Skip to main content

Inspicerer sine egne værker

En udstilling af dronning Margrethes værker er åbnet i Frankrig, og onsdag har kunstneren selv været forbi

Dronning Margrethe har onsdag besøgt en udstilling med malerier, akvareller og découpager, som hun selv har kreeret, i Cahors i Frankrig.

Udstillingen hedder "Margrethe II de Danemark, artiste-Reine" og markerer dronningens 50-års regentjubilæum.

Samtidig understreger det de tætte bånd, som i generationer har bundet kongefamilien tæt sammen med området ved Cahors.

I Cahors ligger nemlig Chateau de Cayx, der har været ejet af kongefamilien siden 1974. Dronningen og afdøde prins Henrik har brugt det som sommerresidens.

Indviet af Marie

Udstillingen blev i midten af juli indviet af prinsesse Marie, som siden 1. oktober sidste år har arbejdet som kulturrepræsentant på Danmarks ambassade i Paris.

Her er hendes opgave at styrke dansk kultur og samarbejde.

Men onsdag har kunstneren bag udstillingen altså selv deltaget i ferniseringen.

Malet i 1947

Det ældste værk på udstillingen er et orange blomsterbillede af morgenfruer.

Det malede dronningen i 1947, da hun var syv år og gik i skole på Amalienborg.

Siden hun var barn, har dronningen holdt af at tegne og male og udfolde sig kreativt.

Blandt værkerne i udstillingen på Musée Henri-Martin er der også landskabsmalerier fra Chateau de Cayx, som dronningen har brugt som sommerresidens sammen med nu afdøde prins Henrik.
Blandt værkerne i udstillingen på Musée Henri-Martin er der også landskabsmalerier fra Chateau de Cayx, som dronningen har brugt som sommerresidens sammen med nu afdøde prins Henrik.Valentine Chapuis/Ritzau Scanpix

På udstillingen er der også landskabsmalerier fra Chateau de Cayx og fortolkninger af H.C. Andersen-eventyret "Snedronningen" igennem découpager, hvor udklip limes sammen til nye motiver.

Ifølge kongehuset er det være første gang, at franskmændene kan "opleve en samlet, retrospektiv udstilling" af dronning Margrethes "mangfoldige kunstneriske virke".

Mere seriøst i 70'erne

Dronningens arbejde med at male billeder blev mere og mere seriøst i begyndelsen af 1970'erne.

Det var nogenlunde samtidig med, at hun illustrerede Tolkiens ”Ringenes Herre”-trilogi under pseudonymet Ingahild Grathmer.

Dronning Margrethe deltager i ferniseringen af udstillingen "Margrethe II de Danemark, artiste-Reine", som består af mere end 60 af hendes egne værker.
Dronning Margrethe deltager i ferniseringen af udstillingen "Margrethe II de Danemark, artiste-Reine", som består af mere end 60 af hendes egne værker.Valentine Chapuis/Ritzau Scanpix

Løbende udstillinger

Dronning Margrethe har løbende udstillet sine malerier, lavet kulisser og kostumer til balletforestillinger.

Hun har også designet og syet tekstiler - herunder bispekåber til danske kirker.

Og på byens bibliotek, la médiathèque du Grand Cahors, vises netop dronningens illustrationer til fantasybøgerne. Udgaven med de illustrationer blev udgivet i 1977.

Udstillingen på Musée Henri-Martin løber frem til 5. marts 2023.

Dronning Margrethe er onsdag blevet vist rundt på museet Henri-Martin af museumsdirektør Rachel Amalric (tv.) i den franske by Cahors.
Dronning Margrethe er onsdag blevet vist rundt på museet Henri-Martin af museumsdirektør Rachel Amalric (tv.) i den franske by Cahors.Valentine Chapuis/Ritzau Scanpix
Del din kommentar