Jacob er taknemmelig for sit gennembrud
Jacob Lohmann spiller sin til dato største filmrolle i "De frivillige". Og så er han lige blevet far.
Det er kun ti uger siden, skuespilleren Jacob Lohmann første gang kiggede ind i øjnene på sin nyfødte søn, men der er ikke meget tid til barsel lige nu.
Jacob Lohmann står nemlig midt i sin karrieres vel nok travleste år.
Udover at spille Kong Arthur på Moesgaard i Aarhus og filme DR-serien “Når støvet har lagt sig”, kan han lige nu ses i Frederikke Aspöcks film “De frivillige”, hvor han spiller hovedrollen som den svindelanklagede finansmand Markus.
Jacob Lohmann er 45 år, og selv om han i årevis har været en fremtrædende figur på både teater, i film og i tv, så føler han for alvor, at danskerne har fået øjnene op for ham nu.
– Det er en ubarmhjertig branche, for i takt med at jobbene bliver sjovere, man tjener mere, og flere ser det, man laver, så får man flere muligheder. Mere genererer mere, og det mærker jeg nu, siger Jacob Lohmann.
– Jeg føler virkelig, at jeg bliver set, siger han.
Dybt taknemmelig
Jacob Lohmann mærker også, at der er en anden opmærksomhed på ham, når han er på arbejde.
– Folk er efterhånden mere interesserede i, hvad jeg synes, og hvordan jeg gerne vil håndtere en rolle, og det giver selvtillid og selvforståelse i faget, som kreativt er meget givende. Det er jeg dybt taknemmelig for, siger skuespilleren.
Det er langtfra alle hans kolleger, der er lige så heldige, ved han.
Og faktisk har held rigtig meget med det at gøre, når filmbranchen pludselig får øjnene op for ens talenter, forklarer Jacob Lohmann.
Det handler også om timing, og så handler det om noget, som Jacob Lohmann har gjort til sin mærkesag: at opføre sig ordentligt.
– Det har en meget større værdi, end det havde i gamle dage. For 20-30 år siden var det at være skuespiller forbundet med, at man også var meget højrøstet, gjorde meget støj omkring sig selv og krævede meget plads. At man var en stor personlighed, der fyldte meget, siger skuespilleren.
– Det er virkelig feset ud af branchen til min store tilfredsstillelse, for det er absolut ikke noget, jeg har lyst til eller glædes ved. Når jeg har arbejdet sammen med nogen – uden at nævne navne – der ser sig selv sådan eller har brug for den slags opmærksomhed, så synes jeg, det dræber rigtig meget, siger han.
De store banede vejen
Han kalder skuespillere som Nikolaj Coster-Waldau, Ulrich Thomsen, Mads Mikkelsen og Nikolaj Lie Kaas for foregangsmænd, som har pløjet vejen for, at det skulle være anderledes.
– De er dybt ydmyge og kreativt inspirerende mennesker, der ikke har behov for at hævde sig selv. Det har betydet meget for mig, fortæller Jacob Lohmann, der blandt andet spillede over for Nikolaj Coster-Waldau i dramaet “3 Ting”.
Jacob Lohmann er søn af skuespilleren Lars Lohmann, og derfor har han fra en tidlig alder set, hvordan nogle af de store stjerner opførte sig.
– Uden at skære alle over en kam, så var der en anden måde at være skuespiller på dengang. Det var ikke fordi, de var nogle røvhuller, det var bare sådan, det var. Når de talte, var man stille, siger Jacob Lohmann, der er lykkelig for, at hans generation ikke er præget af det.
Identitet er svært
I “De frivillige” er der også fokus på magtkampe og manderoller – her prøver Jacob Lohmann som Markus Føns at overtage styringen af fængslets fangekor, der består af en gruppe vidt forskellige mænd, som alle har svært ved at finde deres plads.
Noget der også kan være svært i virkeligheden, mener skuespilleren. Generelt oplever han, at manderollerne i den grad er kastet op i luften.
– Jeg tror, vi mænd i dag har enormt svært ved at finde vores identitet oven på at have været den dominerende figur både i hjemmet, på arbejdsmarkedet og i politik.
– Det er jo ikke længere væk end mine bedstefædre, der i den grad var mænd af den gamle støbning, hvor det var dem, der bestemte. De rørte aldrig en grydeske, og mine bedstemødre skulle hverken spørge dem om politik eller hvordan, de gjorde deres arbejde, fortæller Jacob Lohmann.
Selv har Jacob Lohmann haft en “utraumatisk barndom”, som han kalder det. Og som nybagt far til en lille dreng, kan han mærke, at tankerne om, hvordan han giver sin søn de bedste kort på hånden i den verden, vi lever i, fylder meget.
– Det er et utrætteligt tankespind. Min største opgave bliver at undgå at komme i vejen for hans liv. Man har så mange ønsker for ham og især også mange ting, jeg ikke vil have, han skal komme ud for. Der kan jeg godt mærke allerede nu, at jeg kommer til at slås med at skulle blande mig udenom.
– Men jeg kan godt lide devisen om, at en far er en hånd i ryggen. Jeg får et billede af, at jeg ikke har hånden foran ham for at stoppe ham og sige “du gør, som jeg siger”, men at min opgave er at bakke ham op i alt det, han kommer ud for i den mærkværdige rejse, han nu skal ud på, siger Jacob Lohmann.
“De frivillige” kan ses i biografen nu.