-Jeg har ingen tid at spilde
Instruktøren har lavet sin mest personlige film midt i sit livs største krise.
Egentlig begyndte det som en hyldest til alt det, alkohol giver os vinger til: modet til at danse, til at springe ud i det, vi ikke kan planlægge, til at tage det første skridt, dele det første kys og til at lade sig rive med.
Men undervejs kom Thomas Vinterbergs nye film, “Druk”, til at handle om meget mere.
Artiklen fortsætter under videoen
Det er en historie, der har boet i instruktørens hjerte længe.
– Det er ret vildt, for det er gået op for mig, at jeg har talt om at lave denne her film siden 2013. Jeg kan ikke huske, præcis hvor idéen til den opstod, fordi det ligger så langt tilbage, men jeg kan huske, at jeg begyndte at tænke på den positive fortælling om alkohol, og at det var sjovt, siger Thomas Vinterberg.
– Vi lever i en hverdag, hvor alt er planlagt. Men når man drikker, så laver man en slags kontrakt mellem sig selv og verden om, at nu går man ind i det ukontrollerbare rum. Og det ukontrollerbare er vildt spændende, siger han.
Mads Mikkelsen i hovedrollen
Sammen med Tobias Lindholm har han skrevet manuskriptet til filmen, der har Mads Mikkelsen i hovedrollen som gymnasielæreren Martin, der er gået i stå i både sit arbejdsliv og i sit privatliv, hvor han og hans kone glider længere og længere fra hinanden.
Sammen med tre venner, spillet af Thomas Bo Larsen, Lars Ranthe og Magnus Millang, starter han et eksperiment, hvor de med alkohol i blodet skal prøve at løfte hverdagen og teste Finn Skårderuds teori om, at mennesket i virkeligheden er født med en halv promille for lidt.
Men en halv promille bliver hurtigt til en hel, som bliver til halvanden. Og for flere af mændene kører eksperimentet af sporet.
– Jo mere vi skrev, og jo mere jeg mødtes med Thomas Bo Larsen, der er medlem af AA (Anonyme Alkoholikere, red.), jo mere blev jeg draget mod det mørke og følte en forpligtelse, forklarer Thomas Vinterberg.
– Det var også ansporet af en nysgerrighed, fordi jeg synes, det er interessant, at det, der kan løfte os, også er noget, der kan slå folk ihjel og skabe store tragedier, forklarer han.
Alkohol bliver vejen ud
For de fire midaldrende venner i “Druk” bliver alkohol en vej ud af hverdagens ulidelige trummerum.
– De mænd, vi portrætterer, er røget ind i det mindst livsbekræftende, som er repetition. De er holdt op med at være nysgerrige og er gået i stå i livet, siger Thomas Vinterberg.
Og så rammer midtlivskrisen.
Thomas Vinterberg, der sidste år fyldte 50, ser den rundt omkring i samfundet og i andre mænd på hans alder.
Selv kan han ikke tale med om den.
I foråret 2019, da optagelserne til “Druk” lige var gået i gang, blev hans ældste datter, Ida, dræbt i en trafikulykke, og det har overskygget alt for instruktøren.
– Men jeg kan godt se, hvor nemt det kan være at ende i det der hamsterhjul. Og jeg kan se rundt omkring, at der er mennesker, der savner mod og nysgerrighed. Man skal have mod til at leve og ikke bare være i live, siger han.
Ikke bare om alkohol
Netop det mantra blev kernen i filmen, da tragedien skete, forklarer Thomas Vinterberg.
– Det skulle ikke bare være en film om alkohol. Det var en forudsætning for at fortsætte, at det løftede sig og blev en film om at leve, siger instruktøren.
En film, der er dedikeret til Ida.
– Behovet for at skabe den her film til hende blev meget stort. Det blev ligesom vores og især min måde at komme igennem det, fortæller Thomas Vinterberg.
På den måde lykkedes det ham at skabe en film om livsglæde, mens han stod midt i sorgen. Ikke mindst båret af holdet bag filmen, hvor mange er hans private venner.
– Jeg bilder mig ind og håber, at man kan se den kærlighed på lærredet og mærke den, siger han.
Filmen er optaget i Thomas Vinterbergs eget lokalområde nord for København, hvor han bor sammen med sin hustru, Helene Reingaard Neumann, og deres børn.
Tidligere har Thomas Vinterberg blandt andet instrueret ubådsdramaet “Kursk” og den britiske “Far From The Maddening Crowd”.
Noget særligt
Men der opstår noget særligt for ham, når han laver film herhjemme.
– Det har vist sig i min karriere – eller mit forløb, om du vil – at når jeg stikker hænderne ned i den lokale muld, bliver det på en eller anden måde mere universelt, siger han.
Samtidig har det seneste år gjort det tydeligere for ham, hvor han skal lægge sine kræfter.
– Jeg er måske nok der, hvor jeg ikke føler, jeg har noget tid at spilde. Jeg vil gerne lave noget, der er mit, og som har en relevans, siger han.
– Når jeg har sagt ja til at instruere “Kursk”, og hvad jeg ellers har sagt ja til, så er det, fordi jeg har købt mig en frihed til bare at arbejde og komme ud af Danmark og tage et job. Men sådan skal det ikke være længere, tror jeg, siger den garvede instruktør.
Selv om han i sit arbejdsliv mange gange har sluppet en film og overgivet den til publikum i de danske biografer, bliver det alligevel anderledes denne gang.
– Jeg er nervøs, som jeg altid er, men denne her film er så vigtig for mig og står for så meget, også privat. Det er vores film til Ida, og der er så meget kærlighed i den.
– Jeg elsker den film. Betingelsesløst. Og det kommer jeg altid til at gøre, siger han.
“Druk” har premiere den 24. september.