Skip to main content

-Jeg har været utrolig heldig

Den kendte sanger og musicalstjerne Stig Rossen trives i travlheden, for der kan han virkelig bruge sit talent: at fortælle historier med sin store stemme

Stig Rossen har medvirket i en lang række musicals herhjemme og internationalt. Han er uddannet fra Guildhall School of Music and Drama i London og kunne sidste år fejre 30-årsjubilæum derfra og kigge tilbage på en lang, glorværdig karriere. Han har spillet mere end 1500 forestillinger i rollen som Jean Valjean i Les Misérables i ti forskellige lande. Han har lagt stemmer og indsunget soundtracks til Disney-klassikere som "Mulan" og "Tarzan", og han har udgivet et hav af plader i eget navn og medvirket i film, teater og tv-serier. Og det er bare et udpluk af hans omfangsrige repertoire.
Stig Rossen har medvirket i en lang række musicals herhjemme og internationalt. Han er uddannet fra Guildhall School of Music and Drama i London og kunne sidste år fejre 30-årsjubilæum derfra og kigge tilbage på en lang, glorværdig karriere. Han har spillet mere end 1500 forestillinger i rollen som Jean Valjean i Les Misérables i ti forskellige lande. Han har lagt stemmer og indsunget soundtracks til Disney-klassikere som "Mulan" og "Tarzan", og han har udgivet et hav af plader i eget navn og medvirket i film, teater og tv-serier. Og det er bare et udpluk af hans omfangsrige repertoire.Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Hvilken retning er den rigtige i livet, og hvilke konsekvenser har det, hvis vi vælger den forkerte?

De essentielle spørgsmål rejser sig, når Tivoli trækker Atlantis - sagnlandet, der blev opslugt af bølgernes brusen - op fra havets dyb og genopsætter den storstilede musicalmastodont med Stig Rossen i rollen som superskurken Jabbadoor.

- Jeg har været fascineret af Atlantis, lige siden jeg så den for 28 år siden på Bellevue Teatret. Alle, der sad der, også os garvede musicalperformere, blev fuldstændigt bjergtaget!, fortæller Stig Rossen begejstret.

- Når man hører sange som "Morgen på Atlantis", "Hil Atlantis" og "Den feber kaldes kærlighed", tænker man simpelthen verdensklasse! Det er en gennemkomponeret, episk fortælling.

Næste år fylder skuespiller og sanger Stig Rossen 60 år - og han har ingen planer om at drosle ned.
Næste år fylder skuespiller og sanger Stig Rossen 60 år - og han har ingen planer om at drosle ned.Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Skal bestå

"Atlantis" er historien om kærlighed, magt, mord, begær - og hovmod.

I Atlantis bor den eventyrlystne ungersvend Silvan, der møder sin store kærlighed i prinsesse Adalena, som er lovet væk til anden side.

Men mødet ændrer alt - for dem og for Atlantis.

Dramaet eskalerer yderligere, for onde kræfter anført af Jabbadoor vil overtage hele herredømmet over riget.

- Klassikerne skal altid efterprøves og bestå lakmustesten igen, og det kan "Atlantis". Det er en eviggyldig musical, mener Stig Rossen.

Risikerer at gå galt

- Det er min udlægning - folk må tage med, hvad de vil - men jeg ser "Atlantis" som historien om, at vi skal passe på, hvilke helte vi følger, og hvilken retning vi vælger at gå, for det har konsekvenser, siger han og uddyber:

- Hvis ikke vi har vores moralske kompas med i alt, vi foretager, risikerer det at gå galt. Og det går galt her. Civilisationen vælger den forkerte leder. Det er fandeme aktuelt - bare se, at Trump blev præsident - så så længe vi følger forkerte retninger, vil "Atlantis" være aktuel.

Mens Jabbadoor er folkets forfører, som diskret lister dolken ind i ryggen på dem, og først bliver gennemskuet, når han drejer den eftertrykkeligt rundt, så håber Stig Rossen at forføre publikum.

Interessant at udforske

- Jeg elsker at spille psykopat, fordi jeg er nødt til at finde en virkelighed, som er meget langt fra min egen, siger han og fortsætter:

- Jeg er i bund og grund et godt og flinkt menneske. Jeg vil ved gud det bedste for andre, og at se mennesker som objekter, der kan udnyttes, er så fjernt fra mig, og det er interessant at udforske.

Og udforskningen er en konstant, der aldrig stagnerer, fortæller han.

Så dør det

Selv om Stig Rossen og resten af holdet skal opføre "Atlantis" adskillige gange, først i Tivoli og siden rundt om i landet, bliver det aldrig trivielt.

- Man kan ikke bare gå ind på en scene og tænke: Vi har den, så vi gør bare det samme som i går. Så dør det. Man er simpelthen nødt til at fortælle en historie fra bunden hver eneste gang.

- Ellers får vi aldrig gjort det publikum, der sidder lige dér foran os, begejstret, fortæller den rutinerede herre.

Det gør man ved at gå på genopdagelse aften efter aften, fortæller han.

- Man kan finde små nuancer, også selv om en musicalforestilling er meget struktureret, siger han og uddyber:

- Jeg kan huske en aften, jeg kom hjem til min kone helt overrasket efter at have spillet Les Misérables over 1000 gange, fordi jeg havde opdaget noget nyt, jeg aldrig havde set i historien før! Hvordan kan det lade sig gøre?, tænkte jeg, indtil jeg fandt ud af, at det er, fordi vi hele tiden udvikler os som mennesker, siger Stig Rossen.

Klar til november

- Vil man virkelig tale om sommerfugleeffekten, så er jeg ikke den samme i dag, som jeg var i går. Der kan være sket noget, som på en eller anden måde har påvirket mig, sådan at min syn på verden har ændret sig en lillebitte smule. Bare det gør, at jeg kan synge eller sige ordene med en ny indsigt, en lidt større visdom eller forståelse.

"Atlantis" spiller foreløbig frem til november, og der er allerede på nuværende tidspunkt plottet flere ekstraforestillinger i kalenderen, så Stig Rossen ser frem mod et travlt efterår - nøjagtig, som han trives.

- Jeg synes, jeg har været utrolig heldig at få det her talent og fortælle historier med min stemme.

- Jeg elsker at bruge mig selv på den måde, og at det måske kan inspirere folk til at kigge på deres eget liv på en ny måde, fortæller han.

Der er blevet skrevet et helt nyt nummer specielt til Stig Rossens skurkerolle Jabbadoor, som får verdenspremiere i den nye opsætning af "Atlantis". - Det er en fantastisk kraftfuld sang, hvor man får et indblik i, hvilken person Jabbadoor i virkeligheden er. Han er ambitiøs, forfængelig, misundelig, hævngerrig og fuld af foragt. Han vil ikke bare myrde Atlas, men han ønsker, at Atlas skal se ham i øjnene, mens han gør det! Det er en stærk sang, som helt sikkert vil blive en nyklassiker inden for musicalgenren, og jeg glæder mig til at synge den for publikum for første gang i Tivoli til september, lyder det fra Stig Rossen.
Der er blevet skrevet et helt nyt nummer specielt til Stig Rossens skurkerolle Jabbadoor, som får verdenspremiere i den nye opsætning af "Atlantis". - Det er en fantastisk kraftfuld sang, hvor man får et indblik i, hvilken person Jabbadoor i virkeligheden er. Han er ambitiøs, forfængelig, misundelig, hævngerrig og fuld af foragt. Han vil ikke bare myrde Atlas, men han ønsker, at Atlas skal se ham i øjnene, mens han gør det! Det er en stærk sang, som helt sikkert vil blive en nyklassiker inden for musicalgenren, og jeg glæder mig til at synge den for publikum for første gang i Tivoli til september, lyder det fra Stig Rossen.Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Bliver hjemme

I øjeblikket pendler Stig Rossen mellem familiens hjem på Fyn og Tivoli i København. For uanset hvor travlt han har, insisterer han på at tage hjem hver evig eneste aften.

- Det har været et ufravigeligt princip alle de 33 år, jeg har været i branchen. Jeg ville føle mig fuldstændig åndssvag, hvis jeg lå på et eller andet hotel i Horsens, når jeg kan køre hjem på halvanden time.

- Jeg er hjemmemenneske mere end noget andet, og jeg kan ikke undvære mine børn. Og det at smøre madpakker og køre dem i skole hver morgen grounder mig - og så er jeg ellers klar til at fyre den af om aftenen igen. Ellers bliver man sgu for meget Jabbadoor, siger han med et stort grin.

Næste år fylder Stig Rossen 60, og han har ingen planer om at drosle ned.

21 gode år endnu

- Jeg har lige set et Graham Norton-show, hvor Tom Jones var inde og synge. Jeg lover dig for, at manden synger fuldstændig fantastisk! Han er 80 år, og man kunne ikke mærke eller høre nogen metaltræthed eller gammelmands-vibrato.

- Hvis han kan stå og synge sådan i et tv-show som 80-årig, så har jeg 21 gode år endnu, siger Stig Rossen med et kæmpe smil.

"Atlantis" opføres først i Tivoli, inden musicalen drager til Aarhus, Holstebro og Odense.

Del din kommentar