Skip to main content

-Jeg bruger teatret til at glemme

Når skuespilleren Preben Kristensen træder ind på scenen, så glemmer han det dårlige humør for en stund. Det skylder han nemlig publikum

Vi har alle dårlige dage og perioder. Det gælder også for 69-årige Preben Kristensen, der gerne medgiver, at det kan være svært at træde op på scenen og få folk til at grine, hvis man ikke selv har noget at grine af.

Det er dog også befriende at stå i spotlightet og glemme i en tid.

- Jeg har en indbygget knap, der gør, at når jeg kommer ind på scenen, så er de dårlige tanker væk, siger Preben Kristensen og fortsætter:

- Man kan få så meget energi fra publikum, at man har det bedre, når man går ned fra scenen, end man havde, da man gik op.

Får ham til at levere

Preben Kristensen har med mange år som skuespiller og entertainer flere gange skjult, at der var mørke skyer over humøret.

Men forpligtelsen over for publikum har altid fået ham til at levere.

- Jeg har respekt for faget og de mennesker, der sidder i salen og har betalt penge for at komme ind og se stykket. Man kan jo ikke tillade sig at komme ind og ikke give dem valuta for pengene, siger den garvede skuespiller.

Og netop valuta for pengene garanterer Preben Kristensen for, når han indtager hovedrollen som den kontroversielle teaterproducent Max Bialystock i forestillingen "The Producers", der får premiere på Det Ny Teater i København 22. september.

- Hvis du vil krænkes og fornærmes, så kan du blive det ved bare at gå en tur ud på gaden, siger Preben Kristensen. (Arkivfoto).
- Hvis du vil krænkes og fornærmes, så kan du blive det ved bare at gå en tur ud på gaden, siger Preben Kristensen. (Arkivfoto).Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Klassisk musicalkomedie

Her er tale om en klassisk musicalkomedie, hvor Preben Kristensens rolle vil sammensætte en elendig forestilling og selv løbe med pengene.

Hvis der er nogle, der kender til at stå på scenen og få folk til at grine, så er det Preben Kristensen, der ud over teater, musicals og meget andet også var en af de tre frontmænd i Linie 3.

Han kender dog også til de manglende smil.

- Det kan da være dybt skræmmende, hvis folk ikke griner. Jeg har da også været udsat for at stå og tænke, at nu kommer der en kæmpe latter, og så sker der bare ingenting, fortæller Preben Kristensen.

Kan garantere store grin

Han understreger dog også, at der er ting, han ved virker, og derfor kan han garantere store grin til "The Producers".

Preben Kristensen indtog også rollen som Max Bialystock, da Det Ny Teater satte forestillingen op for 16 år siden.

Selv om det er noget tid siden, og Preben Kristensen også er blevet ældre, så er rollen den samme, forklarer entertaineren.

- Det ændrer ikke noget, at jeg er blevet ældre. Jeg går ind til det med samme energi, og det er, fordi at jeg indeni ikke er blevet ældre. Der er jeg kun 25 år, siger 69-årige Preben Kristensen.

Efter "The Producers" har Preben Kristensen planlagt to måneders ferie. Han er dog ikke sikker på, at det kommer til at holde. (Arkivfoto).
Efter "The Producers" har Preben Kristensen planlagt to måneders ferie. Han er dog ikke sikker på, at det kommer til at holde. (Arkivfoto).Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Racist, krænker og homofob

Max Bialystock er ifølge Preben Kristensen selv både racist, krænker og homofob, ligesom forestillingen beskrives som krænkende. Og selv om alderen indeni, er den samme hos Preben Kristensen, så er tiden det ikke.

For man må i den grad sige, at den er blevet en anden end for 16 år siden, og det er Preben Kristensen helt bevidst om.

Han kommer dog ikke til at ændre noget af den grund.

- De krænkelsesparate kan blive krænket over alt, så de skal nok ikke gå ind og se den her forestilling, lyder det fra Preben Kristensen.

- Hvis bekymringen for at krænke kommer til at overtage på teatret, så kan vi lige så godt gå hjem. Det er vores job at give folk noget at tænke over.

Mere end 80 forestillinger

Med mere end 80 forestillinger er Preben Kristensen gået ind i en travl periode. Det er han dog vant til.

Når skuespilleren går på ferie den 1. februar, har han arbejdet over et år i streg, og derfor glæder han sig også til de to måneders ferie, han har planlagt.

Han vil dog ikke garantere, at det bliver til noget med lange dage uden planer. Scenen har nemlig før kaldt ham tilbage før tid.

- Det har jeg sagt hele mit liv. Men så kommer der noget, der er sjovt, spændende og udfordrende, og så vil jeg gerne det.

- Derfor holder jeg lidt igen med at love noget, siger Preben Kristensen.

"The Producers" har premiere på Det Ny Teater den 22. september og spiller indtil den 31. december.

Del din kommentar