa Bruun Rasmussen.

Hun fortæller dog, at mange af genstandene er solgt for langt mere, end de var vurderet til.

– De er gået til både det dobbelte og tredobbelte af vurderingen. Der har også været enkelte på over det tidobbelte, siger hun.

Vilde overbud

Især to genstande tiltrak mange og høje bud: et kinesisk kar af grøn jade og en afrikansk maske af træ. Karret var vurderet til 75.000 kroner og blev solgt for 160.000 kroner. Masken var vurderet til 8000 kroner og gik for 60.000 kroner.

– Det store kar af jade gik til en dansker og bliver i Danmark. Den anden højdespringer var afbilledet på katalogets forside sammen med prins Henrik. Det har spillet en utrolig stor rolle, siger direktøren for branding i Bruun Rasmussen.

Samlingen tæller i alt mellem 6000 og 7000 genstande. Auktionshuset planlægger en net-auktion til efteråret, hvor flere genstande fra samlingen vil blive sat på auktion.

– Vi har bestemt jader og afrikanske masker til salg, men aldrig i dette omfang, derfor vil auktionerne også være fordelt i både onlineauktioner og i vores auktionshus på Bredgade, har Alexa Bruun Rasmussen tidligere forklaret Newsbreak.dk.

Prins Henrik døde i 2018 og tilkendegav i sit testamente, at samlingen skulle sælges på auktion. En del af indtægterne vil ifølge Kongehuset gå til fondene Kronprinsparrets Fond og Nikolai og Felix Fonden.

– Det er passionen, der gør sig gældende i den her samling. Vi har tidligere haft samlinger til salg, men her er den personlige begejstring, der tydeligt skinner igennem, sagde Alexa Bruun Rasmussen til Newsbreak.dk, da nyheden om auktionen kom frem.

Det er dog ikke den fulde samling, der skal sælges.Forud har familien udvalgt enkelte genstande, som ikke skal sælges, og derved bliver i familien. Det er også besluttet at beholde det udvalg af jader og afrikanske værker, som allerede er på regentparrets slot Château de Cayx i Frankrig.

Powered by Labrador CMS