Advarer: Her er der falske pengesedler i omløb

Fem hændelser fordelt over to dage har fået politiet til at advare mod falske eurosedler i omløb.

Udgivet Opdateret

Syd- og Sønderjyllands Politi advarer mod falske eurosedler.

Foreløbigt har politiet modtaget fem anmeldelser, hvor kunder har betalt med falske sedler i butikker.

Det skriver Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse natten til onsdag.

Hændelserne er fundet sted i Sønderborg, Vojens og Haderslev den 21. og 22. april og bliver nu efterforsket.

Ifølge politiet er der fem måder, hvorpå man kan tjekke om sedler er falske.

De falske sedler har det samme id-nummer i højre hjørne, hvor der står “MB 66688880”.

Dernæst er der påtrykt: “This is not legal. It is used for motion props only”, hvilket på dansk betyder, at sedlerne ikke er ægte og bruges som rekvisit.

Under EU-flaget står der “Movie Money”, og de falske sedler har desuden svagere farver end ægte eurosedler.

Og slutteligt er der ikke noget genskin fra de særlige motiver på pengesedlen.

Syd- og Sønderjyllands Politi opfordrer borgere, der er kommet i besiddelse af de falske eurosedler, til at kontakte dem.

Falske penge

Danske pengesedler har sikkerhedselementer, som gør det vanskeligt at forfalske eller kopiere sedler. Sikkerhedselementerne ses tydeligt på sedlerne og kan hjælpe dig til at finde ud af, om en seddel er ægte. Der er forholdsvis få forfalskninger i Danmark.

Antallet af registrerede falske sedler faldt fra 1.461 stk. i 2015 til 880 stk. i 2016. Af de registrerede sedler blev 859 stk. fundet i omløb. De resterende falske sedler findes typisk ved politiransagninger.

Set i International sammenhæng er forfalskningen af danske pengesedler fortsat beskeden.

Strafferammen for falskmøntneri er på 12 års fængsel, hvilket er en af straffelovens højeste strafferammer.

De avancerede sikkerhedselementer på pengesedlerne gør dem sværere at forfalske. Vinduestråden med bevægeligt bølgemotiv, hologrammet der reflekterer lyset i forskellige farver, vandmærket og den skjulte tråd, som ses, når sedlen holdes op mod lyset.

Større mængder af møntforfalskninger forekommer sjældent. Ligesom med pengesedlerne er antallet af falske mønter set i international sammenhæng meget beskedent.

Strafferammen for falskmøntneri

Falskmøntneri eller forsøg på samme kan straffes efter straffelovens §§ 166-168. Strafferammen for falskmøntneri er på 12 års fængsel, hvilket er en af straffelovens højeste strafferammer.

Domstolene idømmer typisk ubetinget fængsel – både for at fremstille og udgive falske penge og for at medvirke hertil. De længste straffe har i de senere år været på op til ca. 2 års fængsel, og selv fremstilling og udgivelse af nogle få sedler har medført ubetinget fængselsstraf.

For medskyldige, eller hvor der har været formildende omstændigheder, er der blevet idømt bøde eller betinget fængsel, eller sagen er endt med et tiltalefrafald. Dommene afhænger af de konkrete sager.

Straffelovens bestemmelser gælder også for forfalskninger af udenlandske sedler og mønter.

Kilde: Nationalbanken

I galleriet ovenfor kan du blive klogere på de danske pengesedler – ved du for eksempel, hvor mange 1000-kronesedler, der er i omløb i Danmark?

Powered by Labrador CMS