-Jeg ville kede mig ihjel
-Jeg mangler ikke arbejde, og det er fantastisk dejligt. Jeg ville heller ikke kunne undvære det, siger Kurt Ravn
Det er 30 år siden, at han stod der sidst, men nu vender Kurt Ravn tilbage på Østre Gasværk Teater i København.
Den 74-årige sanger og skuespiller kan nemlig ses på scenen i musicalopsætningen af Roald Dahls roman "Charlie & Chokoladefabrikken".
- Klassikere er jo klassikere, men man kan altid trække ting frem, som man synes, passer til vores tid, og aktualisere det på en eller anden måde - alt sammen pakket ind i sjov og ballade.
- Den er også herligt politisk ukorrekt - og uhyggelig - og giver et hint, både til forældre og til børn, om, hvordan man skal opføre sig, siger Kurt Ravn.
Eventyr om ludfattig dreng
"Charlie & Chokoladefabrikken" er et eventyr, som centrerer sig om den ludfattige dreng Charlie, der vinder en rundvisning på knas-kongen Willy Wonkas chokoladefabrik.
Men chokoladefabrikken er langt fra så sukkersød, som den var dengang. For når man først er kommet ind, er det svært at komme ud igen.
Charlies bedstefar Joe - som portrætteres af Kurt Ravn – har engang for mange år siden arbejdet på fabrikken.
Nu ligger han doven hen og fortæller historier, men bliver henrykt over at kunne ledsage Charlie på chokoladefabrikken.
I skærende kontrast
Joe står i skærende kontrast til Kurt Ravn, som efter musicalen kaster sig over to film og en tv-serie - og det er alene kalenderen frem til sommer.
- Jeg står nok i mit sprudlende efterår. Jeg mangler ikke arbejde, og det er fantastisk dejligt. Jeg ville heller ikke kunne undvære det. Jeg ville kede mig ihjel, siger Kurt Ravn og fortsætter:
- Ikke fordi jeg ikke har andre interesser, men jeg elsker mit arbejde. Det er nærmest også min hobby. Jeg har altid været glad for det, så det er ikke en pine for mig at gå på arbejde.
Følte sig hjemme
Det var under skolens opsætning af juleeventyret Nøddebo Præstegaard, at Kurt Ravn som knægt følte sig hjemme.
Lige der midt på scenen fornemmede han, at han havde fundet sin plads.
- Man kan ikke vide på forhånd, om man bliver en god skuespiller, kan bruges og får succes. Men hvis du har et ønske og et mål i livet, så er du nødt til at forfølge det og prøve at se, om isen kan bære, siger han.
Lang række roller
I 1973 dimitterede Kurt Ravn fra Statens Teaterskole, og siden er det blevet til en lang række roller på teater, film, tv og ikke mindst i musicals.
Den helt store nøglerolle var som kommunisten Lauritz Jensen, der gik under navnet Røde, i klassikeren "Matador", som gjorde Kurt Ravn landskendt i slutningen af 70'erne.
Siden er fulgt et væld af optrædener, og to gange i sin karriere er han blevet belønnet med en bodilstatuette.
- Dramatik er en blanding af leg, alvor og fantasi. Og det er det, der er så sjovt ved det. Jeg kan huske, at Erik Balling (Matador-instruktør, red.) sagde: "De er mine legekammerater" om de skuespillere, han kendte rigtigt godt, fortæller Kurt Ravn.
- Det er sjovt at sige af en voksen mand. Men det ér jo faktisk legekammerater, fordi vi leger, og vi bruger fantasien.
Bliver aldrig for gammel
Og det bliver man aldrig for gammel til.
- Jeg tror, det ligger dybt i alle mennesker. Du kan bare se, hvor mange der går til rollespil og til fester, hvor de kan få lov til at klæde sig ud. Det ligger dybt i os alle - heldigvis - for den barnlighed er vigtig. Børn har jo den fantasi. De bliver ikke begrænset af noget. Der er alt muligt.
- Picasso har sagt: alt, hvad du kan forestille dig, er virkeligt. Det er måske store ord, men der er også noget sjovt i det, siger Kurt Ravn.
"Charlie og Chokoladefabrikken" får premiere på Østre Gasværk i København den 11. februar og spiller der frem til 27. marts.