HAR ADHD:

-Jeg har altid vidst det

X Factor-dommer Thomas Blachman lærer stadig nye ting om sig selv. For nylig blev han diagnosticeret med adhd

Offentliggjort Sidst opdateret

Thomas Blachman og 'X Factor'

Thomas Blachman forbereder sig til sin 17. sæson som dommer i 'X Factor', der vender tilbage på TV 2 i 2025.

'X Factor' bruges af Blachman som en platform til at hjælpe unge med at finde sig selv og deres unikke evner.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Engang handlede "X Factor" om at finde det næste store talent. I dag handler underholdningsprogrammet mere om at finde sig selv.

I hvert fald hvis du spørger Thomas Blachman, der gør klar til sin 17. sæson som dommer i sangkonkurrencen, der vender tilbage på TV 2 i 2025.

- Det her program er et ret enestående øjeblik for mennesker, der er i en overgang mellem uddannelse, og hvad de ellers vil, siger Thomas Blachman og fortsætter:

Kan hjælpe unge

- Du møder et mentorskab, som vil dig det bedste og prøver at skære ind til benet på, hvad er det, du kan, som de andre ikke kan, eller hvad der er helt præcist fedt ved dig, og det er jo en håndsrækning, mener programmets grand old man.

"X Factor" mener han, er et forum, der kan hjælpe vildfarende unge med at finde retning. Først og fremmest at finde sig selv i en verden af muligheder - og krav og forventninger.

- De unge vokser op i en verden fuld af diametrale modsætninger. Så tror da fanden, at friheden til at gøre og vælge, hvad de vil, skaber en kæmpe angst. De bliver diagnosticeret på stribe, lyder det fra den 61-årige jazzstjerne, der på visse punkter kan spejle sig i den unge generation.

61-årige Thomas Blachman har været dommer i samtlige sæsoner af "X Factor" på nær en. (Arkivfoto).

Diagnosticeret med adhd

- Jeg har altid haft denne her ordblindhed, som måske i virkeligheden er et symptom på min adhd, som jeg har fået diagnosticeret for nylig - det har jeg jo altid vidst, jeg led af. Jeg har bare ikke gjort en skid ved det.

Selv om hans ordblindhed lukkede både bøger og døre for ham, har musikken derimod åbnet sig for ham.

Han rejste i 80'erne til USA og tog en bachelorgrad i jazzkomposition fra Berklee College of Music i Boston.

Tilbage til rødderne

Og nu - mere end 40 år efter - vil Thomas Blachman tilbage til rødderne. Han planlægger at genopdage sig selv og sin musiske passion i den kommende sæson af "X Factor".

- Det er en måde at orkestrere på, hvor jeg tænker, at nu bliver jeg nødt til at tage noget af hovedstolen.

- Hvis vi går ned i detaljer, handler det om fede baslinjer, fede harmonier og beats og samplinger - hele den verden kommer jeg til at præsentere på en anden måde, end jeg har gjort før, lover han.

Kræver flair for improvisation

Selv om det ifølge Thomas Blachman selv er nyt, at han bringer jazzen i spil på X Factor-scenen, så har den været til stede i alle sæsoner, i måden han gebærder sig på foran de rullende kameraer.

Godt fjernsyn kræver nemlig flair for improvisation, lyder det fra ham.

- Det har jeg øvet mig i netop ved at være jazztrommeslager, hvor man kan mærke timingen i ting. Du kan mærke følelser, der bevæger sig i tid. Du kan bryde ind og gøre det på en måde, der enten vælter situationen eller får det til at svinge.

- Alle har en brist

Uanset om det vælter eller svinger, nyder Thomas Blachman at befinde sig under spotlysets stråler fredag efter fredag side om side med sine meddommere, Oh Land og Simon Kvamm.

- Jeg har brug for at mærke mig selv levende i et medie, og det kan fjernsyn åbenbart. Det kan jo så være, at det er en form for brist, funderer han:

- Men altså - hvem fanden har ikke en form for brist? Det er jo en uskyldighed.

18. sæson af "X Factor" får premiere på TV 2 og TV 2 Play i 2025.

Powered by Labrador CMS